KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Födémszigetelések górcső alatt

Mielőtt belevágnánk bármilyen termék magasztalásába, kezdjük egy kis gazdaságossági-megtérülési kitekintéssel. Érdemes alapul venni egy átlagos „Kádár-kocka” jellegű épületet, és gyors előkalkulációkat végezni az építőipari szigetelések kivitelezése terén.

Az épületeken leglátványosabb a külső falak utólagos szigetelése lehet, ám ez sajnálatosan a legkevésbé gyorsan megtérülő beruházás is egyben…

Egy normál méretű, minden különlegességtől mentes családi ház esetében körülbelül 160 négyzetméternyi homlokzat szigetelése van terítéken, 15 cm vastagságban. Ez 2023-ban a legalacsonyabb áron elérhető polisztirol szigetelőtáblák felhasználásával és a legjutányosabb munkadíjak kialkudásával sem úszható meg nettó 5 millió Ft-os költség alatt. És ez még csak a falszigetelés! A nyílászárók cseréje további tetemes költséget jelent, de ezt a két munkálatot mindenképpen együtt érdemes elvégeztetni.

Mi legyen a B terv? Javasolt a padlásfödém és a pincefödém együttes szigetelése. A kettő kombinációjával biztosítható hasonlóan alacsony hőveszteség, mint ami a teljes homlokzat szigetelésével elérhető lett volna, azonban a kettő összköltsége nemhogy nem haladja meg, de meg sem közelíti a külső falnál kalkuláltakat!

Korszerű pincefödém-szigetelés

Ismeretes, hogy a földszinti lakótér alatti helyiségek potenciális energianyelők.

A családi házak földszinti lakott helyiségei alatt gyakran található nagyobb méretű pince vagy garázs, amelyet műhelynek, tárolónak tudnak használni a lakók. Ezeket a helyiségeket többnyire nem is fűtik ki – esetleg csak alacsonyabb hőmérsékleten temperálják –, ezért itt a pincefödémen keresztül jelentős mennyiségű fűtési energia szökhet ki lefelé a fűtött lakóterekből. Mindenképpen érdemes ezt az alulról hűlő födém-épületszerkezetet ellátni megfelelő minőségű szigeteléssel, amely jó esetben nemcsak az „alap” hőszigetelési követelményeket tudja kielégíteni, hanem kedvezően befolyásolhatja a teljes födémszerkezet akusztikai léghanggátlását is.

Az alulról hűlő helyiségek födémje – eleve a helyiség földszint alatti elhelyezkedéséből, továbbá a használat céljából eredően is – számos fizikai-környezeti tényezőnek ki van téve. Lényegesen ellenállóbbnak és öntartónak kell lennie, mint egy egyszerű padlásfödém-szigetelés, ez pedig speciálisabb anyagválasztás szükségességét vonja maga után. A beépítendő szálas ásványgyapottábla így nyilván az alapnál magasabb kategória lesz, de a pince kiterjedését tekintve többnyire nem több mint 80 m2, így ennek az épületrésznek a szigetelési költsége még a profi anyagok felhasználásával sem haladja meg az egymillió forintot. Hozzá kell tenni, hogy a pincefödém szigetelési költségét az is nagyban befolyásolja, hogy milyen installálási módszer kerül alkalmazásra: dübeles vagy a jelenleg legkorszerűbb és kedvezőbb árú ragasztásos metódus. A tapasztalatok szerint több százezer forintban mérhető különbség mutatható ki a két megoldás típus között: amennyiben a mennyezeti szigetelő táblákat négyzetméterenként 4 dübellel, speciális fúrószerszámmal, kemény fizikai munkával rögzítik, a munkadíj akár másfélszerese is lehet a könnyebben kezelhető, egyszerűen – kb. 4 kg/m2 – ragasztóval felrögzíthető professzionális ásványgyapottáblák felrakási költségének.

Variációk padlásfödém-szigetelésre

Vagy a ház ferde tetője, vagy a padlásfödém szigetelése elengedhetetlen, különben fűthet-hűthet, hőcserélhet a ház, ha utána a födém átengedi az összes hasznos energiát és a teljesítmény minimum fele elveszik.

Átlagos családi háznál nagyjából 100 négyzetméternyi padlásfödém szigetelésével kell számolni. Legegyszerűbb megoldásként (nem járható padlásfödémre) a legmagasabb hővezetési tényezőjű szálas ásványgyapot-szigetelőanyagból 30 cm vastagság leterítése elégséges, alacsonyabb lambdájú anyagból pedig ennél kevesebb is bőven elég. További előny, hogy a zárófödém szigetelése nem ördöngösség, semmiféle különleges szaktudást nem igényel, így akár a munkadíj is megtakarítható a szigetelési folyamat során. Költségét tekintve elvileg 400–500 ezer forint körüli összegből már kihozható.

Ha már úgyis rászánja magát a háztulajdonos a szigetelésre, érdemes járható padlásfödémben gondolkodni. A szilárd burkolatú padlásfödém praktikus, mert raktározás céljára is használható, terhelhető felület. Ha nem is pakolunk rá, akkor is érdemes legalább „szervizutakat” kialakítani járható felülettel pl. a kéménykürtő megközelítésére, a tetőkibúvó elérésére stb. Komplex szigetelési megoldás az URSA új, XPS-bakkal kombinált rétegrendű rendszere, melynél a rétegrend kicsit összetettebb: a leterített ásványgyapotréteg kiegészül egy hőhídmegszakító és teherhordó XPS-vázszerkezettel.

A födémszerkezet felső síkjára 60–80 cm közökkel teherhordó vázszerkezetet kell készíteni URSA extrudált polisztirolból vágott 10 cm széles „hasábokból” és nem térfogatnövekedő ragasztóhabbal rögzíteni. Ezekre 10 cm széles, min. 2,5 cm vastag lécek kerülnek felragasztásra. Ez az „URSA XPS-bakos szendvicsszerkezet” adja meg a hőszigetelés vastagságát, ez oldja meg a vonal menti teherátadást és ez fogadja majd a szegezett vagy csavarozott járható deszkaborítást is. Párafékező és légzáró URSA SECO PRO 2 fóliát kell végig leteríteni az XPS-bakokon is átvezetve, az átlapolásokat egymáshoz légtömören leragasztva URSA SECO PRO KP ragasztószalaggal. Az így kialakított, fóliázott „hőszigetelő tartó” közökbe kell méretre szabni és elhelyezni az URSA szálas ásványgyapot-szigetelőanyagot min. 20 cm vastagságban: ajánlott az URSA SF 32, URSA SF 34, URSA DF 37 OPTIMUM, URSA DF 39 vagy az URSA TERRA 74 Ph és URSA TERRA 78 termékek bármelyike. Javasolt a ritkított deszkaburkolat alá leteríteni egy réteg geotextíliát, amely megvédi a gyapotot a téli áramló hideg levegőtől és a por elleni védelem szerepét is betölti.

Az extrudált polisztirol hőszigetelő bakszerkezetbe való beépítésével – a faszerkezet előnytelen tulajdonságait kiküszöbölve – minimálisra csökkentjük a tartószerkezet vonal menti hőveszteségét. Ráadásul: az URSA XPS-bakos szerkezet rendkívül gazdaságos megoldás, mert az URSA XPS m3 ára kb. fele a fa m3 árának.

Azonban nem minden padlásfödém szigetelése „egyszerű eset”: régi és új épületeknél is gyakori a fából készült könnyű padlás és tetőszerkezet. Ezeknek a szerkezeteknek azonban – geometriai összetettségük miatt – nehezebb minden pontját hibamentesen hőszigetelni.

Az üreges fafödémek szigetelése azért problémás, mert a tér alig megközelíthető. Ennek egyik fő oka lehet, hogy többnyire a minden igényt kielégítő, rengeteg helyet igénylő gépészeti csőrengeteg is mind az épület ezen részében kerül elhelyezésre, gyakorlatilag lehetetlenné téve a padlásfödém hagyományos szigetelését. Mivel a minőségi élőmunkát megfizetni sem könnyű, ezért szempont lehet a gépesített megoldás felé orientálódás. Ahol minden más megoldás csődöt mond, ott jöhet számításba a sárga vattapamacsnak csúfolt, de meglepően jól hasznosítható URSA ReFloc befújható ásványgyapot. Ha speciális befújógéppel a szerkezet üregeibe juttatunk „pelyhesített” üveggyapot hőszigetelő anyagot, azzal rendkívül hatékony módon az összes rés kompletten leszigetelhető. A fellazított állagú sárga ReFloc-pamacsokat a gép közvetlenül a szigetelni kívánt padlásfödémre fújja rá, amelyek így eljutnak az épületgépészeti csőhálózat alá, közé és fölé is. Egyenletesen és lazán szétterülnek és maximálisan kitöltik a rendelkezésre álló teret és üregeket. A befújható URSA ReFloc-üveggyapot remek hőszigetelő és hangelnyelő, ráadásul nem tűzveszélyes (A1-es tűzbiztonsági kategória). Nem tartalmaz a rágcsálók számára kívánatos anyagot, és mivel páraáteresztő, ezért a penészesedés sem merülhet fel.

A szolgáltatás komplex, mivel nincs külön anyagszállítási költség: az ásványgyapottal töltött zsákok a befújógép kíséretében érkeznek és azonnal beépítésre is kerülnek. A technológia hulladékmentes, mert az installáció során nincs vágási veszteség. Gyorsan kivitelezhető és nincsenek illesztési hézagok, tehát a hőszigetelésben nem jön létre vonal menti hőveszteség sem, amely pedig a többi megoldásnál valós problémaforrás lehet. A könnyű URSA ReFloc régi épület felújításánál sem terheli meg a faszerkezetű padlásfödémet statikailag. Nem hasznosított tetőtérnél, ritkított deszkaburkolattal lefedve, gyakorlatilag az egyetlen fajta minőségi megoldás lehet. Egyre fontosabb szempont az építőanyagok kiválasztásánál, hogy az a beépített szigetelőrendszer környezetbarát, fenntartható és egészségbarát legyen. Az URSA vállalat korszerű ásványgyapot- (üveggyapot-) szigetelőanyagaival ez az igény teljes mértékben kelégíthető, bármelyik épületszerkezethez keresünk szálasanyag-szigetelést.

Az pedig, hogy az épületek szigetelését a lehető legalacsonyabb költségberuházással valósíthassuk meg, nem jelent feltétlenül előnytelen kompromisszumokat. 21. századi technológiákat alkalmazva mind a háztulajdonosok, mind a szakemberek megelégedése könnyen kivívható.

(További műszaki információ: Varga Tamás alkalmazástechnológus)

URSA Salgótarján Zrt.

www.ursa.hu

Alulról hűlő helyiségek szigetelése videó:


Létrehozás időpontja: 2023-03-30 10:07:59
Utolsó módosítás időpontja: 2023-03-30 10:15:58
Cimkék: ursa, fődém, szigetelés; Beküldő: Nagy Ibolya
Megtekintések száma: 2413
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=47473