KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Építészhallgatókat ösztönöz az energiatudatosságra a Magyar Energia Hivatal

Hallgatói tervpályázatot írt ki a MEH

SAJTÓKÖZLEMÉNY, Budapest, 2012. március 21. Hallgatói tervpályázatot hirdet energiatudatos épülettervezés témában a Magyar Energia Hivatal építészhallgatók számára. A Takarékoskodj a Föld energiájával! elnevezésű kampány hallgatói tervpályázatának célja, hogy felhívja a  figyelmet  természeti környezetünk építőipari és épülethasználati túlterhelésére, és arra, hogy gondos tervezéssel mindez csökkenthető. A MEH a pályázattal ösztönözni kívánja a felnövekvő építészgeneráció tagjait, hogy nagyobb figyelmet fordítsanak az energiatakarékos megoldások, és ökologikus szemlélet alkalmazására.
 

Magyarországon az építés és épületfenntartás alapterületre vetített energiaigénye 60 százalékkal haladja meg az EU régi tagországainak átlagát, és az éves belföldi energiafelhasználás 40 százalékát képviseli. Ez pontosan azt jelenti, hogy az új építések megfelelő színvonalának biztosításával és a meglévő épületállomány fokozatos energetikai felújításával megvalósítható lenne az ország energiafogyasztásának körülbelül 15 százalékos csökkentése. Építészeti és műszaki eszközökkel, kisebb részt anyagi, nagyobb részt szellemi tőke felhasználásával mérsékelni lehetne a nemzetgazdaságra nehezedő krónikus energiaimport függőséget, csökkenteni az építéssel, az épületek használatával összefüggő környezetterhelést.

Ez azt jelenti, hogy az eddiginél sokkal nagyobb figyelmet kell szentelnünk az energiahatékonyságra az épületek tervezéskor, az engedélyezés és a kivitelezés, valamint a működtetés során egyaránt. Fontos lenne, hogy az építészképzésben ez a terület kiemelt figyelmet kapjon, ugyanakkor fel kell hívni az állami és magánberuházók, a kivitelezők illetve a lakosság figyelmét is.

Az energiatudatos építészetről egyre többet hallani, hazánkban is, azonban még nem általánosan elterjedt gyakorlat ezen szempont figyelembe vétele. Az erőforrások takarékos használata iránt felelősség kialakítását, a hosszú távú gondolkodásra való átállást már a leendő építészeknél el kell kezdeni. Ezért hirdette meg a Magyar Energia Hivatal a Takarékoskodj a Föld energiájával! elnevezésű hallgatói tervpályázatot, melynek összdíjazása 500.000 forint. A pályázatra 2012. március 30-áig lehet jelentkezni, a pályamunkákat május 7-éig lehet leadni.

A tervpályázattal kapcsolatos minden információ megtalálható a Magyar Energia Hivatal honlapján, a http://www.eh.gov.hu/kozerdeku-adatok-2/a-magyar-energia-hivatal-kozlemenyei/422-takrekoskodj-a-fold-energiajaval.html címen.

További információ
Horváth Andrea
20/343 5773
andrea.horvath@youngandpartners.hu

Interjújavaslat
Vigassy Csaba
Magyar Energia Hivatal
sajtószóvivő

Dr. habil Becker Gábor DLA
okl. építészmérnök, a BME Épületszerkezettani Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára, BME Építészmérnöki Kar dékánja.

HÁTTÉRINFORMÁCIÓ

a Takarékoskodj a Föld energiájával kampányról

A Magyar Energia Hivatal (MEH) 2012 elején indította el a Takarékoskodj a Föld energiájával! elnevezésű, energiatudatosságra ösztönző kampányát. A program illeszkedik a MEH hosszú távú kommunikációs és szemléletformálási terveihez. A MEH célja, hogy az energiaellátás biztonsága érdekében informálja a hazai lakosságot, illetve valamennyi, az energiahasználatban érdekelt, arra hatással levő szereplőt, és ösztönözze őket a takarékos megoldások és a megújuló energiaforrások alkalmazására.

A magyar társadalom egyre növekvő mértékben ugyan, de még mindig nem kellő mértékben rendelkezik megfelelő információkkal a hazai energiahelyzetről, az azzal kapcsolatos problémákról, teendőkről, lehetőségekről. Az Energia Hivatal által minden évben elkészített elégedettségi vizsgálatból kiderül, hogy energiatudatosak vagyunk, ha megengedhetjük magunknak. Energiatakarékos izzók és háztartási gépek használata, szelektív hulladékgyűjtés és az elektromos berendezések kikapcsolása használaton kívüli állapotban; ma Magyarországon ezek a környezettudatos magatartás leggyakoribb megnyilvánulásai. A kevésbé környezetkárosító energiáért való elvi fizetési hajlandóság évről évre csökken. A pillanatnyi haszon sok esetben felülírja a hosszú távú megtérülést.

Ezért az Energia Hivatal a közeljövőben kampányokat indít, melyek a lakosság széles rétegeinek olyan lehetőségeket mutatnak meg, melyek egyszerre környezettudatosak és pénztárcakímélőek.

Takarékoskodj a Föld Energiájával! kampánnyal a Hivatal szeretné felhívni a lakosság, a helyi települések, mint közösségek, és a MEH saját dolgozóinak a figyelmét, hogy miként lehetnek a napi tevékenységük során energiatudatosak. A facebook-on hamarosan induló alkalmazás segítségével hasznos tippeket kaphatnak, vállalhatják ezek alkalmazását életükben, melyekért környezetbarát és energiatakarékos nyereményeket is kaphatnak.

Továbbá a MEH az energiafelhasználásra közép és hosszútávon is hatással levő szakterületek képviselőit is meg kívánja szólítani programjaival. Az épületek által okozott energiaterhelés csökkentéséhez elengedhetetlen, hogy a jövőben egyre több energiatudatos szemléletben tervezett épület szülessen. Ennek érdekében a MEH konferenciát szervez, hallgatói tervpályázatot hirdetett, illetve díjazni kívánja a már megépült, ökologikus építészeti jegyeket magán viselő épületek tervezőjét.


A programról, és annak egyes elemiről bővebb információ:
Vigassy Csaba
sajtószóvivő


Létrehozás időpontja: 2012-03-22 17:04:12
Utolsó módosítás időpontja: 2012-03-22 17:04:12
Cimkék: archív, tervpályázat, pályázat; Beküldő: archív weboldal
Megtekintések száma: 9120
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=45759