KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Zsaluhéjak az építészet szolgálatában

Tetszőleges lenyomatok készíthetők a különleges műanyag zsaluhéjjal

Nagy magasságban megtervezett vasbetonszerkezetek, falak, vagy egyedi betonlenyomat, esetleg egy elképzelt látványos geometriájú betonfelület megvalósítása esetén környezetbarát megoldást nyújt a MEVA műanyag, korlátlan felhasználásra alkalmas „alkus” zsaluhéj.

Mitől lesz látványos egy betonfelület?

Kiemelten az építész ötletétől, aki megálmodja a betonszerkezet geometriáját, felületi tulajdonságait, színét, illetve attól, hogy a megfelelő anyagokból és anyagokkal készítik el. A betonfelület látványosságát leginkább befolyásoló anyag a zsaluzat, hiszen annak pontos mása jelenik meg a majdani látványbeton felületen.

Milyen héjazatok közül választhattunk ez idáig? Talán a leggyakrabban használt zsaluzóelem a háromrétegű ragasztott falemez, az ún. doka tábla. Közelről megfigyelve, ez az eszköz egy egyszerű, kevéssé alakítható, gyalult fa felület, amely építészetileg egyszerű, mondhatni unalmas felületet képez. A szintén nagyon elterjedt és sokszor alkalmazott, sok rétegben ragasztott ún. barna tábla szintén teljesen sima felületű, rugalmatlan zsaluzó anyag, amely sokkal kevésbé alkalmas látványos betonfelület kialakítására, mint a néhány éve szabadalmazott szürke színű, ragasztott műanyag tábla, az alkus zsaluhéj.

A környezetbarát, látványbeton zsaluhéj

Amikor már a tervezés során is fontos kérdés az épületek, intézmények környezetterhelése, akkor érdemes a számtalan alkalommal újrahasznosítható, azaz környezetbarát alkus zsaluhéjat használni. A korábban említett rétegelt falemezekkel ellentétben az alkus minősége nem romlik a többszöri felhasználás során, nem kopik el. A betonozást követően könnyen kizsaluzható és funkcióvesztés nélkül újra használható, alkalmazása emiatt környezetvédelmi és anyagi szempontból is kedvező.
A hagyományos többrétegű falemezeket nem csak a környezettudatosságával múlja felül, de jóval több lehetőséget nyújt egyedi geometriai és felületi formák kialakításában.
A száz százalékban famentes alkus zsaluhéj számtalan térgeometriai forma kialakítására is alkalmas.  Legyen szó csavart, ívelt, lekerekített vagy döntött geometria életre hívásáról az előre meghajlítható, formázható alkus műanyag zsaluhéjjal ez nem okoz problémát. Így a beton valóban formaadó anyag, térformáló eszköz lehet. Nem túlzás tehát azt állítani, hogy az alkus az építész eszköztár fontos része.
Újdonság, hogy most már akár logók, emblémák vagy bármilyen tetszőleges betonlenyomat elkészítése is megoldható a környezetbarát, gazdaságos alkus zsaluhéjjal.
A fuga- és hézagmentesen hegeszthető alkus könnyedén biztosítja a látványbeton minőséget nagy magasságú falak és gyors betonozások esetén is.
Minderről további információk olvashatóak a www.meva.hu weboldalon.

 


Létrehozás időpontja: 2014-10-14 12:29:59
Utolsó módosítás időpontja: 2014-10-27 13:46:36

Megtekintések száma: 10208
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=42339