KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Székesfehérvár Nemzeti Emlékhely fejlesztése építészeti ötletpályázatának zárójelentése

A tervpályázat eredményének összefoglaló értékelése

A kiíró Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata nyílt, titkos építészeti ötletpályázatot írt ki a Szent István Bazilika romkertjére. A tervpályázat célja a Nemzeti Emlékhely rendezése, a pusztuló régészeti emlékek megmentése és a hely jelentőségének megfelelő bemutatása. Mindezt az építészet, kertépítészet és képzőművészet nyelvén mutassa be az emlékhely történeti jelentőségére való tekintettel.

A kiíró a tervpályázat alapján kívánta kiválasztani azokat a terveket illetve tervezőket, amelyek a legjobb ötleteket és megoldásokat adják.
A tervpályázat a vonatkozó előírások szerint lett meghirdetve 2009. augusztus 5-től. A beadási határidőig 2009. október hó 5-e 2400 óráig 57-en vásárolták meg a kiírást és 52-en adták be. 1 pályázó a megadott határidő után adta be a pályaművét, 1 pedig megsértette a titkosságot. Ezt a két pályamunkát a Bíráló Bizottság felbontás nélkül a további részletes bírálatból kizárta.
A többi 50 pályaművet a Bíráló Bizottság felbontotta és megállapította, hogy a pályaművek mindenben megfelelnek a kiírásnak, a titkosságot nem sértik.
A beérkezett pályaművek mindenekelőtt igazolták a kiíró önkormányzat helyes szándékát, hogy a több éve húzódó tervezési és engedélyezési folyamatot megszakítva mégis tervpályázat útján kíván újabb ötleteket beszerezni.
A benyújtott pályaművek igazolták, hogy a kiírásban megfogalmazott célok és programok megvalósíthatók.
Bár olyan pályamű nem volt, amely minden feltételnek egyaránt magas színvonalon megfelelt, de a beérkezett javaslatok a továbbtervezés alapjául szolgálhatnak és számtalan jó, felhasználható ötletet tartalmaznak. Mindezek alapján a Bíráló Bizottság a pályázatot eredményesnek és sikeresnek minősítette.
A pályaművekben szereplő megoldások nagyon különbözőek voltak. A szerzők alaposan tanulmányozták a helyszíni adottságokat, a történeti-történelmi múlt eseményeit. A meglévő archeológiai, muzeológiai, építészeti és szakrális értékek, valamint az előzmények és adottságok alapos ismerete sem vezette a szerzőket megfelelő következtetésre és megoldásokra. Az igen sokféle, sokszínű javaslat is azt bizonyítja, hogy a feladat rendkívül érzékeny, nehéz és összetett.

A teljes zárójelentés megtekintéséhez kattintson ide.


Létrehozás időpontja: 2009-11-01 09:02:35
Utolsó módosítás időpontja: 2009-11-01 09:10:33
Cimkék: archív, tervpályázat, pályázat; Beküldő: archív weboldal
Megtekintések száma: 12067
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=45731