KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Hódmezővásárhely „Andrássy út térfal rehabilitáció és a városi könyvtár telepítése” nyílt ötletpályázat eredménye

A pályázat címe, tárgya:

Andrássy út térfal rehabilitáció és a városi könyvtár telepítése

A pályázat célja: az Andrássy út Kossuth tér - Batthyány utca közötti szakaszán álló épületek homlokzati megújítására és a városi könyvtár épületének helyére vonatkozó építészeti javaslatok beszerzése.

 

A pályázat eredményének összefoglaló értékelése:

A BB megállapította, hogy a pályázat elérte célját és eredményesen zárult. A pályaművek száma és minőségi színvonala megnyugtató döntési lehetőséget biztosított.

A pályamunkák többsége megfelelő mennyiségű és minőségű tervekkel támasztotta alá a javasolt megoldásokat. A minőségi eltérések a képi megjelenítéstől függetlenek.

A pályamunkák többsége az 5. pontban összegzett bírálati szempontok alapján „jó közepes" kategóriába sorolható (7., 8., 9. sz.), más része viszont nem adott kielégítő javaslatokat az utcakép alakítására (6., 11., 14. sz.), illetve a könyvtár elhelyezésére (6., 12, sz.).

A pályamunkák közül egy (6. sz.) adott javaslatot az Andrássy út radikális átépítésére (visszabontás, hozzáépítés). Az értékelhető megoldások a jelenlegi épületjellemzők megújítását korszerű eszközökkel és anyagokkal képzelik el. Több pályázó javasolja a vertikális zöldfelületek alkalmazását.

A többségében mértéktartó javaslatokkal a városkép karakterének folytonossága fenntartható/megőrizhető.

A könyvtár helyeként a pályázók zöme az Andrássy úti áruház helyét választotta,

A pályaművek közül kilenc javasolta az áruház bontását (2., 4., 5., 6., 7., 10., 11., 13., 15. sz.), és egy adott írásos javaslatot a jelenlegi épület kisebb módosítással történő felhasználására (14. sz.). Öt pályázó javasolta a szolgáltatóház bontását is (4., 6., 10., 11., 13. sz.). Közülük két pályázó tette ennek helyére a könyvtárat (10., 13. sz.), illetve egy mindkét épület helyét igénybe vette (11.sz.).

Két javaslat érkezett a Mária Valéria utcával szemben kijelölt területre(3., 8. sz.).

Egy pályamű (9. sz.) javasolta a Kaszap utca végén elhelyezni a könyvtárat, bizonyítva, hogy ezen a területen bontások nélkül felépíthető az épület és a szükséges parkolók akár a felszínen is elhelyezhetők.

Ugyancsak egy pályamű (12. sz.) érkezett a Kossuth tér dél-keleti parkrészletére.

A pályaművek alig foglalkoztak a könyvtár-elhelyezés szükséges gépjármű-elhelyezési és -feltárási kérdéseivel, így a javaslatok működőképessége nem minden vonatkozásban ítélhető meg.

Több szempontból is használható, ezért kiemelt megvételben részesítendő a 4. és a 13. sz. pályamű. Egyes részletei miatt megvételre érdemes ötleteket tartalmaz a 3., 10. és a 15. sz. pályamű.

Letölthető tartalom:

Zárójelentés

 


Létrehozás időpontja: 2017-10-12 18:37:04
Utolsó módosítás időpontja: 2017-10-12 18:43:24
Beküldő: Ulrich Tamás
Megtekintések száma: 11199
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=44333