KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Felszálló nedvesség elleni védelem Mapestop Cream-mel

Nagyon gyakori formája az épületek károsodásának az, amikor a vízszigeteléssel nem rendelkező, vagy éppen elavult vízszigeteléssel rendelkező épületek falazatában alulról kapillárisan felszívódó nedvesség jut a szerkezetbe.

Biztosan mindenki emlékszik a hajszálcsövesség jelenségére, amit még középiskolában szemléltetett a fizika tanár. Emlékszünk, az üvegcső falára U-alakban felkapaszkodott a víz. Nos, a falazatokban ugyanaz történik, mint az üvegcsövekben, vagyis a falazatokban lévő, kis átmérőjű kapillárisokon keresztül egyre magasabbra tud felkúszni a nedvesség. Ennek a mértéke akár több méteres nagyságrendű is lehet.

A talajból felszívódó nedvesség oldott állapotban magával viszi a különböző sókat, melyek sókivirágzás formájában a falazatok vakolatán is megjelennek. Ezzel szemben találták ki – nagyon helyesen – az úgynevezett szárítóvakolatokat, amelyek többek között a nagy pórustartalmuknak köszönhetően eltárolják magukban a sókat, hogy azok ne a házunk falát éktelenítsék, ugyanakkor a nedvesség kipárolgása számára is szabad utat biztosítanak.

Igen ám, de ez sok esetben nem elég. Merthogy a nagy pórusok is előbb-utóbb megtelnek, ha „nem zárjuk el a csapot”, vagyis nem akadályozzuk meg a vízutánpótlást. Ezt különböző módokon tehetjük meg, de az egyik leggyakoribb a falazatok injektálása. A lábazatnál, egy ún. vízszintes kémiai gátat hozunk létre, amely megakadályozza a nedvesség feljutását a falazatba. A gátat létrehozhatjuk úgy, hogy a falazatban lévő pórusokat és kapillárisokat eltömítjük (pl. akrilátgéllel). Gyakoribb megoldás viszont az, ha azokat belülről hidrofóbbá, vagyis víztaszítóvá tesszük, hogy a víznek ne legyen kedve felfelé kúszni a kapillárisokban. Ismét csak utalnék a fizika órára, hogy amikor a csőbe higanyt tettünk, akkor az fordított U-alakot vett fel és nem kúszott felfelé.

A Mapei-nek kétféle megoldása is van a falazatok injektálással történő hidrofobizálására. A Mapestop nevű termék egy szilikon mikroemulzió, amit vízzel hígítva kell bejuttatni a falba az erre a célra kialakított furatokon, illetve injektáló csonkokon, pakkereken keresztül. A Mapestop bejuttatása a falszerkezetbe vagy alacsony nyomású injektáló géppel, vagy pedig gravitációs úton (kvázi csöpögtetve) történhet. Előbbi megoldásnak gépigénye van és célszerű szakembert felkérni a munkára. A Mapestop gravitációs úton történő bejuttatása a falszerkezetbe megvalósítható házilag is, de ebben az esetben külön meg kell vásárolni a csatlakozó elemeket (tartályok, csövek, stb.).

A másik megoldás egy nagyon praktikus kialakítású termék, ami a Mapestop Cream nevet viseli. Ebben a szilikonos hatóanyag krém állagú, amit nem kell vízzel hígítani és kartusos kiszerelésű, vagyis az anyag a falban elhelyezett furatokba kinyomó pisztollyal juttatható be. A kartus űrtartalma 600 ml, illetve a termék újabban 280ml-es kiszerelésben is kapható. Nagy előnye, hogy nem szükséges a termék bejuttatásához speciális injektáló gép, illetve nem kell szakembert hívni a munkához, házilag is hozzákezdhet bárki a feladathoz. A termék alkalmas kő, tömör tégla, tufa, beton és vegyes falazatokban is vízszintes kémiai gát létrehozására. További előnye még a Mapestop-hoz képest is, hogy nem juttatunk az amúgy is nedves falazatba további vízmennyiséget.

Bár mind a Mapestop, mind a Mapestop Cream alkalmas mindenféle falazatban vízszintes kémiai gát létrehozására, a Mapestop Cream a tömörebb, alacsonyabb nedvszívással rendelkező falazatokban (pl. beton) is kiválóan alkalmazható.

Ha szakemberként, tervezőként elvárás, hogy frissen tartsa a tudását, hogy mindig a legjobbat nyújtsa a megrendelőnek vagy ismerni szeretné az újdonságokat, szakmai tanácsokat, akkor iratkozzon fel a Mapei heti hírlevelére, hogy rendszeresen információkkal, újdonságokkal, tanácsokkal gazdagodjon!

https://www.mapei.com/hu/hu/kepzes-es-muszaki-segitsegnyujtas/feliratkozas

A termék bedolgozása:

  • f12mm-es furatok készítése, portalanítás
  • Mapestop Cream hurka beillesztése a Mapei Gun 600 Pro kinyomópisztolyba
  • A hurka végének levágása, ahova a csőrt helyezzük
  • Csőr felhelyezése
  • A krém kinyomása, minden furat kitöltése

 


Galéria


Lépések


Létrehozás időpontja: 2021-03-01 22:54:51
Utolsó módosítás időpontja: 2021-03-01 22:58:22
Cimkék: mapei, mapestop, cream, nedvesség, ellen; Beküldő: Nagy Ibolya
Megtekintések száma: 9625; Információ: Támogatott tartalom
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=46431