KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Hőszigetelés rendhagyó kombinációban - Fújható üveggyapot a homlokzaton

www.knaufinsulation.hu

A következő télen a tapasztalat is alátámasztja majd annak a különleges és egyedi, kombinált és a homlokzaton alkalmazott hőszigetelésnek a hatékonyságát, amelyet egy érdi családi ház felújításán alkalmaztak.

Az épület komplett korszerű hőszigetelése során a homlokzaton a Knauf Insulation Kft. két anyagát építették be: a Heraklith fagyapot táblák mögé a Supafil Cavity fújható üveggyapot hőszigetelés került. 

„A fújható üveggyapot előnyeiről és kiváló hőszigetelő képességéről - összehasonlítva más anyagokkal - a megrendelő maga győződött meg és kereste a megoldást arra, hogy családi háza energia megtakarítást célzó felújításához ezt alkalmazhassa.” – mondta el a referencia munkának számító kivitelezésről Györök János szigetelő szakmérnök, a Silver Insulation System Kft műszaki igazgatója.
A fújható üveggyapot hőszigetelést a Knauf Insulation elsősorban nehezen hozzáférhető épületszerkezetek hőszigeteléséhez ajánlja. Így a kiemelkedő hőszigetelő tulajdonsággal rendelkező λ=0,034W/m.K) Supafil Cavity előnnyel alkalmazható tetőterek födémszigetelése vagy a tető szarufák közötti szigetelése esetén. Utóbbi esetben a fújható szigetelés kiemelkedő előnye, hogy amennyiben a szerkezet alkalmas erre, költséghatékony, megrendelőbarát technológiával, bontás nélkül készülhet el a tetőtér hőszigetelésének felújítása. Az érdi ház esetén is ezzel a módszerrel javítottak a tető hőszigetelő képességén: a meglévő laza tekercses 10 cm-es üveggyapot filcre került a befújt üveggyapot. A technológia eredményeként a meglévő szigetelés kb., 2-3 cm-re összenyomódik, így a hővezetési tényezője is jelentősen javul. Összességében a végeredmény kb. 15 cm vastag szarufák közötti homogén hőszigetelés. így téve kompletté az épület energetikai felújítását.

Hőszigetelő termékek kombinációja a homlokzaton

Szerelt jellegű homlokzati rendszerek esetében a vázszerkezet közé helyezett táblás anyagok alkalmazása egy jól bevált megoldás. Mégis milyen többletet nyújt egy fújható üveggyapot termék szerelt homlokzat esetében?
A technológiának köszönhetően kitölt minden rést és zugot a fal és a vázszerkezet között, továbbá vastagsága változó, felveszi a meglévő fal egyenetlenségeit. A külső új homlokzati síkot egyszerűen be lehet állítani a konzolok segítségével, a hőszigetelés vastagsága pedig teljesen flexibilis.
Az alacsony hővezetési tényezőnek köszönhetően azonos vastagságú hőszigetelés Supafillal kb. 15%-kal jobb hőszigetelést eredményez.
Így hát elmondhatjuk, hogy ez a szokatlan párosítás a homlokzaton egy rendszer továbbfejlesztésének tekinthető azzal, hogy Supafil fújható üveggyapotot alkalmazunk a táblás hőszigetelések helyett.
A Heraklith lapok különösen jó fogadó felületet képeznek a vakolatok számára. A Táblákra felhordott hagyományos vastagvakolat egy különlegesen erős, szilárd külső kérget eredményez, amely megfelelően kiválasztott vakolattal páratechnikailag is ideális megoldás az épület páraháztartására kifejtett jótékony hatása miatt. Ezek azok a tulajdonságok melyek a megrendelőt igazán meggyőzték a rendszer előnyeiről. No meg a jóval kevesebb rögzítési pont jóval kevesebb furatot jelent. A fújható üveggyapot termékek nem tartalmaznak semmilyen vegyszert, vagy kötőanyagot sem, a Supafil termékek a német minősítő intézettől megkapták a „beltéri levegő komfort” (indoor air comfort) minősítés arany fokozatát is. Supafil: csak a tiszta szilikát üvegszál, semmi más.

„A kiválasztott minőségi anyagok gondos kivitelezéssel párosultak. Éppen ezért reményeim szerint a következő télen a tapasztalatok is igazolják majd, hogy jól döntöttünk és egy nagyon kedvező energiafelhasználású házban élhetünk.” - fogalmazta meg véleményét a megrendelő.

Az épületnél alkalmazott termékekről

Az érdi családi házra 15 cm homlokzati hőszigetelés készült, amelynek hővezetési ellenállásához az építőlemezként szereplő Heraklith lap hőszigetelése is hozzáadódik. Ennél az épületnél a meglévő lábazati rusztikus kő felületet csak a befújt hőszigetelés tudta jól lekövetni. A Heraklith homlokzati vakolt alkalmazás esetén 50×100-as táblák használata javasolt. A Heraklith és Supafil termékek párosítása épületfizikai szempontból egy jól megválasztott vakolati rendszerrel igen kedvező társítást jelent. A Supafil és a Heraklith lapok páradiffúziós ellenállása ugyanis igen alacsony, amihez természetesen vakolatban is „lélegző” anyag dukál. Az LB-Knauf Heraklith lapokhoz ajánlott vakolatrendszere, a Renti javítóhabarcsba ágyazott üvegszövet háló, Prémium alapvakolat, majd pedig szilikon bázisú színvakolat a fenti szempontnak kiválóan megfelel.

www.knaufinsulation.hu

Ha szeretné megtudni, hogy a Knauf Insulation rendhagyó energia- és rezsimegtakarító kísérletében mennyivel kevesebb fűtési energiát használt eddig a 2013 nyarán hőszigetelt házban élő család, figyelemmel kísérheti azt a www.nalamszigetelnek.hu oldalon.
 


Létrehozás időpontja: 2014-03-27 16:22:06
Utolsó módosítás időpontja: 2014-04-24 22:21:41
Cimkék: knauf, insulation;
Megtekintések száma: 14835
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=41824