KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Épületszigeteléssel a klímaváltozás ellen

Már régen nemcsak a fűtési és hűtési energia fogyasztási költségek csökkentése a szakemberek és az okos fogyasztók célja, amikor egy épület szigetelésének megtervezése kerül terítékre! A klímaváltozás okozta káros természeti hatások gyakoribbá válását megtapasztalva egyre több beruházó számára kap kiemelt szerepet a döntésben az a tényező, hogy az épületbe szigetelésként beépített termék amellett, hogy tökéletesen el kell lássa a ház energiahatékonnyá tételének összetett feladatát, ezen felül megfelelően fenntartható, környezetbarát és egészségbarát-e.

Nem véletlenül alkották meg az „energatanúsítvány” fogalmát. Ez az energia teljesítményt mutató dokumentum az épület kihasznált terei éves energia igényén alapuló kalkulációval világosan meghatározza az adott épület energiaosztály szerinti besorolását. Az energiatanúsítvány készítése kötelező minden olyan épületre vonatkozóan, amely eladásra vagy bérbeadásra kerül, de alapvetően javasolt az összes régi épület energiaigényének felmérése. A kapott eredmények nemcsak arra használhatók, hogy lássuk az épület energiahatékonyságát és CO2 kibocsátását, hanem segítenek abban is, hogy megtaláljuk az energiafogyasztás csökkentésének módjait, köztük például a fűtését is.

További gazdasági előny, hogy az energiatanúsítványban lefektetett adatok érezhető különbséget generálnak az alacsonyabb és magasabb minőségű ingatlanok megállapított bérlési/eladási költségében/árában. Másrészről pedig a bérlő/vásárló hiteles képet kapva ítélheti meg, hogy a rendelkezésére álló költségkerethez viszonyítva mi éri meg jobban: egy drágább és energiahatékonyabb ingatlan, vagy pedig egy olcsóbb, ám felújításra szoruló. Tiszta üzlet: nincs meglepetés.

Az energiatanúsítvány ajánlásai alapján az épület tulajdonosa képet kap az adott épület várható üzemeltetési költségeiről, valamint fel tud állítani egy listát a szóba jöhető javító intézkedésekről, melyeket a rendelkezésre álló egyéni keretekből finanszírozni tudna. Fontossági sorrendben nagyjából így listázhatóak a energihatékonyság javítása érdekében megtenni szükséges lépések: padlásfödém vagy magastető hőszigetelése, ablakok és ajtók cseréje, homlokzati szigetelés, fűtési rendszer cseréje…és a többi.

Kézenfekvő, XXI. századi, megoldásként kínálja magát az építőipari piacon a zöldesbarna URSA TERRA BiOnic szigetelőanyag család, amely nemcsak multifunkciós, hanem nevével is egy jobb minőségű jövő előtt tiszteleg: TERRA, azaz életet adó anyaföld. A nem éghető URSA TERRA termékek „földközeliségükkel” magukban hordozzák az ásványgyapotok minden előnyét. Messzemenően kielégítik nemcsak a modern kornak megfelelő építőipari és szigetelési igényeket, hanem energetikai és akusztikai szempontból is kiemelkedő teljesítményt nyújtanak teljes életciklusuk során. A kiváló minőségű ásványgyapot táblák ráadásul egy teljes mértékben újrahasznosítási szempontokon nyugvó technológiával készülnek.

A szigetelőanyagoknál a hővezetési tényező és a szigetelési vastagság a legfontosabb tényezők. A hazai építőipari szabályozások kötelezően előírják a felújításoknál és hozzáépítéseknél vagy új építéseknél a hűlő épületszerkezetek hőátbocsátási képességét (max. U= 0,17 W/m2K). A szerkezet optimális hőszigetelő képességének eléréséhez a hővezetési tényező ismeretében meghatározott szigetelési vastagság tetőbe minimum 25 cm, homlokzatra minimum 15 cm kell legyen. Mára már a beruházók is megértik, hogy ezek saját érdekükben hozott szabályok, amik elutasítják a „minimál megoldásokat”, dinamikusan a korszerű és energiahatékony irány felé terelgetve a háztulajdonosokat, egyre erősebb kézzel.

A könnyen kezelhető TERRA szigetelések épületeinkbe beköltöztetve vitathatatlanul javítják az életminőséget: gondoljunk akár a jó közérzetet biztosító kiváló hőszigetelési szerepre, akár a tökéletes hangszigetelés adta nyugalomra. Az alapvető energiatakarékosságon felül garantálnak egyfajta környezettudatos választást is, mivel rendelkeznek a Blue Angel környezetvédelmi minősítéssel. Mindezek felett az URSA TERRA BiOnic ásványgyapotok beépítése szavatolja a velük szigetelt lakóterekben a jó minőségű beltéri levegőt, így az épületek szigetelésére fordított pénz, mintegy grátiszként, a benne tartózkodók egészségében is megtérül.

Varga Tamás Alkalmazástechnológus

URSA Salgótarján Zrt.

www.ursa.hu

 


Létrehozás időpontja: 2021-12-01 11:29:54
Utolsó módosítás időpontja: 2021-12-01 11:34:53
Cimkék: ursa, klímaváltozás, szigetelés; Beküldő: Nagy Ibolya
Megtekintések száma: 4980
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=46805