KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Hatékony energiagazdálkodás: kéthéjú homlokzatok megfelelő üvegkombinációval

Az alacsony napenergia átbocsátás igénye és az épületek hőterhelésének mérséklésére vonatkozó szabályozások szigorodása egyre inkább előtérbe kerülnek a kéthéjú homlokzatok. Bár ez a műszaki megoldás már több mint 20 éve köztudatban van, a gyorsan fejlődő üveg technológia jelentősen növelte a felhasználói hajlandóságot.

Kéthéjú homlokzat (Double-Skin Facade) amikor egy hagyományos homlokzat kap egy külső oldali üvegréteget, így ebből a második üvegrétegből, köztes légtérből és a belső térrel határos függönyfalból áll össze a kész homlokzat.  A két héj pár centimétertől a néhány méterig terjedő légréssel van egymástól elválasztva. A légrésben mechanikus árnyékoló rendszert

alkalmazva a külső héj védi azt a széltehertől és a szennyeződéstől.

Előnyök kiaknázása

A nem megfelelő üvegkombinációval összeállított kéthéjú homlokzat csökkenti az épületbe jutó természetes fény mennyiségét miközben megemeli a légrés hőmérsékletét és páralecsapódást okozhat a külső héjon.

„Kéthéjú homlokzat tervezéses során éppen az ebben rejlő lehetőségek és előnyök maximalizálása érdekében rendkívül fontos a megfelelő üvegkombináció kiválasztása. Ilyen előnyök például a hatékony energiagazdálkodás, a dinamikus szelektivitás, hőszigetelés és a kimagasló komfort.”– hívja fel a figyelmet Ralf Greiner, a Guardian Glass in Europe termék-alkalmazási vezetője.

Mechanikusan vagy természetes úton szellőztetett?

A kéthéjú homlokzat a légrésben alkalmazott szellőztető rendszertől függően lehet mechanikusan vagy természetes úton szellőztetett. E megoldások aktív és passzív (interaktív) szellőztetésű homlokzatokként is ismertek.

Európában jellemzően passzív szellőztetésű homlokzatok épülnek, főleg kereskedelmi épületeken. Itt a légcsere a kültér és a légrés között jön létre. A természetes légáramlás erre kialakított nyílásokon zajlik, melyek általában a külső üveglapok alatt és felett helyezkednek el.

Az aktív rendszerek hőszigetelő üveges külső héjjal rendelkeznek. A légrés és a beltér közötti légcserét hőcserélőkkel hozzák létre. A rendszer nagy előnye, hogy a fűtési energia így jelentős részben visszanyerhető. Az aktív rendszereknél általában a homlokzatokon megszokott üvegtípusokat alkalmazzák a külső hőszigetelő üveges héjban.

Fényáteresztés és hőháztartás

A fejlett napvédő üvegek többek között aktívan befolyásolják a fényáteresztést és az épület hőháztartását. Az üveg javíthat az épület energiahatékonyságán a légkondícionálási, fűtési és mesterséges világítási igény csökkentésével. Ennek eredményeként, ezek az üvegek nélkülözhetetlenek a különböző környezetvédelmi minősítések (mint pl. a LEED, BREEAM, HQE, DGNB) elérésében.

A passzív szellőztetésű homlokzatoknál a jellemző szándék a rövid hullámhosszú infravörös napenergia részbeni visszatükrözése a külső héjról, csökkentve a belső tér felmelegedését és a hőterhelést. A külső héj bevonatának hatásfokát erősíti, ha a belső héjon is nap- és káprázásvédő bevonatot alkalmazunk. Így akkor is kiváló naptényezőt érhetünk el, ha az árnyékoló teljesen vagy részben felhúzott állapotban van. Az így elérhető változó szelektivitás az átszellőztetett rendszert különösen vonzóvá teszi.

A bevonatok alkalmazása a külső héjon lehetővé teszi a külső reflexió színével és erősségével való játékot. Ez azt jelenti, hogy a tervező választhat a nagyon átlátszó és nyilvánvalóan „könnyű” szerkezet vagy a nagyobb reflexió által keltett egységes megjelenésű árnyékolók tervezése közötti széles sávban.

Nagy teljesítményű bevonatos üvegek erőpróbája

Miközben a passzív rendszerek belső üvegezése hagyományosan két vagy háromrétegű hőszigetelő üveg, a külső héj tipikusan monolitikus laminált biztonsági üveglap (gyakran előfeszített üvegekkel). Ezek teherbíró képessége biztosítja törés esetén is a maximális biztonságot. A nagy teljesítményű bevonatos üvegek alkalmazásának igazi próbája, hogy a bevonatnak tartósnak kell lennie és alkalmasnak a monolitikus vagy a lamináló fóliával érintkező felhasználásra. A piacon fellelhető legtöbb bevonat nagyon érzékeny a környezet páratartalmára és a külső klimatikus hatásokra, ezért a legtöbbször hermetikusan kell szigetelni azokat a külvilágtól, ami behatárolja az alkalmazhatóságukat.

A napsugárzást részben visszaverő tartós napvédő bevonatok és a speciális energiaelnyelő PVB lamináló fóliák kombinációja tovább javítja az energiahatékonyságot. Különösen a teljes fénytartományban mutatott szelektivitást lehet ilyen módon javítani.

Tudjon meg többet a GUARDIANRÓL!

Kérdés esetén vegye fel a kapcsolatot a Guardian magyarországi képviseletével:

Németh Árpád András
anemeth@guardian.com
+36 30 479 1828


Létrehozás időpontja: 2020-09-07 10:29:33
Utolsó módosítás időpontja: 2020-09-07 10:36:16
Cimkék: guardian, glass, energiagazdálkodás; Beküldő: Nagy Ibolya
Megtekintések száma: 6838; Információ: Támogatott tartalom
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=46188