KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Egy tokaji társasházé az év homlokzata

Az ország legszebb épületeit díjazták az Év Homlokzata Pályázaton

Hetedik alkalommal választották ki az elmúlt időszak kiemelkedő épületeit az Év Homlokzata Pályázaton. A tervezők és kivitelezők számára kiírt díj célja az újonnan épült vagy felújított homlokzati megoldások értékelése és díjazása építészeti, esztétikai, műszaki és gazdaságossági szempontok alapján. Több mint kétszáz pályamű érkezett öt kategóriában (családi ház, társasház, középület, panel és műemlék), amelyeket független, szakmai zsűri bírált el. A társasház kategória legjobbja Tokaj főutcájának századelőt idéző, felújított homlokzatú háromlakásos épülete lett. A nyertesnek járó 1 millió forintos díjat, a pályázó Füzes András okleveles építészmérnök vette át, a kiírás eredményhirdető gálaestjén, Budapesten. A pályázat fő támogatója a Baumit Kft.

A múlt, a jelen és a jövő esszenciáját jeleníti meg az a Tokaj főutcáján álló épület, amely az Év Homlokzata Pályázat társasház kategóriájának nyertes pályaműve lett. A saroktelken – több műemlék környezetében – a meglévő épület részleges elbontásával és bővítésével alakították ki a társasházat. Az épületet Füzes András tervezte Salamin Ferenc közreműködésével. A vegyes falazatú, jobb állapotú főutcai szárnyban egy kávézót is kialakítottak. Az elbontott oldalszárny helyén három lakás kapott helyet. Az épület különlegessége a secco-technikával készített falkép, amelyet Füzes András festett a homlokzatra. Az építészmérnök az Év Homlokzata díjátadó gálaesten vette át a kategóriagyőzelemért járó egymillió forintos díjat.

210 pályamű öt kategóriában

Hetedik alkalommal hirdették meg az Év Homlokzata Pályázatot, amely az elmúlt évtizedben ismert szakmai fórummá vált. Míg az első kiírásra ötven nevezés érkezett, addig idén öt kategóriában – családi ház, társasház, középület, panel és műemlék – 210 pályaművet adtak be.  A nyerteseket építész-szakmai zsűrit választotta ki, melynek tagjai voltak:  Jánosi János Ybl-díjas és Pro Architectura-díjas építész; Máté Klára, a Magyar Építéstechnika főszerkesztője; Noll Tamás Ybl-díjas építész; Dr. Tari Gábor egyetemi docens (BME Rajzi és Formaismereti Tanszék, Színdinamika Szakmérnöki Műhely), Vadász Bence Ybl-díjas és Pro Architectura-díjas építész és Vidor Győző, a Magyar Építőanyagipari Szövetség elnöke. Az öt kategória legszebb homlokzatainak pályázói egy-egymillió forintos díjat vehettek át. A pályázaton kategóriánként még további díjazottakat választott ki a zsűri, akik számára a Baumit egy építész-szakmai tanulmányutat szervez Bécsbe. 

„A társasház kategória nyertese megkérdőjelezhetetlenül az egyik legkiválóbb pályamű volt a sokszínű mezőnyben. A tokaji épület földszintje finoman idézi a múltat, míg az új emeletráépítés már mai hangulatot mutat. Kuriózum, hogy az emeleti rész festményeit az építész, Füzes András saját kezűleg festette meg, amely különleges hangulatúvá teszi ezt az eredetileg századfordulós épületet. Tokaj főutcáján ez az épület férfivá érett, aki tiszteli a múltját, ismeri a jelenét és ezért irányt tud mutatni mindnyájuknak a jövőre nézve is” – mondta Jánosi János, Ybl-díjas, Pro Architectura-díjas építész, az Év Homlokzata zsűrijének tagja az Év Homlokzata 2014 Pályázat díjátadóján.

Az Év Homlokzata Pályázat nyertesei

A családi ház kategória nyertese Borbás Péter építészmérnök lett, aki egy szentendrei házzal pályázott.  A társasház kategória díjazottja Füzes András tervező egy Tokajban felújított lakóház homlokzatával. A panelépületek közül a zsűri egy Budapest, XV. kerületi Kőrakás parkban található épület felújítását találta a legjobbnak, melynek felújítását a Kométa Szerviz Kft., mint generálkivitelező végezte, a díjat Talabos Attila vette át. A középület kategória nyertese egy hódmezővásárhelyi múzeum bővítési és felújítási projektje, amellyel a Kerámiaház Kft. pályázott.  A műemlék kategóriában a legszebb homlokzatú épületnek egy budapesti, V. kerületi Bajcsy-Zsilinszky úti irodaházat választott a zsűri. A nyertes pályázatot az ALAKart Kft. nyújtotta be.

A Baumit Kft., mint az Év Homlokzata Pályázat fő támogatója összesen egymillió forint értékben különdíjat ajánlott fel, amelyet három pályázónak ítélt oda.  A különdíj nyertesei Vasvári István (Valkür 1960 Building Kft.) egy budapesti, III. kerületi panelépület felújításáért; Imre Krisztián építészmérnök egy budapesti, XI. kerületi új építésű családi házért; illetve a Fővárosi Építő Zrt., a Műegyetem egyik épületfrontjának homlokzati felújításáért.

Illy Gábornak, a Baumit ügyvezetőjének véleménye szerint az Év Homlokzata Pályázat minden alkalommal jól tükrözi, hogyan hatnak a tradicionális és a modern építészeti stílusra az innovatív építőipari termékek és minőségi kivitelezést lehetővé tevő technológiák. ─ A homlokzat épített környezetünk meghatározó és legszembetűnőbb eleme, amelyért mi, gyártók felelősséggel tartozunk. Ez ösztönözte a Baumit Kft.-t a pályázat támogatására.

A Baumitról

A Baumit az osztrák Schmid Industrie Holding tagjaként 30 országban van jelen és közel 3 ezer munkatársat foglalkoztat. A vállalat fő profilja a homlokzati hőszigetelő rendszerek, színes vakolatok, hidegburkolati ragasztók, valamint aljzatképző anyagok gyártása és forgalmazása. A Baumit első külföldi leányvállalata 1990-ben Magyarországon alakult meg, és az elmúlt években meghatározó építőanyag gyártóvá vált.

A Baumit Kft. négy gyárat üzemeltet Magyarországon: Alsózsolcán, Dorogon, Pásztón és Visontán; és jelenleg 170 munkatársat foglalkoztat. Cégközpontja Dorogon található. A magyar vállalat az elmúlt években társadalmi felelősségvállalási programjának keretében támogatta az Országos Mentőszolgálatot mentési eszközökkel és az állomások felújításához adott építőanyagokkal. A Baumit Kft. a vörösiszap katasztrófa után egyik alapítója volt az Építőipari Szolidaritási Platformnak. A vállalat 2013-ben segítséget nyújtott a dunai árvíz utáni helyreállítási munkákhoz, valamint az esztergomi kórháznak vásárolt rákdiagnosztikai eszközt.

További információ: www.evhomlokzata.hu, www.baumit.hu, www.facebook.com/BaumitVilag

Az Év Homlokzata 2014 Pályázat társasház kategória díját a pályázó Füzes András építész Barina Anikótól, a Baumit Kft. vevőszolgálati vezetőjétől vette át október 9-én a Budapest Kongresszus Központban tartott díjátadó gálán.

Az Év Homlokzata Pályázat 2014 díjazottjai (PDF)


Létrehozás időpontja: 2014-10-28 21:48:31
Utolsó módosítás időpontja: 2014-10-28 21:55:44
Cimkék: Év Homlokzata;
Megtekintések száma: 11165
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=42378