KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Irány a Baltikum! Zajárnyékolás Durisollal

A Leier csoport mintegy 70 000 m2 Durisol zajvédő fal elemet exportált Litvániába a jelenleg ott folyó vasút fejlesztési projekt részeként. Ez a környezetbarát műszaki megoldás persze nem ismeretlen Magyarországon, de mára külföldön is megkezdte térhódítását.

A Baltikum országainak vasúti infrastruktúra korszerűsítése és az Európai Unió vasúti hálózatába történő integrálása nem mindennapi lehetőséget kínál az iparágban tevékenykedő gazdasági szereplőknek. A Leier csoport beszállítóként lehetőséget kapott a részvételre és eddig mintegy 70 000 négyzetméternyi Durisol zajárnyékoló elemet szállított Litvániába. „A Radviliskis Litvánia legforgalmasabb vasútállomása, melyen naponta 100-nál is több vasúti szerelvény halad át. Az okozott zajártalmak hatékony csökkentése érdekében zajárnyékoló falak telepítésére volt szükség.” – nyilatkozta a litván vasúti társaság (LTG) illetékese. A környezetkímélő, újrahasznosított faforgács alapú, kiváló zajcsillapító- és zajelnyelési képességekkel rendelkező Durisol Magyarországon már méltán népszerű, jól bejáratott megoldás a problémára, sőt, a technológia más funkcióban is bizonyított már. Komlós Andor, a Leier ügyvezető igazgatója így fogalmazott: „Ezt a modern, környezetbarát anyagot családi házak, társasházak falazatának építésére is használják. A gyártásához használt, újrahasznosítással nyert mineralizált faforgácsból készült falazat kiváló hő- és páraszabályzó képessége miatt ugyanis a legszigorúbb energetikai szabványoknak is megfelel.”

Visszatérve a zajártalom elleni védekezéshez, az autópályák és vasútvonalak mentén húzódó zajvédőfalak látványa megszokott, hétköznapi látvány. Ennek oka, hogy szükséges, előírás szerinti műszaki megoldást nyújt a környék zajártalmak elleni védelméhez. „Az európai vasutak műszaki színvonalának megteremtése mellett a litván vasúti fejlesztés kiemelt céljai közé tartozott az a vonatok sebességének növelése, a szükséges biztonsági és környezetvédelmi követelmények teljesítése, a vasúthálózat vonzerejének növelését szolgáló infrastruktúra-korszerűsítések, és természetesen a pályák mentén húzódó települések zajártalmának csökkentése is. Utóbbi kérdés megoldásában fontos szerep jutott a Leier Durisol zajárnyékoló falrendszerének.” – teszi hozzá Mócsy Zsuzsanna, a Durisol International munkatársa, aki a tervezéstől a megvalósításig a kinti gyártó partnerrel történő folyamatos kapcsolattartás révén figyelemmel kísérte a projektet.

A megfelelő zajvédelem kulcsa: mérnöki tervezés, pontos kivitelezés

Az előírásoknak megfelelő hatás eléréséhez érdekében körültekintő tervezésre, jó minőségű zajárnyékoló rendszerekre és precíz, pontos kivitelezésre van szükség. Akusztikai tervezők a zajárnyékoló falak pontos elhelyezését a zajmodellezés eredményei alapján határozzák meg. A zajmodellezés célja azoknak a helyeknek a beazonosítása, ahol a zajterhelés túllépi a megengedett határértéket, ezért speciális védelemre van szükség. Fontos feladat a műszaki tartalmakat megállapítása után, hogy a falak esztétikai megjelenését a környezethez igazítsák.

A Litván projekt esetében a tervezőket a balti épületek hagyományos tetőfedésének moduláris elemei inspirálták. A Leier zajárnyékoló elemek széles forma, mintázat és színválasztéka pedig nagy segítséget nyújtott ehhez a szakemberek számára.

Környezetbarát zajvédelem

A környezet zajok elleni védelme ma már a természetre tekintettel folyó működés részét képezi, így a környezetbarát Durisol kézenfekvő megoldást jelent. További előnye a zajárnyékoló fal speciális technológiával tömörített, mineralizált faforgács burkának, hogy ellenáll az időjárás viszontagságainak, ezért hosszú távon esztétikus megjelenést garantál úgy, hogy közben az általa körülölelt betonmag biztosítja a szerkezet stabilitását. Ezen felül nem csak elnyeli a zajt, de megakadályozza annak védett oldalra jutását is, tehát nem csak hangelnyelő képessége, de a léghang-gátlása is kiváló. Az akár 6 m fesztávolságú falelemeknek köszönhetően építése gyorsan és könnyen, kevés élőmunkával megoldható, a kivitelezés ütemezése jól tervezhető. A kész szerkezet pedig vandálbiztos, hosszútávon fenntartható megoldást nyújt, a gyártó által garantált, akár 40 éves várható időtartammal, hiszen nem igényel karbantartást, tisztítása vegyszermentesen, egyszerűen vízzel és magas nyomású tisztítóberendezéssel megoldható. A széles szín és mintaválasztékának köszönhetően szinte bármilyen környezetbe beilleszthető.


Létrehozás időpontja: 2022-06-16 14:57:19
Utolsó módosítás időpontja: 2022-06-17 12:12:56
Cimkék: leier, baltikum, zajárnyékolás, durisol; Beküldő: Nagy Ibolya
Megtekintések száma: 4118; Információ: Támogatott tartalom
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=47129