KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Mi az: mindenkinek van, de sokan mégsem tudnak róla? Az esztrich.

Évente kb. 20 millió m2 felületen készül hazánkban esztrich. Azokban az új épületekben, melyek nem beton ipari padlót készítenek (gyárak, csarnokok), esztrichet fektetnek. A nagyobb épület átalakítások esetén szintén esztrich készül.

De mi is az esztrich?

Esztrichnek nevezzük azt a 0-8 cm vastag helyszínen készítetett habarcs réteget, melyet azért hoznak létre, hogy meghatározott padló szintet érjenek el, fogadórétegként szolgáljon a padlóburkolatnak, illetve esetenként burkolat nélküli kopórétegként szolgáljon. Hazánkban a felhasznált alapanyagok miatt jellemzően cement esztrichet készítenek.

A kivitelezők nagy része erre gondol, amikor aljzatbetonról beszél. Az építési technológiák közül ennek a területnek van szüksége leginkább a támogatásra, mert a szakkivitelezők körében is sok a bizonytalanság. Ez azért probléma, mert az esztrich az az építési termék, mely szinte egyedülállóként teljes egészében a helyszínen készül. Gyártója az a kivitelező, aki az elmúlt évek során saját megszerzett tapasztalata alapján teljesen bizonytalan alapanyagokból állítja elő ezt a rendkívül fontos padló réteget.

A szakszerűen elkészített esztrich annak ellenére nem beton, hogy a legfontosabb alapanyagai megegyeznek vele. Az eltérést az okozza, hogy a keverék elkészítéséhez teljesen más arányokban kell alkalmazni a homokot, a kavicsot és a cementet. Ez azért van így, mert a kialakított réteg teljesen más funkciókkal bír, mint általában a beton, ezért a minőségi esztrich elkészítésénél más tulajdonságok fontosak, mint a beton esetében. A vékony (5-6cm) réteget az esetek nagy részében puha technológiai szigeteléssel támasztják alá, kiemelt fontosságú az esztrich hajlító-húzó szilárdsága. A kis teherbírású réteget egy hálószobai bútorzat terhelése (pl. gardrob szekrény) is könnyedén eltörheti. A felhasználás során az esztrich felületére általában burkolatot ragasztanak, melyek hibamentes használatához típusától függően eltérő erősségű (burkolat és kiegyenlítő termékek gyártói utasítása szerint) felületi tapadás szükséges. A legfontosabb paraméterek közül fontos még  kiemelni a burkolhatóság időpontját jelentősen befolyásoló kiszáradást, melyet úgy kell biztosítani, hogy a cementkötésű keverék idő előtti kiszáradása jelentős szilárdsági elmaradást okoz, mely negatív hatással van az esztrich összes egyéb jelentős tulajdonságára.

Fontos tudni, hogy ezek a paraméterek bár mérhetőek, ránézésre amíg meg nem reped vagy jelentősen fel nem hajlik, minden esztrich egyforma. Szerencsére Európában van elérhető irányelv, mely nagyon részletesen leírja az összetétellel, bedolgozással és technikai paraméterekkel kapcsolatos részletes tudnivalókat. A szerződéskötéskor ezekre hivatkozva sokkal nagyobb biztonságban van  Megrendelő és Kivitelező egyaránt. Az Európában már hosszú ideje használatos irányelvek alapján a Mapeinek sikerült összeállítania egy szabványt a magyar felhasználók számára az Esztrich és Ipari Padló Egyesülettel. Ez bár még nem jelent meg, érdeklődésre elérhetővé tehetők részletei.

Ami biztos, hogy változó minőségű és összetételű, ellenőrizetlen alapanyagokból csupán a szokásos összekeverési procedúra állandóságával nem lehetséges folyamatosan a korszerű igényeknek megfelelő, minőségi esztrichet készíteni. A Mapei termékkínálatában sok segítséget kap az a Megrendelő, aki jó minőségű házat szeretne építeni. A legnagyobb biztonság az a teljesen előre összeállított Topcem Pronto kész esztrichtől várható. Amennyiben a legmagabiztosabb megoldást jelentő magasabb költség nem fér bele, a Mapei kínálja a szükséges Mapescreed termékek teljes palettáját a minőségi, helyszínen kevert esztrichekhez. Alkalmazásukkal jelentős költség emelkedés nélkül, biztonságosan elkészíthetők a magas minőségű, repedésmentes, gyors kiszáradású esztrich rétegek. A hajlító igénybevételek felvételére, az esetlegesen előre nem tervezett, lecsökkenő rétegvastagságok kialakíthatóságára jó megoldást jelent a Mapefibre ST30 statikus PP szál adagolása.

A Mapei a maximális minőségre és biztonságra törekedve áll a szakemberek rendelkezésére termékeivel és részletes szaktanácsadással az esztrichek területén. Nagyon fontos, hogy ez a drága burkolatok alatti, sok gépészeti berendezést rejtő, és csak nagy költségek árán javítható rétegrend már „elsőre véglegesen” készüljön el.

Ha szeretne többet megtudni arról, hogy milyen minőségi termékeket ajánl a Mapei, keresse fel honlapunkat: https://www.mapei.com/hu/hu/termekek-es-megoldasok


Létrehozás időpontja: 2020-08-05 19:06:05
Utolsó módosítás időpontja: 2020-08-05 19:07:36
Cimkék: mapei, cikk, pr,; Beküldő: Nagy Ibolya
Megtekintések száma: 8066
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=46138