KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Sokarcú épületburok: szálcement, fém, kerámia

Az elmúlt évtized dinamikusan alakuló formavilága, és az épített környezettel szembeni elvárások között közismertté váltak az átszellőztetett homlokzatburkolatok előnyei, jóllehet alkalmazásukat az anyagkiírással, mennyiségszámítással, rögzítéssel, kivitelezés során jelentkező esetleges hibákkal kapcsolatos vélt, vagy valós bonyodalmak és nehézségek is nehezítik. Tény: a szép végeredményhez felhasználható anyagok sokszínűsége mellett másra is szükség van.

Nem új az érvek között, hogy a szerelt homlokzati megoldások gazdaságilag is hozzájárulnak az épület energiatakarékos működéséhez. A gazdaságossági tényezők között fontos a megoldásra jellemző csekély karbantartási igény is, amely középtávon jelentkezik, kiszámolható és forintban is kifejezhető. Ne hagyjuk ugyanakkor figyelmen kívül a különböző anyagokkal burkolt, szerelt átszellőztetett homlokzatok esztétikáját sem.

Fém, kerámia és szálcement alapanyagú szerelt átszellőztetett homlokzatok építésére változatos megoldásokat adó, a CRLT Solution kínálatába került anyagok egykézből elérhetők az összes szükséges tervezői és kivitelezői támogatással együtt. Ezek révén nem csupán a tervezés válik egyszerűbbé, de a kivitelezés miatt sem kell aggódnunk. Lássuk a részleteket!

Tisza tavi Ökocentrum - Poroszló

Vízszintes és függőleges

Környezetbárát szálcementből készül a homlokzatburkoló és tetőfedő pala, ami a modern építészet közkedvelt eszköze, de a műemléki épületek gyakori fedőanyaga is egyúttal. Tetőfedő anyagként formálhatja a felszálló madár tollazatát - ahogy a poroszlói Tisza-tavi Ökocentrum esetén – ami a tervező fantáziájától, ill. a fedési módtól függ.

A modern épületek látványához jól illik a tetőről homlokzatra vagy homlokzatról tetőre forduló sík burkolat. Az angol, a francia, a svájci, a német és a magyar fedési módok az épület hangulatát árnyalják.

A CRLT Solution a Cembrit és az Eternit márkájú szálcement hullám és síkpala kizárólagos magyarországi forgalmazója. Ívek burkolására is alkalmas, vízszintesen és függőlegesen is felhelyezhető a szálcement választékhoz tartozik egészen egyedi, a fa látványát és a szálcement tartósságát ötvöző burkolat, a Cedral.

Mind a pala, mind a Cedral burkolat a kedvelt szürkében és földszínekben a leggyakoribb, de kifejezetten „színes” és színeiben is tartós megoldások jellemzik ezeket a természetes anyagokat.

 

A fém könnyedség és rugalmassága

A fém – acél és alumínium – kis súlyú homlokzatburkolati és tetőfedő anyagok, mások mellett a minimum 50-60 év élettartamukkal hasonlóan előnyös tulajdonságokat kínálnak. Kifejezetten rugalmassága miatt kedvelt a tetők esetén az állókorcos lemezfedés. A táblából, vagy szalagból készülő lemezfedés gyakorlatilag bármilyen típusú, akár alacsony hajlásszögű tető burkolására alkalmas, legyen szó acélról vagy alumíniumról.

Ha a CRLT Solution kínálatában elérhető KJG és Ruukki fém anyagok mellett döntünk, formákban és színekben mutatkozó felületi változatosságot találunk.

A szakszerűen elkészített fémtetők ellenállnak az extrém időjárási körülményeknek. A magas anyagszilárdság mellett alacsony súlyúak: fémtető esetében a kb. 200 nm-es felületen kb. 1000 kg súllyal kell számolni, szemben a közel 10 000 kg súllyal a beton- ill. kerámia cserepek esetében. Az alacsony súly miatt a tetőszerkezet költségei is kedvezők.

 

Kerámia homlokzatra és tetőre

A XXI. századi kerámiaburkolat generáció, a korszerű technológiával gyártott évezredes múltú anyag is látványos homlokzatburkolati megoldásokat kínál.

A kerámia megszokott előnyei a természetesség, a színtartóság, az UV ellenállóság, éghetetlenség mellett a karcsú lapok karbantartásmentessége, mindez a tartós megoldások közé emeli ezt a dekoratív anyagot. Változatos színek és felületek jellemzik ezt a termékpalettát is, amelyet a német Möding gyárt.

 

A CRLT Solution márkafüggetlen forgalmazóként minden anyag esetén teljes rendszert kínál. A tetők jó „működéséhez” elengedhetetlen ereszcsatorna, és a homlokzatburkolatok alszerkezetének kialakításához bevált rögzítések is a választék részét képezik. A már említett műszaki támogatáson túl logisztikai- és veszélyes hulladék elszállítással válik a folyamat teljessé.

www.crlt-solution.hu


Létrehozás időpontja: 2020-06-26 10:45:13
Utolsó módosítás időpontja: 2020-06-26 10:48:23
Cimkék: crlt, solution, szálcement, fém, kerámia; Beküldő: Nagy Ibolya
Megtekintések száma: 7566; Információ: Támogatott tartalom
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=46090