KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

ARCAD V12, az építész hosszútávú partnere

Régi felhasználóként az ARCAD v12 Építészeti Tervezőrendszert használom tervezési feladataim megvalósításához. A program szerencsére nem álmodja meg az építész helyett feladatát, de folyamatosan bővülő szolgáltatásai eszközrendszerével nagyon hatékony munkatárssá fejlődött.

Napjainkra a változó aktuális építészeti divatirányzatok mellett kialakult egy hosszútávra állandósulónak tekinthető szemléletváltás, amelynek lényege az energiafelhasználási igény radikális lecsökkentése, optimalizálása. A hangulati elemek, építészeti gesztusok mellett lényeges a fajlagos primer energiafelhasználás szerepének dokumentálása is.
Precíz elemhasználattal, kicsit szabatosabb tervezéssel a programból olyan elemkigyűjtést generálhatunk, exportálhatunk, mellyel a szintén magyar Winwatt hőtechnikai program számára gyors adatbevitelt biztosíthatunk, és ott elvégezhetjük a számításokat.
Jelenleg a hőszigetelés vastagsága gyakran meghaladja a tartószerkezetét. Ennek meghatározása évek óta rutinfeladat az ARCAD tervezőrendszerben. Tetszőleges számú és vastagságú rétegeket adhatunk meg mind a vízszintes, mind a függőleges tartószerkezetek összes síkján. Finom újdonság, hogy passzívházas stílusban immár konzolosan a teherhordó falsík elé is kihelyezhetők a nyílászárók.
Rendkívül hasznos fejlesztés, hogy a síkokra ráfeszített mintázatok árnyalata, színtelítettsége utólag is módosítható, nem kell az alap képfájlt külön átszerkeszteni, majd ismét a program könyvtárába feltölteni. Ha egy falszakasz ráfeszített felülete végleges, azt egyszerűen átmásolhatjuk a többi azonos külsejű felületre. További lehetőség, hogy a falak felülete immár nem homogén, azaz tetszőlegesen megrajzolt mezőkben, sávokban, foltokban eltérő megjelenést adhatunk pl. lábazat, faltükör, kváderezés esetén.
A tervezőcsomagban lehetőségünk nyílik a legújabb épületgépészeti objektumok  modellezésére, elhelyezésére. Ilyenek például a kültéri klímák, levegős hőszivattyúk, napelemek, napkollektorok, beltéri víztároló hengerek, szellőzőgépek. Ezen berendezések a mai, sokkal intenzívebb épületgépészettel ellátott épületeink szerves része, melyekkel a tervezőnek számolnia kell mind hely, mind látvány, mind esetleg akusztikai szempontokból is. Ezeket az új gépészeti elemeket a rendszerhez tartozó 3D MODELER-rel magunk is létrehozhatjuk, amellett, hogy sokuk megtalálható a az ARCAD rendkívül gazdag könyvtáraiban. További lehetőség, hogy Google SketchUp SKP fájlt keresünk az elemre az interneten, amelyet az ARCAD könyvtárába befűzhetünk, és ezáltal nagyon egyszerűen használhatunk.
Összességében a program alkalmas a legújabb energetikai követelményeket is túlteljesítő A+, ill. passzívház típusú épületek megtervezésére, áttervezésére, némi rutinnal az építész virtuóz módon készítheti el a szükséges terveket, bemutatókat.


1037 Budapest Csillaghegyi u 19-21
T/F: 269-1206 / 332-7777,  arcadfull@gmail.com
www.designsoftware.com

Szabó Zsolt
építész
arsic@t-online.hu
Budapest


Létrehozás időpontja: 2015-03-12 17:30:23
Utolsó módosítás időpontja: 2015-03-12 17:30:23
Cimkék: arcad; Beküldő: Tatai Mária
Megtekintések száma: 11821
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=42670