KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Lendületesen nő a hazai zöldenergia-felhasználás

A 2022-es év rekordévnek bizonyult a hazai napenergia térnyerésében. Mára meghaladta a 200 ezer darabot az 50 kilowatt alatti, háztartási méretű napelemes rendszerek száma, korábbi várakozások ezt 2030-ra prognosztizálták. A több mint száz éves Terrán saját megoldást kínál a zöldenergia-felhasználásra.

Rekordszámok, megújulókra való átállás

Az idei év első öt hónapjában több mint 840 megawattal bővült a magyarországi beépített fotovoltaikus teljesítmény. Tavaly rekordot írt a hazai napenergia növekedése, 1100 megawattos gyarapodással.  Az adatokból is jól látszik, hogy a napelemek iránti érdeklődés és a megújuló energia hasznosítása továbbra is töretlen, tavasszal a háztartási méretű kiserőművek száma elérte a 200 ezret.  Nyár elején az ELTE Környezet- és Tájföldrajzi Tanszék Energiaföldrajzi Kutatócsoportja mutatta be több egyetemmel közösen végzett kutatási eredményeit, amely szerint 2050-re az EU minden tagállamában, így Magyarországon is megvalósítható volna a megújuló energiaforrásokra való teljes átállás. Eredményeik szerint Európa klímasemlegessége nem csupán illúzió, ez akár 2045-re megvalósulhatna.

Zöldenergia-felhasználás a Generonnal

A Terrán környezettudatossága nemcsak filozófiájában, hanem gyártási folyamataiban és működésében is megmutatkozik. A fenntarthatóság és a zöld szemlélet jegyében alkotta meg napelemes tetőrendszerét is. A Generonnál minden egyes cserép külön szolárpanelként működik, egyszerre tölti be a tetőcserepekre jellemző védelmi funkciót és hasznosítja a napenergiát. Tökéletesen belesimul a tető síkjába, így különleges esztétikai megjelenést biztosít. 

A Generon edzett üveglapjai maximális védelmet nyújtanak például a jégesővel szemben. Nyáron még extrém forróságban sem melegszik fel, köszönhetően a cseréphéjazatok mögötti, minimum 7,5 cm vastagságú átszellőztetett légrésben cirkuláló levegőnek, amely kellően intenzív hűtőhatást biztosít. A napelemek részterhelésen akár 50-90%-os kihasználtsággal képesek működni.

Síkcserepekkel tökéletes párosítás

A Generon és a Zenit síkcserepek geometriája azonos, így tökéletesen kompatibilisek egymással. A Zenit tetőcserepek helyére a későbbiekben egyszerűen beilleszthető a Generon úgy, hogy a szomszédos elemekkel való kapcsolat ugyanazt a vízzárósági szintet biztosítja, mint amit Zenit termékkel tudunk elérni az adott hajlásszög esetén. A Zenit termékcsalád nyolcféle színben érhető el, a klasszikusnak mondható téglaszíntől, a modern, sötétebb árnyalatokig. A ClimaControl felületkezeléssel közel 60 százalékkal kevesebb infravörös sugarat nyelnek el a sötét tetőcserepek, így a nyári időszakban csökken a tetőtérre nehezedő hőteher, növekszik a komfortérzet és még a környezetet sem terheljük, hiszen kevesebbet kell klímát használni, aminek köszönhetően energiát takaríthatunk meg. 

Érdemes belevágni a Generon napelemes tetőrendszer kiépítésébe, hiszen energiatárolóval bővített napelemes rendszer kialakításával a megtermelt energiát a tényleges felhasználásig raktározhatjuk.


Létrehozás időpontja: 2023-07-25 10:26:07
Utolsó módosítás időpontja: 2023-07-27 12:23:38
Cimkék: terran, tetőcserép; Beküldő: Nagy Ibolya
Megtekintések száma: 1215; Információ: Támogatott tartalom
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=47624