KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Rendhagyó megoldások: klímafal és klíma koporsófödém

A hűtés és a fűtés beszerelését egyszerre könnyítő klímafödém és a klímafal nem csak az építés gyorsaságát, de mint környezettudatos megoldás, annak gazdaságosságát is szolgálja.

Az egyre szélesebb kör számára elérhető és egyre innovatívabb műszaki tartalmakkal készülő előregyártott betonelemek teljes mértékben igazodnak a XXI. század energetikai elvárásaihoz is, sőt néha kifejezetten arra reagálnak az ezen a területen zajló fejlesztések. Ilyenek a gépészeti szerelést könnyítő, de főleg a kivitelezést gyorsító és hibamentesebbé tevő előregyártott betontechnológiával készülő klímafödém és klímafal modellek. Nézzünk erre egy szemléletes példát!

Egy nemrég Győrben elkészült irodaépület kivitelezésekor Leier klímafalakból és klímafödémekből speciális koporsófödém épült. A több szempontól is rendhagyónak számító építési megoldás egyik különlegességét az eltérő és összeépítendő tetőhajlás adta. Az egyik tetőidomot ugyanis tizenöt, a másikat negyvenöt fokos hajlással tervezték. A gyakorlatban ezt úgy lehetett megoldani, hogy az alacsonyabb hajláshoz kéregfödémet, a magasabbhoz kéregfal elemet használtak. A másik rendhagyó megoldás volt, hogy ezeket a vasbeton szerkezeteket klíma csövekkel látták el, így az emeleti szint teljes felületi hűtést és fűtést kapott.

Az innovatív és rohamtempóban terjedő technológia lényege, hogy a lemezekbe már gyári körülmények között, azaz ellenőrzött körülmények között bekerülnek a fűtési- és hűtési csövek, amelyek fűtő- és hűtővíz szállítására és akár hőszivattyú kiszolgálására is alkalmasak. A gyári körülmények kedveznek annak, hogy a terv szerint készülő, az elosztó dobozokat, vezetékcsatlakozókat, fűtő és hűtő köröket előre beépítetten magában foglaló kéregfal és kéregfödém elemekkel minimálisra csökkenthetők az építési hibák. Többek között azért is, mert például nem kell utólag vésni, csövezni, ezért alkalmazásukkal jelentős mennyiségű szakmunka és építési hulladék takarítható meg.

Új épületek esetén fontos, hogy az ellenőrzött helyiség szellőzéséhez a felületi hőmérséklet és a légáramlás szabályozását is ki kell dolgozni. Erre is megoldást kínál a klímafödém integrált szellőzőkkel kiegészített változata, hiszen ebben az esetben a gyártás a szellőztetés pozícióit is meghatározza.

Előregyártás 3D tervezéssel

Az előregyártott betonelemek nagy előnye tehát a gyártási biztonság. Ám mit sem ér mindez, ha nem a legnagyobb pontossággal készülnek az gyártmánytervek. Erre ad választ a Leier kínálta 3D tervezői támogatás, amelynek segítségével a beküldött terveken szereplő, különböző betonelemeket valós méretben egy program segítségével „összeépítik”. Ezzel még azok a pontatlanságok is elkerülhetők, amelyek a rajzokból esetleg nem derülhettek ki, így ezzel a kontrollal a technológia legapróbb hibái is kiküszöbölhetők. A Leier mérnökei az építési tervek alapján elkészítik a szerkezet teljes 3D modelljét, beleértve az elektromos kiállásokat, kapcsolókat, dugaljakat, és a szaniter kiállások felvezetéseit is. Ezek segítségével a gépészek, szakipari kivitelezők még a modellen keresztül tudják ellenőrizni, hogy minden jó helyen van-e. Az esetleges hibák, a szükséges módosítások tehát még a tervezés fázisában elvégezhetők, egyeztethetők az építésszel, gépésszel, villanyszerelővel és a statikussal. A javítások egyszerűen integrálhatók a tervbe, így a végleges 3D terv alapján készülhet a gyártmányterv és végül indulhat a gyártás. A támogatott folyamatnak és a technológiának köszönhetően az különböző elemek nagy pontossággal illeszkednek majd egymáshoz, ezzel nagyobb eséllyel válnak elkerülhetővé helyszíni meglepetések.

www.leier.hu


Létrehozás időpontja: 2023-06-12 19:20:10
Utolsó módosítás időpontja: 2023-06-22 10:01:08
Beküldő: Nagy Ibolya
Megtekintések száma: 1784; Információ: Támogatott tartalom
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=47582