KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Az új OTP irodaház is MEVA zsaluzattal épült

A fenntartható megoldásokban bővelkedő, közel 60 ezer négyzetméteres új OTP irodaház építése során számos innovatív eljárást alkalmaztak – így ebben a tekintetben is sok különböző szempontból lehet elemezni az építkezést. Alábbiakban azonban a szerkezetépítés egy fontos eleme, a zsaluzás folyamatát vesszük górcső alá – az is kifejezetten innovatív eszközökkel készült.

A 7 emelet magas irodaház, amely Budapesten, a XIII. kerületi Madarász utcában számos úttörő megoldással épült, az M12 nevet kapta. A több mint 3000 fő munkavégzéséhez elegendő teret biztosító, és három, több mint 8 ezer négyzetméteres, parkolásra alkalmas pinceszinttel rendelkező épület generálkivitelezője a Market Építő Zrt.
a Sankó-Ép Kft.-t bízta meg a szerkezetépítéssel. Utóbbi a speciális projekthez, kifejezetten a projekt igényeihez vásárolt már meglévő készleteihez új, innovatív MEVA zsalurendszereket.

Fenntartható épület- környezetbarát építkezés
Az M12 irodaház számos fenntartható megoldást mondhat magáénak, mint például a korszerű gépészeti és elektromos rendszerek, mennyezeti fűtés-hűtés, a hőszivattyú hulladékhőjének hasznosítása a melegvíz előállításához, az esővíz újrahasznosítása, vagy az okos világításvezérlés, amelyeknek köszönhetően a LEED környezettudatos minősítési rendszer GOLD fokozatát is elnyerte. Ezeket pedig jól kiegészíti a MEVA műanyag zsaluhéja, ami vegyszer mentesen, tiszta vízzel tisztítható, javítható, ezáltal számtalanszor újra felhasználható. A már több mint 20 éve Európa-szerte a legjelentősebb kivitelezéseken használt műanyag zsaluhéj gyártási és karbantartási eljárásának, használati lehetőségeinek köszönhetően alacsony ökológiai lábnyommal rendelkezve környezetbarát műszaki megoldás, és az ipari célú fakitermelés visszaszorításához is hozzájárul.

Geometriai pontosság, egyenletes felületek
Visszatérve a kivitelezés részleteire, a Sankó- Ép Kft már több mint tíz éve használja a MEVA zsalurendszereit, jól ismeri azokat - árulta el Sárpataki Pál, a cég főmérnöke. Így a cég kifejezetten a projekt kedvéért bátran bővítette is eszközparkját, hiszen erre az alkalomra szerezték be a műanyag héjjal szerelt horganyzott kivitelű Mammut 350 falzsalurendszert. Természetesen ez jó választásnak bizonyult a monolit vasbeton szerkezetek építésében: a felületek jó geometriai pontosságággal és egyenletes minőségben készülhettek el a segítségével.

Innovatív zsaluzat a lépcsőházakhoz is
A Mammut 350 nem az egyetlen MEVA rendszer volt, amelyet az építkezés során használtak. A generálkivitelező és alvállalkozói a lépcsőház kialakításához MEVA WTS20 fatartós rendszerét, valamint M350 profilú csatlakozóelemeket is igénybe vette. A Sankó-Ép Kft pedig Mammut350-STE pillérzsaluzat és MevaFlex fatartós födémzsaluzat beszerzése mellett is döntött. A főmérnök elmondása szerint mindkettő jól megállta helyét a különböző zsaluzási munkáknál.
A MevaFlex födémzsaluval bármilyen geometriai szerkezet könnyen megvalósítható, hiszen a tartók és támaszok pozícióját nem előre, hanem a tervezés során a födémvastagságnak megfelelően határozzák meg, így bármilyen geometriához, födémvastagsághoz alakítható, sőt, még a zsaluhéj is szabadon választható hozzá. A Mamut pillérelem nagy előnye, hogy gazdaságos, 1,05 x 1,05 méter maximális oldalméretű pillérek pontos zsaluzása végezhető vele 45 cm- es raszterben, a műanyag zsaluhéjának köszönhetően pedig tökéletes vasbeton felületek készíthetők a segítségével. A MEVA WTS20 különösen előnyös egyedi műtárgyak, szerkezetek, íves zsaluzatok kialakításához kiváló felületi minőség mellett. Segítségével 6 méteres magasságig toldás nélkül nagytáblás zsaluzat állítható össze,
az optimálisan ütemezhető, előszerelhető készletek meghatározásával felhasználása gazdaságos. A zsalu borítása
lehet fa, vagy Meva műanyag zsaluhéj, de akár mintás felületű héj is egyedi lenyomatigény esetén.

Bővebben a MEVA termékeiről: https://meva.net/hu-hu/termekek/


Létrehozás időpontja: 2022-09-30 14:07:00
Utolsó módosítás időpontja: 2022-10-10 14:53:31
Cimkék: meva, otp, zsalu; Beküldő: Nagy Ibolya
Megtekintések száma: 3496; Információ: Támogatott tartalom
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=47255