KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

MÉK Elnökségi (online) ülés - 2020.05.13.

A MÉK Elnöksége 05. 13-án ismét találkozott a virtuális térben.

Az elnökség aktivitása nem csökken, különösen azért mert már halványan látszik az alagút vége, talán belátható időn belül visszatér az élet a rendes kerékvágásba...bár ez a keréknyom már sosem lesz ugyanaz, ami régen volt.

Ez talán nem is baj, vélhetően mindannyian szereztünk olyan tapasztalatokat ebben a kényszerhelyzetben, amin érdemes elgondolkodni az egészséges békeidőben is. Ez vonatkozik mind a Kamarára, mind az egyéni szakmagyakorlóra, mind pedig 1-1 emberre a saját életében.

Hajnóczi Péter tájékoztatta a MÉK Elnökségét a 2019. évi beszámolók és a szabályzatok előkészítésének helyzetéről. A MÉK Elnöksége megállapodott abban, hogy ezek elfogadása a 2020. 05. 27-i online elnökségi ülésen történik.

A MÉK Elnöksége áttekintette a tervellenőri szabályzat készítésének kérdését. Az Elnökség egyetértett abban, hogy a felmerült igényeknek megfelelően szükséges a szabályzat megalkotása, ugyanakkor elengedhetetlen, hogy a szabályzat behatárolja, korlátozza a tervellenőrzés feladatát, jogkörét, elkerülendő, hogy a tervellenőr tervezési feladatokat lásson el, vagy építészeti minőséget, koncepciót vizsgáljon, ítéljen meg. Az elnökség részéről Szalay Tihamér és Dulácska Zsolt kíván részt venni a szabályzat kidolgozásában.

A MÉK Elnöksége megtárgyalta a 191/2020. (V.8.) Krom. rendelet kérdését. A jogszabályt a jogalkotó a Kamarával nem egyeztette, a jogszabály Kamarával kapcsolatos hatálya kérdéses. A MÉK a jogszabály értelmezését kérte a Miniszterelnökségtől, különös tekintettel arra, hogy a Kamara működésén túl a jogszabály komoly hatással lehet az építési engedélyezési eljárásokra is.

A MÉK Elnöksége levélben fordult dr. Kovács Lászlóhoz, a Közbeszerzési Hatóság új elnökéhez, a tervpályázatokkal kapcsolatos közbeszerzési kérdéseket illetően. A Hatóság elnökével történő személyes egyeztetés előkészítése folyamatban van. Az egyeztetés során lesz lehetőség azon kérdések tisztázására, amelyet a MÉK a veszélyhelyzet negatív hatásait kiküszöbölendő javaslatok kapcsán felvetett.

A MÉK Elnöksége megvizsgálja a Lechner Tudásközpont Kft honlapján található, az építészeti alkotásokra, műszaki létesítményekre és azok építészeti-műszaki dokumentációira vonatkozó szerzői jogi szabályozással és joggyakorlattal összefüggő, a társadalmi jogtudatosság növelést célzó átfogó stratégia kérdését, és véleménye kialakítását követően megteszi a szükséges lépéseket.

Az Elnökség 2 hét múlva hasonló keretek között tovább folytatja munkáját...

 


Létrehozás időpontja: 2020-05-13 23:24:35
Utolsó módosítás időpontja: 2020-05-14 10:51:35
Cimkék: koronavírus, mék, tájékoztató, elnökség, online, ; Beküldő: Dér Andrea
Megtekintések száma: 9318
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=46034