Aktuális
Építészeti tervpályázatok nemzetközi elérhetőségének fejlesztése – ARCH-E

Építészeti tervpályázatok nemzetközi elérhetőségének fejlesztése – ARCH-E

A Magyar Építész Kamara részt vesz egy az Európai Unió által támogatott Építészeti tervpályázatok nemzetközi elérhetőségének fejlesztésére létrehozott közös programban (European Platform for Architectural Design Competitions / ADC).

A Kamara a hazai gyakorlatban működő tervpályázati rendszert szeretné továbbfejleszteni és a nemzetközi lehetőségeket, elérhetőségeket növelni.

CREA2027 – ARCH-E program összefoglalása

A Creatív Europe 2027 program keretein belül 2022. májusban induló projektben a 10 tagú nemzetközi konzorciumi szervezet jött létre az osztrák és a német építész kamarák, valamint az Európai Építészeti Tanács (ACE-CEA) vezetésével, és pályázta meg együtt az Uniós támogatást, amit 2023. február 1-ével jóváhagytak.

Az Arch-E névre keresztelt program fő célkitűzése az épített környezet magas színvonalú építészeti megoldásainak népszerűsítése az építészeti tervpályázatok (Architectural Desing Competitions / ADC) elérthetőségének és számának növelése Európában, valamint az építészeti szolgáltatások piacán a határokon átnyúló tervpályázati lehetőségek elé kerülő akadályok leküzdése.

A nemzeti keretek és hagyományok által meghatározott tervpályázati rendszerek, valamint az információ áramlás-csere lassúsága vagy hiánya miatt nagyon alacsonyak a nemzetközi részvételi arányok a tervpályázatok esetében, és ez az információhiány sok építészt kizár a határokon is átnyúló, európai piacon való részvételből, és így akadályozza a versenyt.

A nemzetközi építészeti tervpályázatok népszerűsítése a Baukulturra vonatkozó Davosi Nyilatkozat alapján és az Új Európai Bauhaus (New European Bauhaus / NEM) napi szintű végrehajtásához vezet az európai tervezési és építési projektekben, és segít az éghajlati kihívások kezelésében és az épített környezet minőségének javításában.

A fő eredmény az Arch-E Map, a nemzeti ADC-rendszerek összehasonlító leírása, a többnyelvű Arch-E Glossary műszaki kifejezésekkel és az Építészek erre vonatkozó igényeinek, elvárásainak kidolgozása lenne.

Az újonnan kifejlesztendő Arch-E online platform széles körű tájékoztatást nyújt majd az ADC rendszerekről, különös tekintettel a Baukultur (ld: Davosi nyilatkozat) és az Új Európai Bauhaus vonatkozó előírásokra, ajánlásokra, és igyekszik majd megkönnyíteni a nemzetközi pályázatokban való részvételt.

A központi elem egy kb. 20 országban dolgozó közel 500 építész szakemberből álló hálózat lenne, amelyből gyorsan nemzetközi munkacsoportok toborozhatók az ADC pályázatokban való részvételhez, ami különösen fontos lehet az építésznők és a fiatal pályakezdők számára, akik általában kevesebb külföldi - hazai üzleti kapcsolattal rendelkeznek.

Fehér könyvben tájékoztatjuk a döntéshozókat a projekt eredményeiről, és javaslatokat teszünk arra, hogy a karrier nemzetközivé válása, az egyenlő bánásmód és a Green Deal (az Európai Zöld Megállapodás) céljai hogyan valósíthatóak meg legjobban az építészetben.

A Konzorcium Európa-szerte több mint 560 000 építészt ér el, akik majd profitálhatnak a projekt eredményeiből.

Lásd még a program honlapját: www.arch-e.eu

A konzorciumban részvevő szervezeteket lásd az https://www.arch-e.eu/team/partner oldalon.

Letölthető tartalmak:

Davos Declaration

New European Bauhaus