KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

KÉT TERVPÁLYÁZAT EREDMÉNYE ÉS NYILVÁNOS BEMUTATÓJA - Beszámoló

  • Budapesti Corvinus Egyetem Kollégium és professzori vendéglakások tervezése
  • Budapesti Corvinus Egyetem Sportlétesítmények tervezése

2017. november 7-én 15.00 órakor mutatta be a MÉK és a MÉSZ az Építészek Háza Kós termében a Budapesti Corvinus Egyetem két tervpályázatát.

Mindkettő a Corvinus Egyetem közelében a tulajdonában álló két foghíjon (Budapest, IX. kerület Czuczor utcai Kollégium és a IX. kerület Lónyai utcai Sportlétesítmények) valósul meg a közeljövőben.

A házigazda Krizsán András a Magyar Építőművészek Szövetségének (MÉSZ) elnöke, Eltér István a Magyar Építész Kamara alelnöke (MÉK) a pályázat lebonyolítója, valamint az est moderátora Somogyi Krisztina volt.

A MÉSZ és a MÉK évtizedes szép hagyománya volt a hazai és nemzetközi tervpályázatok bemutatása. Az elmúlt években a 2010-2013. között ez teljesen megszűnt. A tervpályázatok számának és jelentőségének hatására ebben az évben gyorsan újraéledt és remélhetőleg folyamatosan meg is marad.

A bemutatón minden pályamű – amelynek szerzője hozzájárult – kiállításra került. A bemutató a Kós teremben lévő kiváló Hello Wood kiállítással lett összekapcsolva, amelynek kiállítási tárgyai a „padok” hirtelen átváltoztak használati tárggyá, hiszen a közönség egy része ezeken ült az előadás alatt.

Somogyi Krisztina ismertette az est programját és menetét, majd a lebonyolító beszámolt a két tervpályázat történetéről, a megbízástól a várható közeljövőig minden olyan tényről, amelyet a zárójelentés nem tartalmaz. Ezután a díjazott pályaművek szerzői egyenként bemutatták pályaművüket. Ezt a lehetőséget a nem díjazott pályaművek szerzőinek is felajánlották, de közülük senki nem kívánt élni a lehetőséggel.

A díjazottak sorra bemutatták tervüket, amelynek külön érdekessége volt, hogy kicsit betekinthettünk a műhelytitkokba, a pályázat készítésének folyamatába. Megtudhattuk a kiírásról és a lebonyolításról alkotott pályázói véleményeket. Magyarázatot kaptunk néhány érdekes, de kevésbé érthető megoldásról.

Különösen izgalmas volt a két első díjas tervező team által készített terv bemutatása (Szabó Levente és munkatársai – Kollégium és professzori vendéglakások tervezésére kiírt tervpályázat és Kalmár László – Zsuffa Zsolt és munkatársai Sportlétesítmény tervezésére kiírt tervpályázat) és a tervkészítés folyamatának elemzése. Világossá vált, hogy a megoldás nem a formák és építészeti divatirányzatok keresése és adaptálása a helyszínre, hanem a helyszín és a kiírás által meghatározott matematikai modell felállítása és megoldása. (Természetesen nem a szorzás-osztás számtani műveleteire gondolunk … )

A matematikai modell egy sok ismeretlenes egyenletrendszer, amelynek megoldásához nagyban hozzájárulnak a helyszín és környezetének speciális adottságainak megtalálása (csatlakozó épületek, meglévő értékes belső homlokzatok, homlokzati síkok, belső udvarok térszerkezete vagy a településrész történetisége), illetve a kiírás adta tervezési programadatok feldolgozása és beillesztése.

Az ismertetés utáni beszélgetés során a feltett kérésekre a Bírálóbizottság tagjai válaszoltak.

Örömteli hír, hogy mindként pályázat első díjas tervezőivel  un. „Hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárást” kezdeményez, és megállapodás esetén mindkét tervezésre szerződést köt a Kiíró a közeljövőben.

Budapest, 2017. november 9.

Eltér István
a MÉK alelnöke
a lebonyolító képviselője

 


Galéria


Fotók (készítette: Jurinyi Amarilla)


Létrehozás időpontja: 2017-11-13 12:38:38
Utolsó módosítás időpontja: 2017-11-13 12:40:43
Beküldő: Jurinyi Amarilla
Megtekintések száma: 11468
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=44395