KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Elhunyt Hans Hollein osztrák sztárépítész

Hosszan tartó betegség után, nem sokkal a nyolcvanadik születésnapját követően, tegnap elhunyt Bécsben Hans Hollein osztrák sztárépítész.
 
Foto: AP/TASR

Hollein honfitársai közül máig az egyetlen, aki 1985-ben elnyerte a Pritzker-díjat, amit építészszakma Nobel-díjaként is emlegetnek.
Josef Ostermayer osztrák kulturális miniszter úgy fogalmazott: "mesterépítész, inspiráló tanár és látnok volt", Heinz Fischer osztrák köztársasági elnök pedig írásos méltatásában kifejtette: Hollein az ország építészetének központi alakja volt, aki egy új építészeti filozófia úttörőjeként építészek és dizájnerek nemzedékeire volt nagy hatással.
Hans Hollein 1934-ben született Bécsben. Szülővárosában, majd a Kaliforniai Egyetemen, Berkeley-ben végzett tanulmányai után, 1964-ben nyitotta meg saját irodáját. Az ifjú építész két évvel később meghirdette azóta híressé vált "minden építészet"- credóját, amelyet pályája során igyekezett mindvégig képviselni.Jelentős művei közé tartozik hazájában a bécsi Stephans Dommal szemben álló Haas-Haus (1990), az ugyancsak bécsi Schweden Platzon álló "Média-torony" (2001), és a bécsi Albertina Múzeum új szárnya (2003).
 


Németországban a mönchengladbachi Abteiberg Városi Múzeum (1982), a frankfurti Modern Művészeti Múzeum (1991) és a berlini osztrák nagykövetség (2001), New Yorkban a Richard L. Feigen Galéria (1969), Teheránban az Üveg- és Kerámia Múzeum (1977), a franciaországi Clermont-Ferrand közelében, Saint-Ours-Les-Roches -ban ( Auvergne) a Vulcania Múzeum (2002).


                                 
Két tervének megvalósulását már nem láthatja: Limában a tervek szerint 2015-ben készül el a perui Interbank számítógépes és szolgáltatási központja, a dél-kínai városban, Sencsenben, pedig 2016-ban nyílhat meg a 200 méter magas SBF Torony.
Hollein az épületek mellett más területekre is kirándulásokat tett, így például tervezett bútorokat, kilincseket, sőt hangversenyzongorát és napszemüveget is.
Épületei is gyakran élénk fantáziáról árulkodtak: egy bécsi utazási irodát például bronzba öltöztetett pálmafákkal tett egyedivé - idézi fel az AP amerikai hírügynökség.
 
Hans Holleint május 5-én helyezik örök nyugalomra Bécsben, a hietzingi temetőben.


forrás: MTI, wikipédia
 


Létrehozás időpontja: 2014-04-28 12:15:57
Utolsó módosítás időpontja: 2014-05-07 11:12:00

Megtekintések száma: 14749
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=41904