KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Mozaikszerű homlokzat és egy különleges tető

Magas igényszintű épületeknél, akár teljes homlokzati felületeken mára számos esetben a szerelt burkolatok dominálnak. Alapvetően kijelenthető, hogy szerelt burkolatok egyszeri beruházási költsége bár magasabb, mint a vakolatos rendszereké, de érvek sora bizonyítja, hogy tartósabb, költséghatékonyabb üzemeltetést és több évtizedes gondozásmentes élettartamot biztosítva hosszabb távon biztosan fenntarthatóbb, így jobban megtérül. Az esztétikai élményről már nem is beszélve. Utóbbi ezúttal egy franciaországi példával támasztjuk alá.

Manapság egy-egy felújítás támogató döntés komolyabb költségelőnyt jelenthet, mint az új építés és ez a költségelőny akár 60% is lehet. Amellett, hogy korszerű felújítással az épület teljesítményét is javíthatjuk, további olyan okok is indokolhatják azt: szabályozás, követelmények, pénzügyi- vagy környezetvédelmi szempontok.
Az Equitone szálcement alapú szerelt szerkezetek előnyeit ezúttal egy franciaországi kulturális központ példáján mutatjuk meg.

Hívogató épület a Doubs folyó partján

A franciaországi Besanconban, a Doubs folyó partján épült Cité des Arts művészeti és kulturális központtal a neves japán tervező, Kengo Kuma vezette csapat munkájának köszönhetően egy nyitott és hívogató épületet jött létre. Az építésziroda azzal az ötlettel nyerte el a kulturális központ megtervezésére kiírt pályázatot, hogy egy különleges tető alatt egyesíti az épületkomplexumot. A tető a két háromemeletes épületegyüttes összekötő elemeként szolgál, fedett teraszt képezve az épületek között.

A mozaikszerű fa, fém és szálcement burkolattal rendelkező intézmény ad otthont a Besancon Művészeti Központnak és kiállítótermének, egy művészeti főiskolának, valamint a saját koncertteremmel rendelkező Cité de la Musique zeneiskolának.
Az épületet megfontolt design és a minőségi anyagok használata is jellemzi.
A mozaikszerű homlokzaton megjelenő fa, fém és üveg mellett alkalmazott szálcement burkolatot a szürke szinte száz színében rendelkezésre álló Equitone szálcement burkolatok közül választották.
A szálcement homlokzatburkolatok mind környezetkímélő alapanyagukat, mind megjelenésüket tekintve kézenfekvő eszközrendszert nyújtanak a mai építészet számára. Ez a természetes anyag formai letisztultságával és naturalista színvilágával divattól független időtálló eleganciát kölcsönöz az épületnek.
A beruházók számára emellett gyakran meggyőző érv a szálcement homlokzatburkolatok hosszú élettartama és csekély karbantartási igénye, így az évtizedekkel később is elegáns része a lakó- és a középületeknek egyaránt.
Az Eternit Equitone márka egyes változatai a különböző építészeti elvárásokat kielégítő Natura, Pictura, Textura és Tectiva. A termékcsalád alapválasztékában döntően szürke színek szerepelnek, de a természet pasztell színei között is válogathatunk.

Szimbolikus tető

Az épületeket a szimbolikus, hatalmas tető kapcsolja össze.
A zeneiskola egy kis udvar köré épült, amelyet mohával borított növények és alacsony növésű fák tettek barátságossá, míg a művészeti központ által használt galéria az 1930-as években épült tégla raktárépületből került kialakításra.
Itt a födémet megbontva egy hatalmas üres tér jött létre, ami a fő kiállítótérnek ad helyet. A tágas, világos előcsarnok nyitott a művészeti átjárók felöli oldalról, valamint az utcafrontról is. A szórt természetes mennyezeti fény a tetőbe véletlenszerűen elhelyezett üveglemezeknek köszönhető, olyan érzést keltve, mintha egy erdőben sétálnánk, ahol a napfény átsejlik a fák levelein keresztül. A zeneiskola már jóval zártabb a 14 méter magas, nagyrészt áttetsző előcsarnokot kivéve. A két épületrész előcsarnokát a tető kapcsolja össze, ezáltal egy félig kinti teret létrehozva, amely a félig áttetsző tetőn keresztül természetes fényt kap. Itt találhatók az un. “művészfolyosók”, ami az átjáró az épületek között. Egyrészt kapuként, másrészt pedig menedékként is funkcionál.
A felhasznált anyagok, mint az üveg, a napelem, a zöldtető és változatos színű fém elemek randomszerűen kerültek elhelyezésre, felszínükön szinte vibrál a napfény. A tető áttetszőségét részben az alatta lévő helység betöltött funkciója határozza meg: az előadótermek, irodák és kiállítótermek felett átlátszatlan, míg az előtér és a külső terek felett átlátszó.
Az épület éjjelente, mint egy világítótorony jelképezi a város bejáratát. Az egyetlen épületrész, ami a tető síkjából kiemelkedik az a kiállítói galériaként funkcionáló régi raktárépület, emlékeztetve minket a régen itt zajló ipari tevékenységre.
A napelemek és a zöldtető is segítenek a központ fenntarthatóságának javításában.

www.equitone.hu
A beruházás jellemző adatai
Építész: Kuma Kengo, Párizs és Tokió
Helyszín: 20 603 m2
Beépített terület: 11 389 m2
Költségvetés: 26 900 000 Euro
De Zeen Magazine cikke nyomán fordította Somorjai Adrienn.Létrehozás időpontja: 2014-10-08 11:02:36
Utolsó módosítás időpontja: 2014-10-08 11:07:23
Cimkék: creaton, tető, dezeen, besancon;
Megtekintések száma: 10349
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=42323