KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Kaptam egy felkérést az ARCAD-osoktól....

Kaptam egy felkérést, hogy írjak egy cikket az ARCAD programról. Megtisztelőnek éreztem és lendületből igent mondtam. Azonnal elkezdtem gondolkodni rajta, hogy mit is tudnék írni róla? Mert magas szintű - a prog-ram minden részletét ismerő - szakmai okfejtést, azt sajnos nem, mert még mindig találok számomra ismeretlen lehetőségeket, amelyeket felfedezve, kiderül, hogy nagyban gyorsítják a tervezést és eddig nem használtam...

Írjak a kezdeti próbálkozásaimról, még valamikor a 6-os verzió körül, amikor egy-egy kicsi melléképület, garázs rajzával próbáltam megtanulni a használatát? Hivatkozzak a program használatának elengedhetetlenségére, példálózva egyik ismerősöm mondatával, aki a nyomógombos telefonom meglátva azt mondta, hogy ha nem váltok érintőképesre, ki fogok halni, mint a dinók?  Vagy azokról a számomra jónak tűnő trükkökről, funkciók-ról, amit javasolni akartam, hogy legyenek benne a programban, amiről aztán kiderült, hogy már rég tudja az ARCAD?

A lényeg az, hogy folyamatosan tanulom a program használatát és apránként fedezem fel funkcióit. Ma már készségszinten használom a tervezésnél párhuzamosan a 3D-t, és kivétel nélkül „megépítem” az általam terve-zett házakat és így még tervezés közben kiszűrhetek jó néhány apróbb bakit.  Folyamatosan elhatározom, hogy használni fogom az egyes elemek beárazását és ezzel megkönnyítem az általam készített árajánlatok méret-mennyiségszámítását és mindig egy kis lépést teszek előre.

Mindig vannak új fejlesztések, amelyek évről-évre kihívások elé állítanak azok naprakész alkalmazásával, de igyekszem követni azokat. (Azt szokták mondani, hogy egy programot olyan szintig lehet fejleszteni, hogy azt már a programozó sem tudja átlátni.) A program használata során számos olyan funkció van, ami egy-egy bil-lentyű, funkció billentyű lenyomásával könnyen, egyszerűen elérhető. Ez más tervező programokban legtöbb-ször több kattintással, ablak megnyitással érhető csak el.

Néhányan a látvány készítés, képi megjelenítés magasabb szintű lehetőségét hiányolják, de szintén tapasztalat, hogy a fotóminőségű képek nem tervező programmal készülnek, de az ARCAD sugárkövetéssel készített ké-pei, filmjei is egész élethűek lesznek. Az meg egy másik kérdés, hogy a tervezési időszakban a képi megjele-nés tökéletességére helyezve a hangsúlyt, sokkal hosszabb, munkásabb és ezáltal drágább lesz a munkánk, de az igaz, hogy a megrendelő is elégedettebb az eredménnyel.
Amit biztosan állíthatok: ár érték arányban nem hiszem, hogy jobbat lehetne találni ennél a programnál. Szerin-tem mindent tud, amit a tervező, felhasználó a napi munkája során szeretne.

És amit minden leendő felhasználónak ajánlani tudok: annak ellenére, hogy a munkavégzés határidőhöz kötött, és örök versenyfutás az idővel, legyenek nyitottak és próbáljanak ki újabb és újabb funkciókat, lehetőségeket a program használata során. (viccesen szoktam mondani, hogy szívesen elmennék egy hónap alkotói szabad-ságra, hogy az ARCAD összes lehetőségét kipróbáljam.) Az igazán eredményes használat akkor lesz elérhető, ha az már rutinszerűen megy!

Amit célszerű figyelni, az ARCAD fórum ( http://www.arcadforum.hu ), az ARCAD facebook oldala ( https://www.facebook.com/ARCAD3D ), mert itt „több szem többet lát” alapon érdekes megoldásokat, ötlete-ket lehet találni.


1037 Budapest Csillaghegyi u 19-21
T/F: 269-1206 / 332-7777,  arcadfull@gmail.com
www.designsoftware.com

Bagó Arnold
építész
Vámosszabadi
info@aln.hu


Létrehozás időpontja: 2015-05-27 16:55:55
Utolsó módosítás időpontja: 2015-05-27 16:55:55
Cimkék: arcad; Beküldő: Tatai Mária
Megtekintések száma: 11462
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=42843