KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

VELUX Beépítési tanácsok és megoldások SZENDVICSPANELHEZ

A szendvicspanelek többnyire ipari, csarnoképületek térelhatárolásra szolgáló megoldásai. Ezeken a csarnok szerkezetű épületeken belül is szükség van irodahelyiségek kialakítására, és gyakori, hogy ezeket a tetővel határos térben kell kialakítani. A cégek közötti együttműködés eredményeképpen van olyan szendvicspanel és lemezgyártó, amely gyárilag kialakítja a VELUX tetőtéri ablakok pontos mérete alapján az áttöréseket és a fogadószerkezetet. Sőt, lehetséges a paneleket úgy rendelni, hogy a VELUX tetőablakok már gyárilag beszelésre kerülnek. (https://www.kingspan.com/hu/hu-hu/termekek/szendvicspanel/fal-es-tetorendszerek-kiegeszitoi/tetorendszerek-kiegeszitoi/kingspan-beepitett-velux-tetoablak)

Statikai tervezési szempont, hogy az ablakok megtartásához kiváltó szerkezetet kell kialakítani. A „Z” szelemenek közé kiváltó keretet kell tervezni, mert a panel önmagában nem lenne képes megtartani az ablak súlyát. A kivágott nyílás pereme mentén a szerkezet lehajlana, és az ablak beesne a nyíláson. Emellett a szendvicspanel nem alkalmas önmagában arra, hogy ahhoz direktben hozzárögzítsük az ablakot.

Bővítés és funkcióváltás során utólag kell megoldani ezeket csatlakozásokat. 

A panel anyagvastagságához illeszkedő fogadókeret kialakítására van szükség. A 6 cm széles keretet, előre legyártott, 18 mm vastag víz-, főzés- és lúgálló rétegelt lemezből javasolt tervezni. A keretet PIR hab hőszigetelés tölti ki, 20 cm-ként távtartó-összekötő rétegelt lemez lapokkal.

A VELUX BDX hőszigetelő keret elhelyezése és így a hőhidak kialakulása elleni védelem szempontjából a  rögzítő keret belső mérete oldalt 3-3 cm-rel, alul és felül pedig 2,25-2,25 cm-rel nagyobb az ablak méreténél. A VELUX BDX hőszigetelő keretet a tetőablakkal együtt lehet rögzíteni a rögzítő keretben.

Épületszerkezeti szempontból egy érdekes helyzettel állunk szemben, ugyanis a szerkezetben nincs alátétfólia és párafékező fólia sem. Hogyan kellene a csatlakozást kiírni a kivitelezőknek, hogy az pára és kondenzáció szempontjából is megállja a helyét?

Az egyedüli járható út a panellel egyező színű és profiltípusú rátét lemezsáv.

A lemez a gerinctől kell, hogy induljon, és hajlásszögtől függően, de legalább 10 cm-rel kell, hogy túllógjon az ablak alatt elhelyezkedő burkolókeret alakítható köpenyén. Ez jelentősen megdrágítja az utólagos beépítést, de a vízzáróságnak csak így tud megfelelni a beépítés. Nem szabad a tervezés során azonban figyelmen kívül hagyni, hogy épületfizikai okok miatt a rátétlemeznek a hátoldalán kondenzáció, párakicsapódás fog kialakulni.

A tetőtéri ablak körüli kondenzációból eredő beázás kiküszöbölésére, az ablakot körülvevő öntapadó EPDM vízhatlan lemezgallér csatlakozást szükséges kiírni, amit a kivitelezőnek majd a panel külső lemezéhez kell csatlakoztatnia. Az ablak felső részénél ugyan a víz folyási iránya szempontjából nem kedvező, de az EPDM rendszersaját varrattömítő éllezárásával mégis elfogadható csatlakozást lehet kialakítani.

A párafékező réteg csatlakoztatása kialakítástól függően a gipszkarton építőlemezek mögött elhelyezésre kerülő párafékező réteghez történik, vagy ahogyan a mellékelt képen is látható, a szendvicspanel belső vértezetéhez, valamint egy a kiváltóhoz rögzített leszorító lemez profilhoz, ami egyben a gipszkarton burkolatot hordó bordavázprofil. 

Jó tudni! A szendvicspanelekbe történő utólagos beépítésekhez a külső lemezprofilnak megfelelő burkolókeret választását javasoljuk: az EDZ, EDW, EKZ, EKW típusokat.

Ha további részletek és megoldások érdeklik, keresse fel weboldalunkat a www.velux.hu/szakembereknek címen vagy kérjen szakmai konzultációra időpontot munkatársunktól.


Létrehozás időpontja: 2020-11-02 20:50:17
Utolsó módosítás időpontja: 2020-11-02 21:13:17
Cimkék: hőszigetelt, szendvicspanelek, kingspan, velux, ablak; Beküldő: Nagy Ibolya
Megtekintések száma: 10093; Információ: Támogatott tartalom
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=46275