KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Irodaházak üveghomlokzattal és fenntarthatósági törekvésekkel

Üveghomlokzattal borított és a megszokottnál magasabb építésű irodaházak teszik egyre több felé változatossá Budapest látképét. Vajon milyen hatással vannak az energiahatékonyságra a nagy üvegfelületek ezekben az épületekben? Fel kell-e áldozni a napvédelmet a természetes fény igényének oltárán? Erre keressük a választ két budapesti irodaház példáján.

Az üvegezett homlokzat energiagazdálkodás egyik kulcsa

A fővárosban világszínvonalú irodaházak épülnek, amelyek nemzetközi vállalatoknak és dolgozóinak adnak helyet a belvárosban és a külső kerületekben egyaránt.

Ezek egyike a februárban átadott BudaPart Gate irodaház, amelyet az Ybl-díjas Szász László építészirodája, a Stúdió’100 jegyez. A 11. kerület szélén található 20 ezer négyzetméteres komplexumban számos környezetbarát innováció található, amelyek összességének köszönhetően az épület elnyerte a LEED GOLD minősítést. Az energiatakarékos világítótestek, víztakarékos öntöző berendezések, elektromos autótöltők, a hűtési és fűtési energia mérésének lehetősége, a beépített anyagok jelentős újrahasznosított-anyagtartalmának magas aránya és magas energiahatékonyságú homlokzati szerkezet együttesen járultak hozzá az elismerés megszerzéséhez.

Az épület impozáns, üvegezett homlokzatához a Studio100 tervezői a Guardian SunGuard® eXtra Selective SNX 50 üveget választották. Az ezüst réteggel bevont napvédő üveg neutrális színezetet és harmonikus reflexiót kínál, tiszta megjelenést biztosít, illetve látószögtől függetlenül áttetsző hatást kelt. A homlokzat épp annyi fényt és napenergiát enged be, amennyi szükséges, ezzel is csökkentve az épület energiaigényét.

A homlokzati üveg hőátbocsátása kifejezetten alacsony, miközben az egész épületben biztosított az ideális benapozottság. A bérlők körében igen népszerű, vízparti elhelyezkedésű 11 emeletes épület jelenleg közel 90%-os a kihasználtsággal működik.

„A homlokzatot megalkotásának technológiája miatt is érdemes kiemelni. Elemes homlokzatú épületről van ugyanis szó, az elemeket egyesével emelték be a meghatározott helyekre. Nem sok ilyen eljárással készült épület található Budapesten. Ami a megjelenést illeti, az adott épületformán belül megpróbáltuk egyes tömegösszefüggésekre felhívni a figyelmet. Ezt úgy értük el, hogy a homlokzati elemek bizonyos szakaszonként eltérő szögeket zárnak be egymással, így az épület mellett elhaladva az a benyomásunk alakulhat ki, hogy az folyamatos mozgásban van. A tömeg, bár változatlan, a ferdesíkok lamelláinak irányváltása miatt az az érzet jön létre, hogy különböző, egymás mellett mozgó tömegrészekkel találkozunk.„ – foglalta össze Dombováry János, építész az üveghasználattal kapcsolatos elveket.

A BudaPart Gate több mint irodaépület: a dolgozók egy minden igényt kielégítő, komplex városnegyedbe érkeznek dolgozni, ahol a munka előtt és után rekreációs lehetőségek sora várja őket.

 

Ökotudatosan a belváros szívében

A főváros szívében található Váci Greens irodapark ideális olyan vállalatok számára, amelyek minimalizálni szeretnék az energiaköltségeket, miközben fenntartható munkakörnyezetet kínálnak. A Vikár és Lukács Építész Iroda tervei alapján készült „D” épület ötvözi az igényes tervezést az úttörő kivitelezési technikával.

Az irodaház-specialistaként is ismert tervezőpáros ars poeticája, az alkalmazkodás, a megújulás és a funkcionalitás koncepcionális igénye most is jó sorvezető a tervezői szándékok megfejtéséhez. Az alkalmazkodás jelen esetben részben az épületegyüttes első három eleméhez történő igazodást jelentette, amelyet a Tiba Építész Stúdió tervezett. Ezek vonalkódszerűen szerkesztett homlokzati karakterekkel és fésűsen felnyíló, önmagukban is tömbként értelmezhető épületekkel álltak a tervezők előtt.

„Elvárás volt a fejlesztő részéről, hogy a D épület a már meglévő épületegyüttes szerves részeként jelenjen meg, miközben egyedi megjelenéssel és arculattal rendelkezik. Az épület hasábszerű tömege és a szalagablakok alkalmazása megfelel a beruházásnál elvárt gazdaságos építés és üzemeltetés elvének. Érdekesség, hogy az eredeti kiviteli tervekben egy színesebb, mozgalmasabb homlokzat szerepelt. Már el is készült egy mockup fal, ami a belga fejlesztőnek végül nem nyerte el a tetszését, így racionálisabb struktúrákban kezdtünk gondolkodni.  A homlokzati szerkezetek egy síkban tartása és a kerámia elemek színének látszólagosan véletlenszerű, de tervezetten sűrűsödő-ritkuló alkalmazása karakteres, kicsit op-art megjelenést ad az épületnek, egyúttal jól kifejezi a sodró lendületet, ami a mozgalmas üzleti negyed alapvető sajátossága. Fontos szempont volt, hogy az épületek közti terület egy városi térszövetté formálódjon s így a közterület az irodapark szerves kiegészítő külső terévé váljon. A sarkok kétszintes átmetszése lehetővé teszi az épületek közötti belső térrendszer közvetlen megközelítését és ezzel az irodapark közterületi kapcsolatainak erősítését.”- foglalta össze a főbb tervezési elveket Vikár András.

A homlokzatot a Guardian SunGuard® SNX 60 bevonatos napvédő üvege díszíti, amelynek 1,0 W/m²K U-értéke is mutatja kiváló hőszigetelő képességét. A naptényező 30% alatt maradt miközben a fényáteresztés ~60%, ez az üveggyártásban kimagasló szelektivitási tényezőt eredményez. A jól megválasztott homlokzati üveggel csökkenthető az épület energiamérlege: a jelentősen kevesebb mesterséges megvilágítás és légkondicionálás kisebb mennyiségének hatására, az üvegezett homlokzat magas dizájnértékéről nem is szólva.

 

Tudjon meg többet a Guardian Glassról!

A Guardian Glass a Guardian a világ egyik legnagyobb üveggyártója, amely sík, bevonatos és feldolgozott üvegből készült termékeket gyárt. A cég üvegtermékei egyaránt megtalálhatóak családi házakon, irodákban, autókban és a világ számos lenyűgöző építészeti alkotásán.

Guardian Glass oldala

 

Kérdés esetén vegye fel a kapcsolatot a Guardian magyarországi képviseletével

Németh Árpád András

anemeth@guardian.com

+36 30 479 1828


Galéria


Galéria


Létrehozás időpontja: 2020-11-10 12:02:31
Utolsó módosítás időpontja: 2020-11-10 12:05:44
Cimkék: guardian, glass, üveg, irodaház; Beküldő: Nagy Ibolya
Megtekintések száma: 6963
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=46288