KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Legyen zárófödém a padlásfödém!

Sok olyan családi ház van, amelynek nem építik be a tetőterét. Mivel a padlásfödém az épület legfelső olyan szerkezete, amely fűtött teret választ el fűtetlentől, ezért megfelelő hőszigeteléséről gondoskodni kell. Egy megfelelően szigetelt padlásfödém nyáron bent tartja a házban megtermelt, a szobák hűtésére fordított energiát, télen pedig a cserépfedés alatt a padlástérben közel ugyanolyan hőmérsékletet biztosít, mint kívül a cserépfedés felett.

Nem minden háztulajdonos van tisztában vele, hogy az eredményes téli ruhateregetés a padláson nem feltétlenül a ház energiahatékonyságát bizonyítja… Ha erről lelkendeznek, szakemberként nyugodtan biztosíthatjuk őket arról, hogy szegény padlásfödém négyzetméterenkénti hővesztesége borzasztó nagy, és a ház asszonya nagyon drágán szárítja a ruhákat a használatlan hideg terek észrevétlen és fölösleges fűtésével. Egyúttal érdemes megnyugtatni a lakókat, hogy nem szabad megrémülni a hideg padlástól: az ott elvesztegetett fűtési energia mennyisége a ház hasznosabb részeiben sokkal jobban kihasználható volna!

A fentiekkel szöges ellentétben sajnos még mindig jellemző a magyar építőiparra, hogy a padlásfödémek szigetelését – a hőveszteségéhez képest – sem felújításnál, de még új építésnél sem mindig vesszük elég komolyan. Pedig létezik már minőségi szigetelőrendszer ennek a problémának a felszámolására is: ahhoz, hogy ne fűtsük észrevétlenül és fölöslegesen a használatlan hideg tereket, az URSA új komplex, XPS-bakkal kombinált rétegrendje kínál megoldást.

A járható felületi burkolattal ellátott* URSA padlásfödém-hőszigetelési rendszer kialakításához először el kell helyezni egy teherhordó vázszerkezetet a födémszerkezet felső síkjára. Ez 60–80 cm közökkel készül URSA extrudált polisztirolból vágott 10 cm széles „hasábokból” áll, nem térfogatnövekedő ragasztóhabbal rögzítve. Ezekre 10 cm széles, min. 2,5 cm vastag lécek kerülnek felragasztásra. Ez az „URSA XPS-bakos szendvics-szerkezet” adja meg a hőszigetelés vastagságát, ez oldja meg a vonal menti teherátadást és ez fogadja majd a szegezett vagy csavarozott járható deszkaborítást is.

Következő rétegként párafékező és légzáró URSA SECO PRO 2 fóliát kell végig leteríteni az XPS-bakokon is átvezetve, az átlapolásokat egymáshoz légtömören leragasztva URSA SECO PRO KP ragasztószalaggal.

Az így kialakított, fóliázott „hőszigetelő tartóközökbe” kerül méretre szabva az URSA szálas ásványgyapot szigetelőanyag minimum 20 cm vastagságban: ajánlott az URSA SF 32, URSA SF 34, URSA DF 37 OPTIMUM, URSA DF 39 vagy az URSA TERRA 74 Ph és URSA TERRA 78 termékek bármelyike. (A felsorolt ásványgyapotok csak hővezetési tényezőjükben és kiszerelésükben különböznek, a választás igazából az energiahatékonysági igényektől függ.)

A ritkított deszkaburkolat alá javasolt leteríteni egy réteg geotextíliát, amely megvédi a gyapotot a téli áramló hideg levegőtől és a por elleni védelem szerepét is betölti.

Fontos felhívni a háztulajdonosok figyelmét arra, hogy a padlásteret télen és nyáron is több alkalommal át kell szellőztetni. Ez a nyári melegben hűti a padlástér levegőjét – ezáltal a padlásfödém alatti tér később fog átmelegedni –, télen pedig az esetlegesen a szerkezeten átdiffundáló pára kiszellőztetéséről gondoskodik.

Az URSA XPS-bakos szerkezet nem drága! Az URSA XPS-bak m3-ára kb. fele a fa m3-árának, ezért az URSA XPS-es szerkezet rendkívül gazdaságos megoldás. Ráadásul az extrudált polisztirol hőszigetelő termék, így a tartószerkezet vonal menti hőveszteségét is minimálisra csökkentjük a szerkezetbe való beépítésével, nem úgy, mintha csak fával dolgoznánk.

Az URSA XPS-bakos padlásfödém kétségkívül zárófödém. Egy igazán 21. századi, ráadásul költséghatékony megoldás, amellyel egy újabb lépést tehetnek a háztulajdonosok az egyre kézzelfoghatóbb közelségbe kerülő „energiatakarékos otthon” fogalma felé.

*  A szilárd burkolatú padlásfödém raktározás céljára is használható, terhelhető felület. Ha erre épp nincs is igény, akkor is érdemes legalább „szervizutakat” kialakítani járható felülettel, pl. a kéménykürtő megközelítésére, tetőkibúvó elérésére stb.

További műszaki információ:
Varga Tamás alkalmazástechnológus
URSA Salgótarján Zrt. – www.ursa.hu


Létrehozás időpontja: 2022-01-27 12:09:39
Utolsó módosítás időpontja: 2022-01-27 12:11:39
Cimkék: ursa, födém, záró, padlás; Beküldő: Nagy Ibolya
Megtekintések száma: 3052; Információ: Támogatott tartalom
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=46888