KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Úsztatott padló akusztikai szigetelése

Tisztelt Kollégák!

Mindennapjainkban a pihenéshez ugyanúgy, mint a jó munkavégzéshez szükség van a csendre. A járkálásból, vagy pl. takarításból adódó zajkeltést azonban nem tudjuk elkerülni. Többszintes épületekben, a közbenső födémek megfelelő hangszigetelésével, a gyakorlatban elsősorban úsztatott padlók kialakításával azonban sokat tehetünk a zajok okozta kellemetlenségek elkerülése érdekében.

Úsztatott padlók alkalmazása esetén főként a lépéshangszigetelés előírásainak betartása a feladat, a léghangszigetelés javítása csak kiegészítő tulajdonsága az ilyen szerkezetnek.
A Knauf Insulation a padlószigetelésekhez 4 különböző terméket gyárt.

Mi a megfelelő választás?

A kérdésre alapelvekkel tudunk válaszolni, mert az MSZ 15601-1:2007 szabvány természetesen követelmény ír elő lakóépület esetén, mint iroda, vagy középület esetén, sőt helyiségenként is megkülönbözteti a szükséges lépéshangszigetelés mértékét. (L’nw – lépéshangnyomásszint, decibel)

Az úsztatóréteg kiválasztásának alapvető szempontjai:

A lépéshang elleni szigetelés javítása:
Ezt a célt az úsztatott aljzat fajlagos dinamikai merevségének csökkentésével, azaz lágyabb rugó alkalmazásával illetve az úsztatott aljzat tömegének növelésével, azaz nehezebb anyag vagy nagyobb rétegvastagság alkalmazásával érhetjük el. A lépéshangszigetelés annál jobb, minél rugalmasabb a hangszigetelő anyag, hiszen így tudja legjobban felvenni a rezgéseket.
Vagyis a hangszigetelésre jellemző mérőszám, a - DINAMIKAI MEREVSÉG - minél kisebb értéket mutat, annál jobb a lépéshangszigetelésünk.
A dinamikai merevség jele: SD - mértékegysége: MN/m3

Másik szempont a szigetelés terhelhetősége:
Ezt a szigetelőanyag összenyomhatóságára jellemző érték mutatja, amelyet CP-vel jelölünk.
E tekintetben arra kell törekednünk, hogy minél kevésbé legyen összenyomható a szigetelés, amit azzal érünk el, hogy minél vékonyabb lemezt választunk, ez esetben viszont nő a dinamikai merevség, ami rosszabb hanggátlást eredményez. Egy szigetelőlemez akkor építhető be úsztatott padozatba, ha a rövid idejű terhelés alatti összenyomódása ≤5 mm.

Minél jobban sikerül javítani a referenciafödém hangszigetelését, annál kisebb a lépéshangnyomás szintje a födém alatti helyiségben, ami a ráfektetett úszópadló hatékonyságát mutatja (azaz a kisebb érték a jobb). A nyers (referencia) födém lépéshangnyomásszintjéhez képest a lépéshangcsillapítás szálas szigetelés alkalmazása esetén 25-35 dB-el változhat (csökken), vagyis egy úsztatott padlószerkezet lépéshangnyomásszint javító (csökkentő) hatása (ΔLn, w) 25-35dB. A legjobb érték természetesen kis dinamikai merevségű, 20-30 mm vastag, lépéshanggátló ásványgyapot anyagú szigetelésekkel és 8-10 cm összvastagságú úszópadlókkal érhető el.


Létrehozás időpontja: 2015-02-25 19:36:01
Utolsó módosítás időpontja: 2015-02-25 19:49:17
Cimkék: knauf, insulation; Beküldő: Tatai Mária
Megtekintések száma: 13674
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=42639