KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Kiírták a 2014 évi Velencei Építészeti Biennále magyar pályázatát


Közzétette a jövő évi Velencei Építészeti Biennále magyar kiállításának nyílt pályázati felhívását október 8-án Gulyás Gábor, a magyar részvételért felelős nemzeti biztos.

„A Velencei Biennále a mindenkori kortárs építőművészet egyik legjelentősebb nemzetközi seregszemléje. Az egyes országok által a velencei Giardini parkban fenntartott önálló kiállítási épületekben, valamint alkalmi kiállítóhelyeken létrehozott tárlatokat jórészt nemzeti biztosok koordinálják, az általuk megbízott kurátorok, művészek és más közreműködők révén.”

A 14. Velencei Nemzetközi Építészeti Kiállítás főkurátora Rem Koolhaas lesz, a jövő évi biennálénak a holland építész a Fundamentals (Alapelemek) címet választotta. Koolhaas szándékai szerint a 40 ország részvételével meghirdetett kiállítás nem az építészekről, hanem az építészetről fog szólni, annak elementáris alkotóelemeit a középpontba állítva.
 
A 2014. június 7. és november 23. közötti építészeti seregszemle magyar pályázatának beadási határideje 2013. december 08. Ezt követően tíz munkanapon belül a zsűri előtt zártkörű prezentációt tartanak a pályázók.
 

A döntéshozatal várható időpontja december 30.A végső döntést követően valamennyi benyújtott pályázati anyag felkerül a magyar kiállítás honlapjára.
 
A pályamunkákat szakmai testület bírálja el, melynek tagjai
 - Gulyás Gábor kiállítási biztos,
 - Boros Géza művészettörténész, a szaktárca művészeti főosztályának helyettes     vezetője,
 - Ferencz István Kossuth-díjas építész, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA)     építőművészeti tagozatának vezetője,
 - Finta József Kossuth-díjas építész, az MMA és az MTA rendes tagja,
 - Markó Balázs építész, a Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Karának     intézetvezetője,
 - Nagy Tamás Ybl-díjas építész,
 - Pásztor Erika Katalina építész, médiaművész, az Építészfórum megbízott     főszerkesztője,
 - valamint Sáros László György Ybl-díjas építész, az MMA tagja, a Magyar     Építőművészek Szövetségének elnöke.

A pályázat nyertesével a kiállítás lebonyolítója megbízási szerződést köt. Amennyiben a zsűri nem talál megfelelő pályázatot, vagy a nyertes pályázat megvalósításának előkészítése – a kurátornak, illetve a kiállítóknak felróhatóan – egy hónap elteltével nem halad előre, és ez veszélyezteti a magyar megjelenést, a nemzeti biztos saját hatáskörben eljárva jogosult a nyertestől a megbízást visszavonni, és új pályázat kiírása nélkül másik kiállítás megrendezéséről gondoskodni.

A kiállítás előkészítéséhez, lebonyolításához és promóciójához szükséges anyagi forrást az előző évek gyakorlatához hasonlóan az Emberi Erőforrások Minisztériuma biztosítja, melynek kerete várhatóan 50 millió forint körül lesz. A kiírás szerint a kiállítás megépítésének és a kapcsolódó katalógusnak az együttes költségkerete nem lehet több 20 millió forintnál.

További információ olvasható a www.velenceibiennale.com honlapon.
A pályázati kiírás szövegét a következő link alatt találják:
http://www.velenceibiennale.com/images/stories/Palyazoknak/Aktualis_kiiras/vb_kiiras.pdf

Forrás: MTI


Létrehozás időpontja: 2013-10-18 05:59:40
Utolsó módosítás időpontja: 2013-11-05 21:00:14

Megtekintések száma: 17615
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=41503