KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Az örök klasszikus a város középpontján

Kiskunhalas városháza épületegyüttese a felújítás után hagyományos, mégis kiemelkedően modern megjelenést kapott. A város fő épülete mára a város szimbolikus részévé vált. A munkálatok során korszerű termékek felhasználása ellenére a hagyományos értékek megtartása volt az elsődleges szempont.

Kiskunhalas városának központjában négy közterület által határolt területen áll a városháza épületét is magába foglaló többfunkciós, hatalmas épületegyüttes.

A klasszicista stílusú városháza 1833-1834-ben épült a kecskeméti mester, Fischer Ágoston tervei alapján. Az épület klasszicista szárnyához különböző funkciójú, eltérő magasságú, tömegű nyereg és manzárdtetős épületrészek kapcsolódnak.
A házat 1905 és 1906 között Hikisch Rezső és Kotál Henrik tervei alapján a szecesszió stílusában bővítették. A különböző funkciójú épületrészeket rizalitok, véghomlokzatait pedig hullámvonalas oromzat zárja le. Az épületegyüttes homlokzatának kialakítása rendkívül változatos volt - a szecesszióra jellemzően. A falfelületek ún. „höbörcsös” vakolatának sima részeit figurális és növényi díszítés teszi változatossá. A homlokzat színének kiválasztását különböző kutatások előzték meg, ennek köszönheti a fal az eredetivel megegyező szürke színét.

A múlt és a jelen együttes szépsége

A tervezőnek olyan fedőanyagot kellett találnia, amely egyszerre képes alkalmazkodni az épületegyüttes különböző építészeti stílusaihoz, így nem volt egyszerű dolga. A választás a Creaton Klassik hódfarkú kerámia tetőcserepére esett - nem véletlenül -, hiszen ez a tetőcserép típus egyértelműen a hagyományos, régi tetőket idézi. A cserép natúrvörös színe pedig még kifejezetten hangsúlyozza a tradicionális megjelenést, hiszen a tetőcserép színe a történelmi korokban egyértelműen a piros valamilyen árnyalata volt.
A hódfarkú tetőcserepek a tetőfedésben a hagyományos formavilág megtestesítői, ezért a hódfarkú tetőcserepek különböző változatai történelmi környezetben és műemlékeken szinte egyeduralkodó módon jelennek meg.
A kiskunhalasi városházán alkalmazott Klassik a műemlék épületek kedvelt tetőfedő anyaga, tradicionális formavilágot képviselő tetőcserép, amely hagyományos mérete és félköríves vágása miatt is közkedvelt. A kettősfedéssel készült héjazathoz illeszkedő fém hófogókat teljes felületen mintaszerűen alkalmazták, amely kiemelt fontosságú volt, hiszen az épületegyüttes közterületekkel határos, nagy forgalmú területen fekszik.
A hódfarkú kerámia cserepek esetében a vágási formák, a felületek és a színárnyalatok változatosságával, az egyszeres vagy kettősfedés közötti döntés lehetőségével számolhat a kisméretű tetőcserepekkel dolgozó szakember, így a tervezés során mégsem kell a tetők hasonlóságától, egyhangúságától tartanunk.

Tartozékrendszer a használatban

A kiskunhalasi városháza felújítása remek példája annak, hogy egy védett építészeti értéken történő alkalmazása a Creaton rendszerhez tartozó, a tető műszaki színvonalát emelő kiegészítő elemeknek milyen előnyöket kínálnak.
Minden tető esetén fontos feladat az átszellőzés megoldása. Ennél a manzárdtetős épületnél az egyes tetőfelületek önálló átszellőztetése valóban komplex feladatnak bizonyult, hiszen a különböző épületrészek különböző hajlásszögű tetősíkokkal rendelkeznek.
A héjazat átszellőztetésére műszaki megoldásként az LQ 25 pontszellőzőt alkalmazták úgy, hogy az ereszoldali szellőzőlevegő bevezetést is ezzel a kiegészítővel biztosították, ami egy védett épületnél ritka alkalmazási mód.

Mindig fontos szempont, hogy a kémények és az egyes szellőző felépítmények később megközelíthetőek legyenek. A tervező és kivitelező ebben az esetben ezt a belső udvari tetősíkokon, tehát az építészetileg kevésbé látványos helyeken oldotta meg. A fedési képhez a fedési anyaggal azonos színben készült fém tartozékok is illeszkednek.

Egyes, nem a tetőn látható részletekkel létrejövő, finom építészeti összhang megteremtésénél is számolt a tervező a Creaton cserepekkel: natúrvörös Klassik alapcserép került a homlokzati osztópárkányokra, a kiugró nyíláskeretekre, és a kerítés lefedéséhez is ezt használták.
A kúp kialakításánál a kúpalátétet, a kezdő kúpcserepet és a hármas kúpelosztót egyaránt alkalmazták.
A Creaton Klassik hódfarkú natúrvörös kerámia tetőcseréppel a jellegzetesen karcsú és visszafogottan elegáns, harmonikus szépségű városháza megőrizte hagyományos megjelenését, mégis modern és új külsőt kapott.


Építésztervezés:
Váterv95 Konzorcium tagja: Szakra Stúdió Műemléki - Építészeti Tervező és Szolgáltató Iroda


Kivitelezés:
Merkbau Építőipari és Kereskedelmi Kft., Modinvest Kft.

www.creaton.hu
www.akcio.creaton.hu

 


Létrehozás időpontja: 2015-11-24 16:01:55
Utolsó módosítás időpontja: 2015-11-24 16:01:55
Cimkék: Creaton; Beküldő: Tatai Mária
Megtekintések száma: 10924
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=43165