KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Európai Unió Kulturális Öröksége díjat / Europa Nostra díjat nyert Magyarország

Brüsszel / Hága, 2015. Április 14 - Az Európai Bizottság és az Europa Nostra ma hozta nyilvánosságra a kulturális Örökség legrangosabb európai díja: az Európai Unió Kulturális Öröksége-díj/Europa Nostra-díj 2015. évi nyerteseinek listáját.  A 28 díjazott projektet az összesen 29 országból érkezett, civilek és intézmények által benyújtott 263 pályázat közül választották ki a bíráló bizottságok a következő négy terület valamelyikén végzett munka elismeréseként: 1) kulturális örökség megőrzés-helyreállítás, 2) (kulturális örökséggel kapcsolatos) kutatás és digitalizáció, 3) a kulturális örökség iránti példamutató, elkötelezett szolgálat, és 4) oktatás, képzés és a tudatosság növelése.

Az Európai Kulturális Öröksége Díjátadó ünnepsége június 11-én lesz az Oslói Városházán, Fabian Stang, Osló polgármestere; Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa és Plácido Domingo, operaénekes, az Europa Nostra elnöke védnöksége alatt. Az ünnepségen a nyertesek közül heten vehetik át a Fődíjat, amely 10 000 eurós jutalommal társul, és egyikük pedig megkapja – az Europa Nostra által szervezett online szavazás alapján elnyert – Közönségdíjat.

“A kulturális örökség egyike Európa legnagyobb erősségeinek. Számos kulturális, gazdasági társadalmi és környezeti haszon forrása valamennyiünk számára. Gratulálok a 2015. évi EU Kulturális Öröksége díj / Europa Nostra díj nyerteseinek, akik tökéletesen példázzák azt, amit hozzáértő és elkötelezett európaiak tehetnek az örökségért s egyben a közös európai identitásért, hozzájárulva ezzel az összetartozás érzéséhez. Szükséges, hogy valamennyien továbbra is együtt munkálkodva segítsük hozzá a közösségeket és a polgárokat ahhoz, hogy magukénak érezzék az örökségünket; a mindennapi élet részévé téve s megőrizve azt a jövendő generációk számára” - nyilatkozta Navracsics Tibor, európai biztos.

"Az idei nyertesek erőteljes példáját mutatják az Európa kulturális örökség érdekében végzett innovatív és kreatív munkának. Arról is tanúskodnak, hogy ez az örökség mennyire fontos Európa és a polgárai számára. Bízunk abban, hogy Juncker elnök úr és Navracsics európai biztos úr vezetésével az Európai Unió és az érintett országok kulturális örökségi stratégiája tovább erősödik, és azt széles körben alkalmazni is fogják - tette hozzá Plácido Domingo.


2015. évi győztesek

(ország szerinti abc-sorrendben)


A kulturális örökség megőrzése kategóriában

Van Buuren Múzeum festői kertje, Brüsszel, BELGIUM

Örmény templom és monostor, Nicosia, CIPRUS

Middleport Kerámia-üzem, Stoke-on-Trent, EGYESÜLT KIRÁLYSÁG

Stonehenge: Táji környezet és látogatóközpont, Wiltshire, EGYESÜLT KIRÁLYSÁG

Boulingrin Központi Vásárcsarnok, Reims, FRANCIAORSZÁG

Antouanikos Kúria, Chios, GÖRÖGORSZÁG

▪ „De Hallen”, az egykori villamos-remíz együttese: Média-, Divat-, Kulturális- és Kézműves Központ, Amszterdam, HOLLANDIA

Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem (Zeneakadémia), Budapest, MAGYARORSZÁG

Kastély, Eidsvoll, NORVÉGIA

A Monte Prama nuragi-szobrai, Szardínia, OLASZORSZÁG

Az Aquileai-i bazilika-együttes ókeresztény mozaikjai, OLASZORSZÁG

Az Añana-i “Só völgy”, Baszkföld, SPANYOLORSZÁG

Katedrális,Tarazona, SPANYOLORSZÁG

Szent Giragos örmény templom, Diyarbakir, TÖRÖKORSZÁG

 

Kutatás és digitalizáció kategóriában

Kutatási projektek:

A Lasithi fennsík perforált-vitorlás szélmalmainak restaurálása, Kréta, GÖRÖGORSZÁG

„Las Cuencas” tanulsága: az Asturia-i szénmedence kultúrtáj, SPANYOLORSZÁG

Digitalizációs projektek:

HERMES: Hermoupolis Digitális Örökség Menedzsment, Syros, GÖRÖGORSZÁG

Velence csodái: a Szent Márk (templom) térségének Online Kincsei, OLASZORSZÁG

 

Az örökség iránti példamutató, elkötelezett szolgálat kategóriában

Churches Conservation Trust (templomokat gondozó szervezet), London, EGYESÜLT KIRÁLYSÁG

A „Huis Doorn” (Doorn Ház) Barátainak Társasága, Doorn, HOLLANDIA

Rundling („kerek-falvak”) Egyesület, Jameln, NÉMETORSZÁG

 

Oktatás, képzés és a tudatosság növelése kategóriában

 Oktatási projektek:  

Fiatal Régészek Klubja, York, EGYESÜLT KIRÁLYSÁG

Örökségi gyakorlatok kezdeményezés, Newcastle upon Tyne, EGYESÜLT KIRÁLYSÁG

Képzési projektek:  

Program az észtországi vidéki épületek tulajdonosai számára, Tallinn, ÉSZTORSZÁG

„Melléképületekért” projekt, Roros, NORVÉGIA

Tudatosság növelését szolgáló projektek:

Stains Kertváros, FRANCIAORSZÁG

A fallal körülvett Fota kert, Cork, ÍRORSZÁG

A múltról tanúskodó értékek megőrzése a jövő építése érdekében projekt, Chisinau, MOLDOVA


Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem (Zeneakadémia), Budapest, MAGYARORSZÁG

A Régi Zeneakadémia épületéből 1907-ben költözött át a Liszt Ferenc Zeneakadémia a Korb Flóris és Giergl Kálmán által tervezett, a Király utca és a Liszt Ferenc tér sarkán álló jelenlegi épületébe. Koncert teremmel rendelkező, felsőfokú zenei oktatási és képzési központként működik. Budapest egyik legismertebb szecessziós stílusú épülete. Főhomlokzatának uralkodó eleme a Stróbl Alajos készítette Liszt Ferenc szobor.

A száz évnél is hosszabb használat, s a mai zenei előadások és oktatás magas szintű elvárásainak való megfeleltetése tették szükségessé és sürgetővé a teljes felújítást és műemléki helyreállítást. Az épület nemcsak eredeti fényét veszítette el az idők során, hanem szerkezeti és technikai részek is elavultakká váltak, amelyek már egyáltalán nem feleltek meg a mai normáknak. A koncert terem és más belső terek komoly átalakítást szenvedtek el az 1950-es években. A (mostani felújításkor) a szerkezeti helyreállítások után korszerű technikai, elektromos és légkondicionálási rendszereket építettek be, megtartva a szellőztetés eredeti elveit, a meglévő függőleges nyílásokat és perforációkat. Az archív fényképek elmélyült elemzésével és mindenre kiterjedő helyszíni kutatással tárták fel az építészeti részletek eredeti szépségeit, az alkalmazott anyagokat, textúrákat és színeket, és mindezeket gondosan restaurálták is.

“A Zsűri ezt a projektet a helyreállítások „legjobb gyakorlata” (best practice) kiemelkedő példájának értékelte. Egyáltalán nem volt könnyű ezt megvalósítani: az épület önmagában is különleges példája az európai szecesszió bonyolult stílusának, ráadásul a nagyszerű esztétikai kialakítást innovatív funkcionális megoldásokkal kombinálták. A zenei előadások tekintetében a ma érvényes nemzetközi elvárások összehasonlíthatatlanul magasabbak, mint voltak 1904-ben, viszont a megkívánt új technológiákat a meglévő, értékes történeti periódus adta keretek közé kellett behelyezni. Kimagasló eredményű “Gesamtkunstwerk” (össz-művészeti alkotás) született, amely egyben rendkívül bonyolult technikai megoldásokat tartalmazó épület is, anélkül, hogy e kettő közül bármelyik csorbát szenvedne.”


Háttér-információk

Az Európai Unió Kulturális Öröksége díjat / Europa Nostra díjat 2002-ben hirdette meg az Európai Bizottság, az Europa Nostra szervezettel partnerségben. A Díj az örökségi értékek megőrzésével-helyreállításával, kezelésével, kutatásával, a vele kapcsolatos oktatással és képzéssel foglalkozó legjobb gyakorlatokat-példákat ismeri el és mutatja fel. Ily módon hozza közelebb az kulturális örökséget Európa polgáraihoz, és mozdítja elő a kulturális örökségnek, mint az európai társadalom és gazdaság stratégiai forrásának a még erőteljesebb elfogadottságát. Az az elmúlt 13 évben összesen 415 örökséggel kapcsolatos kiemelkedő teljesítmény nyert elismerést. 

A díjjal kapcsolatos felhívásra minden évben, Európa egész területéről, szervezetek és egyének nyújtják be pályázataikat. Független szakértőkből álló zsűrik bírálják el a pályázatokat és választják ki a 30 nyertest négy kategóriában: 1) örökség megőrzés-helyreállítás, 2) (örökséggel kapcsolatos) kutatás és digitalizáció, 3) az örökség iránti példamutató, elkötelezett szolgálat, és 4) oktatás, képzés és a tudatosság növelése. Mindegyik nyertes kap egy-egy plakettet vagy trófeát. A hét fődíjas egyenként 10 000 euróban is részesül.

A nyertesek a Díjakat - évenként más európai városban megrendezett - nagyszabású ünnepség keretében kapják meg. A 2015. évi Díjátadó Ünnepség Oszlóban lesz, a norvég fővárosban megrendezésre kerülő Európai Örökség Kongresszus (június 10-14) részeként. A Kongresszust az Európai Unió Kreatív Európa programja, a Riksantikvaren - a Norvég Kulturális örökség Igazgatóság -, Norvégia Művészeti Tanácsa, Oszló városa és számos további norvég közösségi- és magán-testület támogatja.

A Díjhoz az EU Kultúra program (2007-2013) is hozzájárult, jelenleg pedig az új, Kreatív Európa (2014-2020) program támogatja.

Az Europa Nostra az európai örökség megőrzésével és védelmével foglalkozó civil szervezetek szövetsége. Európában 42 országra kiterjedően, de azokon túl is, az európai kulturális és természeti örökség megőrzése és megismertetése érdekében elkötelezett civil társadalom szószólója. Az Europa Nostra küzd a veszélyeztetett európai örökség megmentéséért, különösen is „a 7 Legveszélyeztetettebb” program keretében, amelyet az Európai Befektetési Bank Intézetével partnerségben valósít meg. A kiemelkedő teljesítmény ismeri el és honorálja az Európai Unió Kulturális Öröksége díj / Europa Nostra díjjal. Törekvései közé tartozik az örökséggel kapcsolatos európai stratégiák és politikák kialakításában való részvétel. Az 1963-ban alapított Europa Nostra napjainkra Európa legreprezentatívabb és legbefolyásosabb örökségi hálózatának számít.  Az szervezet 2014-ben EU támogatást nyert el a Kreatív Európa program keretében, annak érdekében, hogy hálózata tevékenységével egész Európában segítse elő a ’Mainstreaming Heritage’ célkitűzést, azaz az örökség előtérbe helyezését.


Létrehozás időpontja: 2015-04-14 15:39:03
Utolsó módosítás időpontja: 2015-04-14 15:39:03
Beküldő: Tatai Mária
Megtekintések száma: 10249
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=42742

PDKS http://www.escortbayanlariz.net http://www.sahipleniyorum.com PDKS casino siteleri deneme bonusu veren siteler Deneme bonusu veren siteler