KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Zajvédelem: nem opció, tervezési feladat

Nem mindig jelent hatalmas falakat, egy ipari beruházás költségvetésének elenyésző részéért megoldható a biztonságos zajvédelem.

A korábban lakott területeken kívül létesült ipari, logisztikai vagy gyártó csarnokok köré épülő családi házas övezetet szükséges utólagos megoldásokkal az előírásoknak megfelelően megvédeni a zajártalomtól. A zajterhelés csökkentésével nem lakó célú beruházás esetén foglalkozni nem opció, de nem kell feltétlenül költséges méretekben gondolkodni. A különböző lehetőségek között az egyik kézenfekvő és hatékony megoldás az autópályák mentén is látható, ismert Durisol zajvédő falak alkalmazása – akár kicsiben is. Vannak azok a helyzetek ugyanis, amelyek lokálisan, kisebb ráfordítással is kezelhetők. A megfelelő műszaki megoldás meghatározásában több tényezőt is érdemes figyelembe venni.

Költséges, vagy szükséges?

Az autópályák környékéről ismerős Durisol falazóelemek elsőre talán költséges megoldásnak tűnhetnek, pedig ezekből ma már egy-egy családi ház kerítése is megépülhet, az nem tartozik a luxus kategóriában. De ebből a modern és környezetbarát, integrált hőszigeteléssel kínált anyagból ma már családi házak, társasházak falazata is készül, tekintettel kiváló hő- és páraszabályzó képességére. Az ötlet nem új a technológia azonban mai: a gyártáshoz mineralizált faforgácsot használnak, és kialakítása miatt a legszigorúbb energetikai szabványoknak is megfelel.

Gyorsan megépül a karbantartásmentes zajvédő fal

Jogos kérdés, hogy milyen árszinten oldható meg egy-egy beruházás Durisollal biztosított zajvédelme. Egy szerkezetkész Durisol fal építése számítások szerint alapvetően költségesebb ugyan, mint hasonló falat zsalukőből építeni, de érdemes további tényezőket figyelembe venni. Az előregyártott falelemeknek köszönhetően ez a gyorsan építhető technológia további munkafolyamatot nem igényel, ami a kivitelezés élőmunka költségét csökkenti, így végeredményben építése nem kerül többe, mint a vakolást, festést igénylő hagyományos beton falé. Ezen felül további fenntartási költségekkel sem kell számolni, nincs szükség további karbantartásra, festése pedig kifejezetten nem javasolt, így hosszútávon gazdaságosabb megoldást jelenthet. Akkor különösen előnyös lesz a költségvetés, ha a gyakran hatalmas falakban gondolkodó megrendelő azzal szembesül, hogy elegendő egy-egy lokális zajforrás körbekerítése a megfelelő elemekkel. Amennyiben azonban valóban falra van szükség, a kész falszerkezet 25 cm vastag, belsejében 13 cm- es vasbeton mag található. A falazatot megfelelő alapozással, erősítő vasalással és a falszerkezetbe töltött betonnal széltehernek ellenállóvá lehet tenni.

A Durisol zajvédő falazatok hangelnyelési mutatója 15 decibel, léghanggátlási mutatója 30 decibel. A szükséges falmagasság meghatározása a zajtól és a terepszínt feletti magasságtól függően eltérő lehet, ennek meghatározása az akusztikai tervező feladata, amelyhez a gyártó, a Leier informális segítséget nyújt, de átlagosan 2-3 méterrel kell számolni.

A Durisol zajvédő falak széles szín, felület- és mintaválasztékkal bármilyen környezetben jól mutatnak, az így elkészült falazat akár kerítésként is funkcionálhat. Az ilyen zajvédő fal tisztítása magasnyomású mosóberendezés segítségével könnyen megoldható.

A termékekről bővebben: https://www.leier.hu/durisol-zajarnyekolo-fal

 


Létrehozás időpontja: 2022-03-29 16:02:11
Utolsó módosítás időpontja: 2022-03-31 16:50:45
Cimkék: leier, zaj, védelem, durisol; Beküldő: Nagy Ibolya
Megtekintések száma: 4078
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=46971