KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Év háza építészeti pályázat, idén először középületek tervezőinek is.

Év háza pályázat 2018

Új kategória: középülettel is lehet pályázni!

Május 18-ig nyújthatják be munkáikat családi házak, kis társasházak, illetve idén először középületek tervezői a 2018-as Év háza pályázatra. A legrangosabb hazai, független, szakmai pályázaton a két kategória egyenként 500 000 Ft fődíja mellett, idén több különdíj is gazdára vár.

www.evhaza.hu

Az Év háza pályázat mára a magyar építészeti közélet részeként, annak legjelentősebb szervezeteinek és szövetségeinek a támogatásával, valamint a legelismertebb építészek zsűriben való közreműködésével 10. éve keresi a példamutató építészeti teljesítményeket – 2018-ban a családi ház és kis társasház kategória mellett újdonságként középület kategóriában is. A díj mára a legismertebb és legszélesebb körben érdeklődésre számot tartó építész szakmai elismeréssé vált.

„Nagy öröm számunkra, hogy idéntől bővül az Év háza pályázat díjazásra kerülő kategóriáinak sora. 2018 – tól középületekre is lehet Év háza díjat nyerni.  A pályázatnak továbbra is kiemelt alapelve, hogy a kiválasztás kizárólag szakmai szempontok alapján történjen. Nem túlzás, hogy az Év háza zsűrije az egyik legrangosabb szakmai grémium a hazai díjak és pályázatok vonatkozásában. Ennek garanciájaként a legjelentősebb építész szakmai szervezetek vezetői mellé, minden évben meghívást kapnak az előző évben Ybl Miklós-díjjal kitüntetett építészek is.” – mondta el a pályázat kihirdetésekor Szoják Balázs, építész, a pályázat kurátora.

Az országos, nyílt és nyilvános Év házapályázaton idén ismét megmérettetnek a családi házak, nyaralók és a maximum 4 lakásos lakóépületek, illetve idén először a középületek is górcső alá veszi a neves zsűri. A pályázat célja, hogy megismertesse, számba vegye azokat a minőségi építészeti alkotásokat, amelyek mind esztétikai, mind környezeti, mind pedig gazdasági szempontból példaértékűek. Az Év háza díj az első olyan, fiatalok, pályakezdők, elsőtervesek számára is elérhető pénzdíjas pályázat, amely külföldi bemutatkozásra is alkalmat ad.

A pályázat szakmai partnerei évek óta a Magyar Építész Kamara, a Magyar Építőművészek Szövetsége, a BM Területrendezési és Építésügyi Helyettes Államtitkársága, valamint a Magyar Művészeti Akadémia.

Az Év háza bíráló bizottsága az elmúlt években a fődíj mellett külön elismeréseket adhatott át, így például évek óta egy-egy épület tervezője a Magyar Építész Kamara, valamint a Magyar Építőművészek Szövetsége különdíját nyerheti el. 2015-től a díj egyik támogatója, idén pedig a családi ház, kis társasházak kategória főtámogatója a Xella Magyarország Kft. jóvoltából talál gazdára a „Zöld ház-energiahatékonyság” különdíj, illetve a 2017-ben támogatóként csatlakozott Hella ÁNR Árnyékolástechnika Kft. idén a középületek kategória főtámogatójaként különdíjat ajánlott fel. További különdíjakat oszthat ki a zsűri a Prefa Hungária Kft. és a Meva Zsalurendszerek Kft. jóvoltából.

Határidők, dátumok

A pályaművek beadása: 2018. május 18.15h

Eredményhirdetés és díjkiosztás: 2018. október 1-jén, az Építészet Világnapján

A pályaműveket elektronikusan a www.evhaza.hu weboldalon lehet benyújtani!

Zsűri tagjai 2018-ban

Elnök:

• Dévényi Sándor DLA, a Magyar Művészeti Akadémia alelnöke

Társelnökök:

• Krizsán András DLA, a Magyar Építőművészek Szövetségének elnöke

• Dr. Hajnóczi Péter, a Magyar Építész Kamara elnöke

• Szoják Balázs, építész, az „Év háza” díj kurátora

Tagok:

• Tóth Balázs, építész, az ÉMI Nonprofit Kft. szakértője

• dr. Tóth Elek, a BME Magasépítési Tanszék ny. egyetemi docense

2017-ben Ybl Miklós-díjjal kitüntetett építészek:

  • Vonnák Jánosné Tanos Márta
  • Demeter Nóra DLA
  • Varga Csaba
  • Bata Tibor
  • Kovács Csaba

Létrehozás időpontja: 2018-03-19 11:41:52
Utolsó módosítás időpontja: 2018-03-19 11:44:01
Cimkék: év, háza, pályázat; Beküldő: Tatai Mária
Megtekintések száma: 10855
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=44612