KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Környezetére reagáló homlokzat

Láthatjuk a világot rózsaszín szemüvegen át, lehetünk sárgák az irigységtől vagy érezhetjük sötétnek a kilátásokat. Manapság egész iparágak dolgoznak azon, hogy olykor szürke hétköznapjainkba színt vigyenek. Ezt teszi a PREFA is, az alumínium tetőfedő- és homlokzatburkolati rendszereket gyártó cég, amely különleges színes és színváltó burkolataival az építészeti kifejezőerő számára kínál új perspektívát.

Egy életen át változatlan színű homlokzat? Unalmas, gondolta az osztrák Retzbachban élő bádogos mester, aki tekintve, hogy szakmabeli, a neves építészirodával, Maurer & Partnerrel együttműködve tervezte meg látványos otthonát. A ház a tulajdonos szakmájának védjegye is lehetne egyben, hiszen minden számára fontos szempont megjelenik rajta. Nagyszerű anyagok, magas minőség: a PREFA irizáló homlokzatburkolataival igazán egyedit alkottak.

Az innováció iránti elkötelezettség
A kivitelező és az építész egyetértésben alkalmazták a PREFA innováció olyan eredményeit, mint például a minimalista építészeti koncepcióhoz, az egyenes vonalvezetésű vagy lapos tetős épületekhez illeszkedő szögletes lefolyót.
Az épület tiszta vonalai megfelelő előfeltételnek bizonyultak a PREFA kompozit lemezének alkalmazásához, a részletek, sarkok és élek tökéletes kivitelezéséhez. Mindezt maga a bádogos-tulajdonos is megerősítette, aki a homlokzati anyag kiválasztásában a beépítési szempontokat is komolyan figyelembe vette, és szakmabeliként a négy fős kivitelező csapatban 5 hétig maga is dolgozott. A kivitelező és tulajdonos kettős szerepet játszó szakember, aki a saját bevallása szerint ebből a munkából is sokat tanult, csapatával már több projekten dolgozott együtt. Mindannyian nagyra becsülik a PREFA „kézre álló” műszaki megoldásait, a felhasznált termék műszaki paramétereit és megbízható minőségét.

„Tükröm, tükröm…”
A felhasznált alumínium burkolat olyan karakteres homlokzati képet mutat, amely folyamatosan változtatja árnyalatát a bronztól a zöldön át a liláig, a körülötte lévő környezet állandóan változó színeit visszatükrözve– akár egy kaméleon.
Az épület mindig más arcát mutatja. A 400 m2-es homlokzatnak van is mit megmutatnia: a ház környezetében a fák, a mező és a dombok látványát a ház előtti medence teszi teljessé. „Néha állok kertben és úgy érzem magam, mintha moziban lennék, ahol mindig más film megy.” – mondta el a tulajdonos.
Ez a PREFA kristályeffekt felületű kompozit lemezének hatása, amely akár egy tükör, reflektál a környezetre. A játékosan élénk homlokzatú, kerítés nélküli, több blokkból álló modern formájú, kétszintes épület színhatásainak kontrasztját a tervezők szigorú, geometrikus formákkal ellensúlyozzák.

Reagálva a természetre
Az osztrák szakember gyakran találkozik felújítási munkái esetén az elbontott építőanyagok semlegesítésének problémájával. Így nem véletlen, hogy az építtető számára a fenntarthatóság is fontos szempont volt a különleges megjelenés mellett. Tisztában van az alumínium kedvező ökomérlegével és újrahasznosíthatóságával, azzal, hogy a PREFA kompozit lemezei a fenntarthatóság szempontjait figyelembe véve készülnek. Így az első ránézésre költségesebbnek tűnő megoldás anyagilag összességében hosszú távon kedvezőbb.
A környezetbarát megközelítés a tulajdonosnak és a közre működő Ernst Maurer építésznek nem csupán egy építési mód, hanem egy közös platform volt a gondolkodásra.

PREFA alumínium kompozit lemez
Anyag: Alumínium lemez (szín- és hátoldalon), FR-mag
Szín: kaméleon, Spring Lake
Méret: 4010 x 1500 x 4,0 mm-es, különleges méretekben is elérhető, vágható, marható, fúrható
Súly: 7,5 kg / m2
Bevonat: magas minőségű kétrétegű beégetett lakk, színoldalon DURAGLOSS 5000, hátoldalon védőlakk
Beépítés: szegecselt, ragasztott vagy csavarozott, alumínium vagy fa tartószerkezeten

 


Létrehozás időpontja: 2016-12-07 14:07:08
Utolsó módosítás időpontja: 2016-12-07 14:20:54
Beküldő: Tatai Mária
Megtekintések száma: 10453
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=43837