Aktuális

Tűzvédelmi tervezői beszámoló

A Magyar Építész Kamara a 375/2011 (XII.31.) Korm. rendelet alapján Tűzvédelmi tervezői (TUÉ) jogosultsághoz beszámoló vizsgát tart.
(Figyelem! Jelenleg először ki kell kérni a TUÉ jogosultságot a lakhely szerint illetékes területi építész kamaránál a végzettség és a gyakorlati idő alapján, majd az ezt követő 1 éven belül kell beszámoló vizsgát tenni a Magyar Építész Kamaránál.)

A tűzvédelmi tervezői beszámoló két részből áll:  általános ismeretek és különös ismeretek
A két rész leírása a csatolt fájlokban található.

Az általános ismeretek rész alól az alábbiak szerint lehet mentességet kapni:

  • a) automatikusan, amennyiben a vizsgázó a Magyar Építész Kamaránál 2012. január 1. után letett már általános vizsgarész vizsgát, vagy
  • b) automatikusan, amennyiben a vizsgázó a Magyar Mérnöki Kamaránál 2014. január 1. után letett általános vizsgarész vizsgát.
  • c) automatikusan, amennyiben a vizsgázó 2014. január 1. után, a 487/2013. (XII. 17.) Korm. rendelet alapján tett le építésügyi vizsgát építésügyi témakörből.
  • d) automatikusan, amennyiben a vizsgázó 2013. január 1. után letett építési műszaki ellenőri vizsga OKJ bizonyítvánnyal rendelkezik.
  • e) A kamara felmentést ad az általános rész alól, ha a szakmagyakorló rendelkezik egyéb olyan vizsgával, amelynek tartalma 80 %-ban megegyezik az általános rész vizsgaanyagával.
    Ezt a legutóbbi esetet azonban kérelmezni kell a vizsga@mek.hu e-mailen keresztül, vagy a jva.mek.hu honlapon a vizsgajelentkezés során.

Automatikus mentesség esetében is a mentességre jogosító okiratot csatolni szükséges a jelentkezéshez!

A beszámoló vizsgadíj 34.000 Ft. (Általános vizsgarész: 17.000 Ft, különös vizsgarész: 17.000 Ft. A két vizsgarész díját együtt kell befizetni.)

A tűzvédelmi tervezői beszámolóra kizárólag online, a jva.mek.hu honlapon keresztül lehet jelentkezni.
A jelentkezés során már csatolni szükséges a befizetett vizsgadíjat.
A beszámoló vizsgadíjat a Magyar Építész Kamara K&H Banknál vezetett 10405004-49535656-53501029 számú bankszámlájára kell befizetni.


Tűzvédelmi tervezői beszámoló vizsgaidőpont: 2015. november 23. hétfő 10 óra. Helyszín: Építészek Háza (1088 Budapest, Ötpacsirta u. 2.)

A MÉK általános követelmények vizsgarész jegyzet ingyenesen átvehető a MÉK Titkárságán, vagy a 2015. november 10-én kedden megtartásra kerülő ingyenes, általános vizsgarész felkészítő napon az Építészek Házában (1088 Budapest, Ötpacsirta u. 2.). A felkészítés előadások formájában történik, 10 órai kezdettel és 16 óráig tart.

Letölthető dokumentumok:
Tűzvédelmi tervezői beszámoló – általános rész
Tűzvédelmi tervezői beszámoló – különös rész

A vizsga / beszámoló előtt 2 héttel ingyenes felkészítő nap (konzultáció) kerül megrendezésre,
ahol az általános jogi ismeretek és a szakterületi különös rész kidolgozott tananyag a vizsgakérdésekkel együtt nyomtatott formában ingyenesen átadásra kerül a vizsgázó részére.
Energetika tanúsítói vizsga esetén csak az általános részből van kidolgozott tananyag.
A felkészítő napra a
http://jva.mek.hu oldalon a vizsgára történő jelentkezés során kell jelentkezni.