KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Homlokzati dűbelezés

Mire kell figyelni, mik a leggyakoribb hibák?

 

Mióta homlokzati hőszigetelés létezik, folyamatos vita tárgya a dűbelezés. Kötelező-e dűbelezni? Van-e olyan eset amikor nem kell?

Rögzítéstechnikai partnerünk az Ejot Hungária Kft. szerint; „Kötelező a dűbelezés, minden régi falszerkezeten, Ytong, Silka, mészhomok és vályog falazatokon, továbbá minden új, vakolt falazaton.”

Az első kérdésre tehát megvan a válasz. Azonban van-e olyan eset amikor nem szükséges a dűbelezés? Hivatalos szabály erre vonatkozóan nincs, általános gyakorlat, hogy új építésű kerámia falazóelemből épült falazat, amelynek legmagasabb pontja nem magasabb mint 9 méter, polisztirol hőszigetelés maximum 10cm vastagságig nem kötelező a dűbelezés. Azonban a rendszergarancia kiállításának egyik feltétele a dűbelkihúzási vizsgálat, melyet az Ejot Hungária Kft. térítésmentesen elvégez rendszergazdai megrendelésre, alapján javasolt dűbel felhasználása, és a jegyzőkönyvben feltüntetett telepítési térkép alapján telepített mód.

Most, hogy tudjuk, hogy mindig kell dűbelezni, ha rendszergaranciát szeretnék, beszéljünk arról, hogy miért is javasoljuk mindig a dűbelezés elvégzését:

  1. Mert a falfelületeket nem tisztítják meg ragasztás előtt.
  2. Mert ilyen esetekben a szélszívás ellen kizárólag megfelelő ragasztók és a megfelelő dűbelek biztosítanak méretezett védelmet.
  3. Mert hatékonyan fékezik a „matrac-effektust” a felületen.

Térjünk rá mik azok a hibák, amelyek a leggyakrabban előfordulnak.

Helyes típus kiválasztása:

  • Vázkerámia falazat – beütő dűbel műanyag szeggel.
  • Pórusbeton falazat – csavaros dűbel extra (65mm) ültetési mélységgel.
  • Polisztirol rendszer – műanyag szeges dűbel.
  • Ásványi rendszer – Részben vagy egészben fémszeges dűbel.

Amennyiben klinker, vagy kőporcelán lapokat ragasztunk a hőszigetelésre, kizárólag csavaros dűbelt használhatunk!

Helyes hosszúság meghatározása:

Vázkerámia falazat esetén a dűbelnek 25mm-mélyen a falazatban kell lennie. Amennyiben meglévő, vagy új vakolat van a falon, ennek vastagságát bele kell számolni a dűbel hosszúságába, továbbá a hőszigetelő lemez vastagsága, és a ragasztó vastagsága is hozzáadódik.  

Pórusbeton falazat esetén a fent leírtak alapján számolni kell azzal a különbséggel, hogy ezen falazatba a dűbelnek 65mm mélyen kell rögzülnie.

Ásványi hőszigetelés esetén a dűbel nem a hagyományos műanyag beütőszeges, hanem részben vagy egészben fém beütőszegesnek kell lennie.

Helyes telepítés:

Figyeljük a furat elkészítésére: Kerámia falazatba mindenkor tilos ütvefúrni!

Figyeljük a megfelelő furatmélységre! Túl rövid furat esetén nem tudjuk telepíteni a dűbelt, túl hosszú pedig felesleges.

Figyeljünk a megfelelő típus kiválasztására! Fentebb leírtak alapján válasszuk meg a helyes dűbelt a falazatunk alapján.

Ne üssük túl a dűbelt! A dűbel tányérja a szigetelőanyag felületének külső síkjában, vagy maximum 1,0-1,5 mm-rel az alatt helyezkedjen el.

A tányérok túl mélyre történő telepítése (túlütés, túlcsavarás) esetén a felületben keletkező „krátereket” ki kell tölteni, hisz erre a felületre húzzuk a tapasz réteget, és ágyazzuk az üvegszövet hálót. Ennek síknak kell(ene) lennie.

Sajnos ehhez a művelethez legtöbbször ragasztótapaszt alkalmaznak, mivel az van kéznél. Így ezeken a pontokon vastagabb „ragasztó pogácsákat” hoznak létre, amelyek egyrészt a vakolatrepedezés kockázatát hordozzák, másrészt a felületi átlagtól eltérő nedvszívó képességgel és hőtárolási kapacitással rendelkeznek. Így alakul ki az úgynevezett „pöttyös homlokzat.” Ennek a jelenségnek a javítására kétféle nagyon költséges lehetőség van. Az egyik a teljes bontás, és a hőszigetelő rendszer teljes újraépítése. A másik egy újabb réteg hőszigetelő rendszer építése a meglévőre.

Ha megtörténik a baj, és túlütöttük a dűbelt, a javításhoz használjunk Mapei Mapepur Roof Fogam G terméket, amely hőszigetelő tulajdonságánál fogva megakadályozza a „pöttyös homlokzat” kialakulását.

Ha szakemberként, tervezőként elvárás, hogy frissen tartsa a tudását, hogy mindig a legjobbat nyújtsa a megrendelőnek vagy ismerni szeretné az újdonságokat, szakmai tanácsokat, akkor iratkozzon fel a Mapei heti hírlevelére, hogy rendszeresen információkkal, újdonságokkal, tanácsokkal gazdagodjon!

További információért látogasson el a www.mapei.hu weboldalra!


Létrehozás időpontja: 2022-08-02 11:51:05
Utolsó módosítás időpontja: 2022-08-02 11:53:29
Cimkék: dűbelezés, mapei,; Beküldő: Nagy Ibolya
Megtekintések száma: 6078
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=47178