KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

A Média Építészeti Díja 2013


Építészekkel telt meg a Katona József Színház
. Idén újra teltház előtt mutatkoztak be az építészek a budapesti Katona József Színházban, a kilencedik alkalommal megrendezett Média Építészeti Díja – nyilvános zsűrizés és díjátadó – rendezvényen 2013. november 7-én. 

Terv kategóriában a zsűri pontszámai alapján pontegyenlőség alakult ki Varga Noémi „Tivadari ártér hasznosítása" című diplomamunkája és Gyürki-Kiss Pál, Dévényi Márton, Dévényi Sándor „Budapest-Őrmező, intermodális központ”-ra készült terve között; a tíz fős zsűri végül Varga Noéminek ítélte a Média Építészeti Díját terv kategóriában. Épület kategóriában a Média Építészeti Díját a Molnár Csaba és csapata tervezte „Fertődi Esterházy-kastélyegyüttes rekonstrukciója"  nyerte.

A Média Építészeti Díja Közönségdíját, az index.hu-n lezajlott internetes szavazás eredményeképpen, épület kategóriában Reisz Ádám,Fernezelyi Gergely, Basa Péter (1964-2009) építészek munkája, a balatonfüredi villa nyerte. A Közönségdíjat terv kategóriában az epiteszforum.hu oldalán lezajlott szavazáson Nagy Eszter Anna, Széleskert Idősotthon, Ajka döntős terve nyerte.

Az eseményhez kapcsolódóan idén másodszor adományozott a Holcim a „Fenntartható Építészetért” címmel különdíjat, melyet Fegyverneky Sándortól, a Holcim Hungária Otthon Alapítvány kuratóriumának elnökétől vehetett át Puhl Antal DLA és Dajka Péter, az ÉMI Tudásközpont (Szentendre) tervezéséért. Ahogy Fegyverneky Sándor fogalmazott „egy Európai Uniós pályázaton nyert és hazai önrésszel kiegészített pénzügyi keretből megépült földszint + egy emeletes épületről végre elmondható, hogy nem lukas a suszter cipője. Az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. új épülete magas színvonalú településképi megjelenésével példát mutat ipari környezetében. Példamutató közel nulla energia igényével is, ezzel elébe megy a 2019-től érvényes teljesítménykövetelménynek. A bemutató épületként is működő tudásközpont a legkorszerűbb energiatudatos építészeti és épületgépészeti megoldásokat vonultatja fel, s egyben jó példa arra, hogy középület esetén az építtető hogyan tud olyan döntéseket hozni, melyek az építéskor némi költségtöbblettel és igen sok szellemi hozzáadott értékkel távlatosan sokféle hasznot hoznak.

Az epiteszforum.hu a Média Építészeti Díjának nyilvános zsűrizésével és a díjak átadásával ünnepelte 13. születésnapját. A tervek és a házak bemutatása előtt idén, rendhagyó módon, nem egy, hanem két díszvendéget is köszöntött: idén ketten is kerek születésnapot ünnepeltek a híres „építész apák” közül: Vadász György betöltötte a nyolcvanat, Benczúr László pedig a hetvenet. Ezen az estén őket köszöntötték fiaik – Vadász Bence, illetve ifj. Benczúr László.  Fura véletlen egyébként, hogy  2013-ban a finalisták között több további ismert építészcsalád – Dévényi (Sándor), Ferencz, Turányi – ifjabb tagja is szerepelt. De a döntősök között volt Földes László is, aki Györgyi Dénes és Griegl Kálmán leszármazottja.

A médiazsűri most is két kategóriában – tervek és megépült házak – pontozhatott az építészeti bemutatók után. A hangsúlyozottan laikus zsűri véleményét három szakmai bíráló, Wesselényi-Garay Andor, a Nyugat-magyarországi Egyetem docense, Kovács Dániel, a Szépművészeti Múzeum projektkoordinátora és Zubreczki Dávid, az urbanista.blog.hu szerzője egészítette ki.

A zsűri tagjai voltak:
Heti Válasz:        Sümegi Noémi
ORIGO:        Kövesdi Péter
M1:            Mohácsi Szilvia
index.hu:         Földes András
FUGA Rádió:        Rózsa Péter
MTI:            Devich Márton
HírTv:             Kántor Viola
Népszabadság :    Szalai Anna
mno:            Őrfi József
Budapest Folyóirat:    Török András

Szakmai bírálók voltak:
Kovács Dániel            projektkoordinátor, Szépművészeti Múzeum
Zubreczki Dávid        urbanista.blog.hu szerzője
Wesselényi-Garay Andor    főiskolai docens, Nyugat-magyarországi Egyetem

Az est házigazdái Pásztor Erika Katalina, az epiteszforum.hu főszerkesztője és Bardóczi Sándor tájépítész, az epiteszforum.hu rovatvezető szerkesztője voltak.

A rendezvényt az Austrotherm, Autodesk, Graphisoft, Holcim, Nemzeti Kulturális Alap, Canon, Hansgrohe, S-immo, és a Vitra támogatta.

Médiapartnerek: hg.hu, index.hu, épülettar.hu, MTI, Metszet, Tervlap, Octogon Architecture & Design, Octogon Online, iroda.hu, proidea.hu, M1, Népszabadság, ingatlanhírek.hu, muemlekem.hu, urbanista.blog.hu, trendguide, Régi-Új Magyar Építőművészet, Építész Közlöny

Egyetemi partnerek: Építész Klub BME, Pollack HÖK, SZE Random Klub

forrás: epiteszforum.hu
 


Létrehozás időpontja: 2013-11-08 15:15:46
Utolsó módosítás időpontja: 2013-12-15 13:39:51

Megtekintések száma: 16557
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=41555