KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Eredményhirdetés a Millenáris Velodrom rekonstrukciójára kiírt pályázaton

Első helyezett: Váncza Művek (vezető tervező: Váncza László) 
2014. január 22-én sajtótájékoztatón hirdették ki a Nemzeti Olimpiai Központ első együttesére, a Millenáris Velodrom rekonstrukciójára kiírt pályázat eredményét. A várhatóan 2017-re elkészülő létesítményre kiírt pályázat nyertese a Váncza Művek munkája lett. 

2. helyezett: Építészkohó Kft. (vezető tervező: Tarnóczky Tamás Attila)
Pályázati anyag letöltése...

3. helyezett: Tarka kft. (vezető tervező: Lévai Tamás)
Pályázati anyag letöltése...

3. helyezett: 4D Építész Stúdió Kft. (vezető tervező: Kószó József)

Pályázati anyag letöltése...

Összesen 64 érdeklődő vásárolta meg a dokumentációt, végül 29 pályamű érkezett be, amelyből 27 került elbírálásra. A zsűri végül egy első, egy második és két, rangsorolás nélküli harmadik díjat osztott ki. Három pályázatot kiemelt megvétellel, további  hármat megvétellel ismert el.   „A hazai kerékpár- és tornasport új központja világesemények megrendezésére is alkalmas lesz” – mondta Vígh László, a kiemelt sportlétesítmények fejlesztéséért felelős kormánybiztos, a bírálóbizottság társelnöke. A Millenáris Velodromban a 250 méteres fedett kerékpárpálya mellett BMX-gyakorlópálya és tornacsarnok is helyet kap.

A bíráló bizottságban a Magyar Építész Kamara delegáltjaként résztvevő és a sajtótájékoztatón a zsűrit képviselő Kruppa Gábor építész kiemelte, hogy a pályázatok, illetve az azokon induló építészek valójában azzal, hogy „terveket szállítanak”, hozzásegítik a megbízót a minél jobb döntéshez. Ebben az értelemben egy-egy pályázatnak nem csak a díjazott munkái értékesek, hanem valójában mindegyik mű, hiszen ezekben komoly építészeti gondolatokat fogalmazódnak meg és ebben az értelemben nagy értéket képviselnek. A Millenáris Velodromra kiírt pályázatra jó színvonalú művek érkeztek – hangsúlyozta Kruppa Gábor. A zsűri a döntés során nem volt elkötelezettje semmilyen előképnek, de előnyben részesítette azokat a munkákat, amelyek a Hajós Alfréd tervezte régi részeket az eredeti funkcióikban - például az eredeti lelátót lelátóként -  tartották meg, vagyis törekedtek az eredeti épület szellemiségének a megőrzésére. Az építészeknek többek között azért is volt fontos ez a pályázat, mert valódi, tétre menő versenyhelyzetben, egy eléggé egyedi építészeti feladat kapcsán mutathatták meg elképzeléseiket – mondta Kruppa Gábor, és megtudtuk azt is, hogy a zsűriben konszenzus alakult ki az első díjazottról, a Váncza László és csapata tervezte munkáról. (A sajtótájékoztatón többször is ötletpályázatként említették a pályázatot, de a tévedések elkerülése érdekében érdemes tisztázni, hogy tervpályázatról volt/van szó és a zsűri is ennek tudatában hozta meg a döntését – a szerk.)

Váncza László, a győztes pályaművet benyújtó iroda vezetője elmondta, fontos célnak tartották, hogy a létesítményben a közösségi és élsport is jelen legyen, és a kerékpár minden szakága otthonra találjon. „Koncepcionális kérdés volt, hogy valós funkciót kapjon a Millenáris Velodrom Hajós Alfréd tervezte főépülete. Fontosnak tartom, hogy a minta, a relikviák jelen legyenek a sportban, hiszen ez üzenet a fiataloknak is” – hallottuk a győztes tervezőtől.

Zárójelentés megtekintése / letöltése


Képek

1. díj: Váncza Művek (vezető tervező: Váncza László)


2. díj: Építészkohó Kft. (vezető tervező: Tarnóczky Tamás Attila)


3. helyezett: Tarka kft. (vezető tervező: Lévai Tamás)


3. helyezett: 4D Építész Stúdió Kft. (vezető tervező: Kószó József)

  

További képek: http://mnsk.hu/sajtofotok/


Létrehozás időpontja: 2014-01-23 12:38:14
Utolsó módosítás időpontja: 2014-02-13 10:18:59

Megtekintések száma: 16260
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=41686