KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Pázmány Péter Egyetem - Tervpályázat eredménye

Pázmány Péter Katolikus Egyetem új campus oktatási célú ingatlanjainak bővítése és fejlesztése Építészeti tervpályázat eredménye

Fürjes Balázs facebook bejegyzése:

Több mint Egyetem építés - Új, Zöld, 21. századi Campust építünk Józsefvárosban!

A kétezer éves egyház és az ezeréves magyar állam együttműködésében új, 21. századi egyetemi campust építünk fel 2026-ra a pesti belvárosban. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem új campusát. Mert Budapest és Józsefváros: egyetemváros.

Első lépésben nyílt, nemzetközi építészeti tervpályázatot hirdettünk, amelynek zsűrijében helyet kapott az Építőművészek Szövetsége és a Magyar Építész Kamara delegáltjai mellett Budapest Főváros és Józsefváros főépítésze is. Izgalmas viták után egyhangú szakmai döntés született. Az új campus a Bölcsészet- és Társadalomtudományi és részben az Információs, Technológiai és Bionikai Kar otthona is lesz.

A pályázat győztese: Tima Zoltán ( a KÖZTI ) és Kruppa Gábor ( Hamburg C.) vezető tervezői. Ők készíthetik el közösen az új campus részletes terveit.

A Pázmány campusfejlesztése egy összetett feladat: egyetemépítés, műemléki felújítás és városfejlesztés is egyben.

- EGYETEMÉPÍTÉS - Közel 4000 pázmányos hallgató és majd 500 oktató kap új otthont a Palotanegyed szívében, a Múzeum utca – Pollack Mihály tér – Bródy Sándor utca – Szentkirályi utca által határolt városnegyedben. Az új campussal az egyetem széttagoltsága is csökken, így nem kell majd a diákoknak és oktatóknak annyit ingázni.

- MŰEMLÉKI FELÚJÍTÁS - A leendő campus tömbjét három 19. századi, impozáns, műemléki palota szegélyezi. A Festetics-palota (az Andrássy Egyetem otthona), az Esterházy- és a Károlyi-palota. Utóbbi kettő az új campusnak is része. Ezeket megőrizzük és műemléki hűséggel felújítjuk, csak úgy, mint a Magyar Rádió korábbi épületének homlokzatát.

- VÁROSÉPÍTÉS - Egy zöldfelületekkel tagolt, új városközpont, egyetemi központ, és egy izgalmas közösségi tér születik, nemcsak a pázmányosok, hanem minden budapesti számára. A campus területén 4000 négyzetméter új, minőségi zöldfelületet hozunk létre. Zöldtetők és izgalmas zöldhomlokzatok teszik élhetőbbé az új városközpontot.

- PROFI, KÜLÖNLEGES LÁTÁSMÓDÚ ÉPÍTÉSZEK TERVEZIK!
A győztes terv két olyan építész munkája, akik nevéhez Budapest több ikonikus épülete és közösségi tere fűződik. Tima Zoltánnak köszönhetjük az újbudai Dorottya Udvar irodaépületét, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér SkyCourt és T2B mólóját, és a Kossuth tér megújítását is. Kruppa Gábor a kő és a tégla szerelmese, neve az V. kerületi szecessziós építészeti műremek, a Gresham-palota megújításáról is ismert lehet.

- AZ ÚJ CAMPUS: MÚLT ÉS JÖVŐ RANDEVÚJA
Az új campus épülete egyszerre tükrözi a több százéves katolikus egyetem szellemiségét, és jól illeszkedik a 19. századi Palotanegyed szövetébe. Belülről pedig egy igazi, 21. századi modern egyetem: hatalmas könyvtárral, konferenciatermekkel, laborokkal, műszaki és informatikai kutatóközpontokkal. Garancia a versenyképes oktatásra!

- Tiszteli az építészeti hagyományokat, a műemléki palotákat.
Az új campus egy egyedi, karakteres, önálló identitással rendelkező épületegyüttes. Anyaghasználatában és építészeti megoldásaiban tiszteletben tartja a környék építészeti hagyományait. Nem konkurál a műemléki palotákkal. Az új épületek nem akarnak dominálni. Sőt! A történeti épületek kiszabadulnak, visszaállítjuk a kerteket és a tereket. A kortárs épületek kővel és téglával burkolt falai finom hátteret biztosítanak a palotákhoz.

- Minőségi kapcsolat a Pázmány épülettömbjei között.
A Szentkirályi utcában található a Jog- és Államtudományi Kar épülete. Az új campus szervesen kapcsolódik ehhez. Vizuálisan a hasonló szín- és anyaghasználatnak köszönhetően, fizikailag pedig egy, a történelmi olasz városok hangulatát idéző térrel, „piazza”-val. A tér súlyponti helyén egy különálló torony áll kereszttel a tetején, amely kiemelkedik a tetőtájból, és világosan kijelöli a Pázmány helyét a belvárosban. Hogy az egyetem épületei között a diákok szabadon mozoghassanak, a Szentkirályi utca forgalomcsillapítását is vizsgáljuk.

- Zöld és barátságos közösségi terek jellemzik.
Az otthonosság érzését a belső terekben is használt világos és meleg színek, a tégla és faburkolat adják. Az egyetem főbejárata előtt pedig egy zöldfelületekkel tagolt nyitott parkrész lesz. A Pollack Mihály tér is bezöldül! Kősivatag helyett: fákkal, cserjékkel és színvonalas utcabútorokkal tagolt barátságos tér születik.

- C️saládbarát, diákbarát épület.
Az új campus minden élethelyzetben „kényelmes” lesz. Családbarát egyetemet építünk, a legtöbb szintre baba-mama szobát tervezünk. Sokfajta sportolási lehetőséget: fitness központtal, sportcsarnokkal, tornateremmel, több száz biciklitárolóval. A bentlakó diákoknak közel 200 férőhelyes kollégium épül.

Gratulálok!

Tima Zoltán, Kruppa Gábor építészeknek és csapataiknak! Kezdődhet a munka oroszlánrésze, az egyetem minden egyes zugának, közösségi és tanuló tereinek részletes megtervezése.

forrás: https://www.facebook.com/furjesbalazsbp


Létrehozás időpontja: 2021-11-11 14:42:00
Utolsó módosítás időpontja: 2021-11-11 14:44:42
Cimkék: pázmány, péter, egyetem, tervpályázat, bfk, eredmény; Beküldő: Ulrich Tamás
Megtekintések száma: 6448
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=46778