KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Szánkókból épült karácsonyfa a MÜPA előtt

Különleges ajándékot, az év 365 napját szimbolizáló 365 darab szánkóból építettek karácsonyfát a Hello Wood építészei a MÜPA elé

Az installáció éjjelente egyedileg tervezett megvilágításban látható.

„Olyan ideiglenes installáció megalkotása volt a cél, amely nemcsak látványos és funkcionális, hanem legfőbb építőelemei használhatóak maradnak és azokat a fa szétszerelése után el lehet ajándékozni gyerekeknek. A társadalmi szerepvállalásban éppen ez a lényeg: nemcsak mutatni, hanem adni is valamit. ” – nyilatkozta Huszár András, a Hello Wood építésze a Művészetek Palotája előtt felállított tizenegy méter magas, 365 szánkóból épült karácsonyfáról. A különleges installáció vízkeresztig lesz látható a MÜPA előtt, majd a szánkókat a Telekom jóvoltából az SOS Gyermekfalvak lakóinak adományozzák.A Hello Wood tagjai az épület előtt egy héten át építették a faszerkezetre rögzített szánkókból álló karácsonyfát, melynek belsejébe belépve bárki megtekintheti az izgalmas szerkezetet. Négy és fél tonnás vaslemez-alap biztosítja az építmény szélellenállását, mely a szánkókat és az azokat rögzítő szerkezetet, mintegy 325 kiló súllyal terheli le bordánként. A 10,5 méter magas favázat előre gyártották a Hello Wood asztalosai, majd a helyszínre szállítást követően daru segítségével szerelték össze és hegesztéssel rögzítették az alaplemezre. A toronyszerkezet adta a statikailag biztos hátteret a Hello Wood alpinistái számára, akik a szánkókat négy napon keresztül köteleken lógva gyorskötözővel rögzítették a bordákhoz erősített lécvázra. Az installáció a hatalmas súly ellenére is könnyednek tűnik, a keresztmerevítéses szerkezetnek köszönhetően a belsejéből felfelé nézve a látogató egy óriási hópehelyben érezheti magát. Bakos Maxim, a Hello Wood egyik alapítója egy egész erdőt szeretett volna szánkókból, majd szépen letisztult, hogy milyen irányba érdemes kidolgozni a koncepciót: "Sokat agyaltunk azon, hogy milyen egy ízléses karácsonyi installáció. A szánkókból épült szimbólum eredetiségét pont annak köszönheti, hogy sablonoktól és giccstől mentes." - mondta Ráday Dávid, a Hello Wood kreatív vezetője, a koncepció egyik kitalálója.
Nem véletlen az installációt készítő alkotócsoport kiválasztása. A Művészetek Palotája ugyanis stratégiailag fontos céljának tekinti az innováció támogatását, ennek egyik fontos eleme az évszakos programokhoz illeszkedő installációs program, melynek révén a fiatal képző- és iparművészek is bemutatkozhatnak a MÜPA-ban. Ez az installáció most túlmutat önmagán, a Telekomnak köszönhetően ugyanis a szánkók január 6-a után az SOS Gyermekfalu lakóihoz kerülnek, hogy egy késői karácsonyi ajándékként még vidámabbá tegyék az ott élő gyermekek mindennapjait.A Hello Wood-ról: egy nemzetközi művészeti program. Legnépszerűbb eseménye az egyhetes nyári alkotótábor, ahol ismert és elismert szakemberek, művészek osztják meg tudásukat tehetséges fiatalokkal. Pozsár Péter, a Hello Wood kurátora szerint, az itt létrehozott alkotásoknak két közös jellemzője van: többnyire fából készülnek, illetve hogy a társadalmi szerepvállalás, a művészetek összefonódása nem hiányozhat belőlük. A Hello Wood tudományos és művészeti területeket integrál, közösséget épít és tehetséget kutat. Nem csak országhatárokat átívelve hoz össze diákokat és oktatókat, de az egyszeri embert is összeköti az alkotó tervezőkkel. A Hello Wood tagjai számára a tervezői folyamat során mindig fontos szempont az adott munka utóéletének átgondolása és a társadalmi érzékenység. Az installáció építőeleme tehát tudatosan, a tervezői koncepció részeként lett szánkó, hogy a karácsonyfa lebontása után az alkotórészek az SOS Gyermekfalu lakóihoz kerülve,  eredeti funkciójukat betöltsék.

Hello Wood Karácsonyfa-installáció

Koncepció: Ráday Dávid,  Huszár András, Pozsár Péter, Bakos Maxim, Építészeti terv: Huszár András, Pozsár Péter, Fogarassy Ádám, Látványterv: Szilágyi Benjámin, Statika: Cséfalvay Gábor, Megvalósítás: Hello Wood, Világítástechnika: Király Tamás, Agócs Gábor (Philips Magyarország Kft.), Együttműködő partner: Zoboki Gábor (ZDA)
Fotók ITT, videó ITT (készítette: Dömölky Dániel, deephoto.hu).

Fotók és tervrajzok itt: https://plus.google.com/photos/113429208650202507115/albums/5955325706413814193

Time lapse videó itt: http://vimeo.com/81376485

További információ:

A Telekomról:
A Telekom a magyar kulturális és közélet kiemelkedő támogatójaként az elmúlt évtizedekben szívesen állt olyan események, előadók, intézmények és produkciók mellé, amelyek saját területükön, műfajukon belül a legmagasabb színvonalat képviselik. Ebbe a stratégiai gondolkodásba jól illeszkedik a MÜPA és a Hello Wood egyedülálló szánkóból épült karácsonyfa projektjének támogatása, amely az innovatív gondolkodásnak valamint a társadalmi felelősségvállalásnak is kitűnő megnyilvánulása.
A kiállított szánkók ugyanis nemcsak a telet és a környező világot teszik színesebbé, hanem később felhőtlen perceket és élményeket is jelenthetnek sok gyermek számára: a MÜPA előtt felépített karácsonyfa szánkói az SOS Gyermekfaluba kerülnek. 

Az SOS Gyermekfalu Magyarországról:
Az SOS Gyermekfalvak azért jöttek létre, hogy otthont és szeretetet nyújtsanak a vér szerinti családjukat nélkülözni kényszerülő gyermekeknek. Céljuk, hogy ezekben a gyermekek szeretetben, tiszteletben nőjenek fel, és kiegyensúlyozott, boldog felnőttekké váljanak. Az SOS Gyermekfalvak munkája a következő alapelveken nyugszik. minden gyermeknek szerető szülőre van szüksége; legjobb, ha testvérei között, biztonságot nyújtó családias környezetben nő fel, a gyermekfalu segítő közösségén belül.
 

Létrehozás időpontja: 2013-12-10 16:19:31
Utolsó módosítás időpontja: 2014-01-08 15:13:40

Megtekintések száma: 16027
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=41607