KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Energiahatékonyság, üveghomlokzatba építve

Sokunk fejében él a gondolat, miszerint az üveghomlokzattal borított épületek energiapazarlók, hiszen, hogyan is szigetelne hatékonyabban az üveg, mint egy téglafal. Ez a hiedelem azonban csak a régi, egyrétegű üveggel borított épületek esetében volt igaz, a mai modern technológiák már valóban versenyképes eredményeket hoznak. A Glass for Europe megbízásából készült friss kutatása szerint, ha minden európai épületet nagy teljesítményű üveg borítaná, akkor 2030-ra 30%-al kevesebb energiát fogyasztanának. Ezzel is alátámasztva, hogy egy üveggel borított épület is lehet energiahatékony.

Az Európai Unió környezetvédelmi céljai között az energiafogyasztás csökkentése is kiemelten fontos szerepet kap, amihez szorosan kapcsolódik az épületek energetikai mutatóinak javítása is, hiszen épületeink hatalmas „zöld” potenciállal rendelkeznek. Az elmúlt években pedig az építőipari szektor gyártói számára is egyre fontosabbá vált a kérdés: hogyan csökkenthetjük a lakóépületek, irodaházak és különösen a felhőkarcolók ökológiai lábnyomát? A környezettudatos lehetőségek között a megújuló energiaforrások és a hőszigetelő anyagok váltak a legnépszerűbb megoldásokká, azonban mellettük ritkán kerülnek napirendre a homlokzati üvegezésben rejlő lehetőségek, pedig érdemes lehet ezzel a területtel is foglalkozni, sőt. A Glass for Europe 2020-as kutatása szerint nagyteljesítményű üvegek használatával viszonylag rövid idő alatt tudnánk valóban hatékony és számokban látványos eredményeket elérni az épületek energiahatékonyságát illetően.

Jövőbe mutató homlokzatok

A TNO által végzett “Potenciális energiamegtakarítás és széndioxid kibocsátás csökkentés az üvegezéssel (Glazing Potential Energy Savings & CO2 Emission Reduction)” elnevezésű kutatás két potenciális jövőképet mutat be, amelyek alapfeltételezése, hogy 2030-ra, de legkésőbb 2050-re az Európai Unió minden épülete a megfelelő típusú és minőségű üvegborítással rendelkezik majd. Az korábbi határidőhöz igazodva épületenként évente 29%-kal kellene csökkenteni az energiafogyasztást, hogy a teljes térségben 28%-kal alacsonyabb legyen a széndioxid kibocsátás. A 2050-re vetített kép szerint a széndioxid kibocsátás hasonló mértékű csökkentésével a lehetséges energiamegtakarítás akár a 37%-ot is elérheti.

A kutatás európai országokra szűkítve is vizsgálta a lehetséges eredményeket, így például az Egyesült Királyságra vonatkozó becslések még pozitívabb eredményt mutattak. A szigetországban a megfelelő üvegtípus használatával 2030-ra 32%-kal csökkenthetik az épületek energiafogyasztásának mértékét, 2050-re pedig ez az érték akár a 42%-ot elérheti. A 2030-ra becsült eredmények esetében a fejlesztések mértéke is nagyban meghatározza milyen ütemben javulhatnak az eredmények. Ugyanis a lehetséges megtakarítások közel fele teljesülhet az első tíz évben, ha az újépítésű házakban minden esetben magas szelektivitású üveget használnának és évente 2%-ról 4%-ra emelnék a régi üvegek cseréjének arányát. Teljes Európára nézve ez a tendencia akár 240 millió tonnával kevesebb széndioxid kibocsátást és 200 millió tonna olaj egyenértékkel (Mtoe) kevesebb energiafogyasztást is jelenthet.

Energiatakarékos felhőkarcolók

Ilyen innovatív üvegezéssel rendelkező épület a Leedsben található Victoria Gate épülete, amelynek diagrid mintájú homlokzatát Guardian SunGuard SuperNeutral (SN 70/35) üveg borítja. Az SN 70/35 üveg semleges kék színe tökéletes összhangot teremt a beton hideg tónusával, miközben az egyedi rendben és ritmusban elhelyezett üveglemezek természetes fénnyel árasztják el az árkádsort.

Egy másik példa London ikonikus felhőkarcolója, a „Cheesegrater” is, amelynek 75000 m2-es homlokzata BREEAM Excellent tanúsítványt is kapott. Az épület dupla üvegborítású függönyfala erős napvédelmet és a semleges megjelenést biztosít. Az irodaházon kétféle Guardian terméket, a SunGuard SN 51/28 és a SunGuard SN 62/34 üvegeket használták, amelyek alacsony g-értéküknek köszönhetően nagyban hozzájárulnak az épület beltereinek kellemes klímájához, és ezáltal a mesterséges hűtés -szükséglet csökkenéséhez.

Minőség és kényelem egyben

A Glass for Europe jelentése arra is rámutat, hogy az energiatakarékos üvegezés használata, környezetkímélő hatásai mellett, gazdasági előnyöket is járhat, hiszen egy jó homlokzat a hűtés-fűtési rendszerek használatának mértékét is csökkenti. És hogy milyen egy igazán hatékony üveghomlokzat? A legfontosabb paraméterek a hőátadási együttható (Uw) és az optimális napenergia áteresztés (g) értéke. Az utóbbi együttható pedig további megtakarításokat eredményezhet, hiszen, ha az UV sugárzást és hőáteresztést már az üvegréteg is megfelelően kontrollálja, akkor kiegészítő sötétítő/napvédő rendszerre már lehet, hogy nem is lesz szükség.

A fentebb felsorolt kritériumok teljesítéséhez szükséges összes üvegezési megoldás megtalálható a Guardian Glass választékában. Ilyen például a Guardian SunGuard® termékcsalád is, amelynek magas szelektivitású termékei nagy fényáteresztést biztosítanak, miközben szabályozzák a napsugárzás hőátengedését. Ez a technológia segít a jól megvilágított terek kialakításában, miközben meggátolja a belterek túlmelegedését a nyári hónapokban, mindazonáltal télen hatékony védelmet biztosít a hőveszteség negatív hatásaival szemben is. Ezen tulajdonságaiknak köszönhetően ezek az üvegek igazán megfelelő választásnak bizonyulnak a modern és energiahatékony épületek kivitelezéséhez.

Kattintson és tudjon meg többet a Guardian Glass fenntartható üveghomlokzatokról!

Inspirálódjon a Guardian projektjei között: www.guardian.com/eu/projects


Létrehozás időpontja: 2021-12-09 14:44:54
Utolsó módosítás időpontja: 2021-12-09 14:46:28
Cimkék: energiahatákonyság, üveg, homlokzat, guardian, glass; Beküldő: Nagy Ibolya
Megtekintések száma: 3786
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=46821