KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Lábazatra kifejlesztetten - Mert a méret igenis számít

2021-től már felújítás esetén is a közel zéró energiafogyasztásra kell méretezni az épületeket, legalábbis ha jelentős mértékű beavatkozásról van szó. Jelentős mértéknek számít, ha a határoló szerkezetek több mint 25%-át érinti a felújítás, vagyis egy homlokzat teljes körű megújítása már ebbe a kategóriába esik. Mit jelent ez az olyan amúgy is kritikus épületszerkezeteknél, mint a lábazat?

Homlokzati hőszigetelés esetén a talajszint felett kb. fél méterrel kezdjük a lapok elhelyezését. Alatta a nedvességhatás és a fokozott mechanikai igénybevétel miatt csak olyan nagy szilárdságú, nedvességre nem érzékeny hőszigetelést célszerű használni, mint az extrudált polisztirolhab vagy a formahabosított EPS.

A speciális alapanyagból formahabosítással készülő EXPERT FIX alacsony vízfelvétele révén ideális megoldás a kritikus részek hőszigetelésére. Fokozott felületi bordázottság miatt jól tapad rá a vakolat, és bennmaradó zsaluzatként a beton­nal is szilárd kötést ad. Egye­nes élképzésével jól illeszkedik az homlokzat lemezekhez (AUSTROTHERM AT-H80 vagy GRAFIT REFLEX®).

A nedves körülmények között is alkalmazott hőszigetelő anyagok táblamérete hagyományosan 1,2 x 0,6 m (egyenes élképzés esetén). Ez sem a pincefal hőszigetelésénél (AUSTROTHERM EXPERT), sem a lapostetőkön (Zenit) nem jelentett gondot. Lábazatoknál viszont, ahol a homlokzati lemezek 1 x 0,5 m-es táblaméretű elemeivel érintkeznek, az eltérő méret miatt nem lehet tartani azt a kivitelezési szabályt, hogy a táblákat mindig kötésben kell elhelyezni. A lábazat szigetelését fél tábla (60 cm-es hossz) felragasztásával kezdjük, majd egész táblákkal (1,2 méter) folytatjuk azt. A fölé elhelyezett homlokzati hőszigetelő lemez egy méteres hossza miatt már a harmadik táblánál az illeszkedések egymás alá fognak esni.

Ezt a problémát egyszerűen lehet kiküszöbölni: a lábazat szigetelő elemek mérete meg kell, hogy egyezzen a homlokzati lapokéval. Az új EXPERT FIX lemezek már ebben, a kivitelezőknek kedvezőbb formában kerülnek forgalomba.

Az új méretnek azonban további előnyei is vannak. Lábazat szigetelésénél az alsó fél méter magas sáv védelmét többnyire egy lap biztosítja, ami - ha a talajszinttől kezdjük a kivitelezést - 60 cm magas szigetelést jelent. Az új mérettel ez 10 cm-rel csökken, így a költségesebb anyagból 17%-ot meg tudunk takarítani úgy, hogy a műszaki tartalom nem sérül. További előnye az új méretnek, hogy a homlokzati hőszigetelő lemezekkel megegyezően kb. negyed köbméteres bálákba csomagolva kerül forgalomba, így egyszerűbben rakodhatók, a szállítás és a tárolás során helytakarékosabb megoldást biztosít.

Gyakori kérdés a homlokzat szigetelés esetén a nehezebb külső szerelvények (pl. lámpák) elhelyezése. Ilyenkor szükség lehet egy, a megszokott homlokzati lemezeknél nagyobb szilárdságú szigetelő anyagra, és itt megint az XPS és az EXPERT FIX lemezek jöhetnek szóba. Ha a kétféle anyag táblamérete megegyezik, egyszerűbb az anyagváltás a kritikus helyeken.

Az új méretű EXPERT FIX fizikai tulajdonságai változatlanok, nagy vastagságban (40 cm) is rendelkezésre áll, így akár passzívházak szigetelésére is alkalmas.

Amikor a hőszigetelés mértékét szeretnénk meghatározni, úgy törekednünk kell arra, hogy a fal és a lábazat hőszigetelő képessége egyforma legyen. De ügyelni kell arra is, hogy lehetőleg a lábazat a fal síkjából ne emelkedjen ki (pozitív lábazat), mert ezen megáll a csapadék, és az eső, fagy könnyebben károsíthatja a felületet. Minél jobb tehát a falazóanyag hőszigetelő képessége, annál vastagabb EXPERT FIX lemezt kell alkalmazni a beton szerkezetek előtt, hogy a fal minden pontján közel azonos legyen a hőátbocsátási tényező. A rögzítésre oldószermentes, a vízszigetelés anyagát sem károsító ragasztót (például poliuretán bázisú ragasztó) kell alkalmazni, de szilikátbázisú felületekre (pl. beton) a homlokzati hőszigetelő rendszer ragasztója is alkalmazható. A mechanikai rögzítés szükségességét minden esetben vizsgálni kell. Az EXPERT FIX lemezre a homlokzati bevonatrendszerek elemei (ragasztó, üvegháló, alapozó, vakolat) felhordhatók, így a végső felületképzés is ismert technológiával történik.


Létrehozás időpontja: 2020-08-28 20:03:13
Utolsó módosítás időpontja: 2020-08-29 13:27:44
Cimkék: austrotherm, lábazat; Beküldő: Nagy Ibolya
Megtekintések száma: 6787; Információ: Támogatott tartalom
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=46178