Aktuális
MÉK hírek

Arch-E munkaértekezlet Budapesten

Az Arch-E Európai Uniós projekt nemzetközi résztvevői 2 napos munkaértekezletüket tartották a MÉK meghívására Budapesten, az Építészek Házában június 6-7-én.

MÉK hírek

Elindult a magyar kortárs építészet honlapja

A www.maimagyarepiteszet.hu/www.architecturehungary.hu címen, 2024.06.18. óta próbaüzemben elérhető honlap egyedülálló és hiánypótló vállalkozás: egy helyen gyűjti, mutatja be és teszi kutathatóvá a kortárs magyar építészet kimagasló alkotásainak a válogatását. Az első ütem a 2010 és 2020 közötti időszakot öleli fel, alapja kizárólag a Magyar Építész Kamara 2021-ben kiadott Magyar Építészet 2010-2020 c. könyv.

MÉK hírek

Regisztráció a Főépítészi Tagozat alakuló ülésére augusztus 4-ig

Tisztelt Főépítészek!

A Magyar Építész Kamara 2024. szeptember 17-én délután tartja meg a Főépítészi Tagozat alakuló ülését (a pontos helyszín és időpont a későbbiekben kerül közzétételre), amelyen

  • elfogadásra kerül a MÉK Elnöksége által előzetesen jóváhagyott ügyrend, továbbá
  • megválasztásra kerülnek: elnök (1 fő), vezetőségi tagok (3 fő) és póttagok (3 fő), tagfelvételi bizottsági tagok (4 fő), küldöttek (4 fő) és pótküldöttek (2 fő)
MÉK hírek

SzeptemberFeszt - 2024.09.26.

A világ változik, de a SzeptemberFeszt örök!

MÉK hírek

Főépítészek és a Főépítészi Tagozat

2024. október 1. napjától:
•    kötelező kamarai tagság minden állami és önkormányzati főépítész számára
•    kötelező kérelmezni a főépítészi nyilvántartásba vételt, amely egy közhiteles hatósági nyilvántartás lesz

MÉK hírek

Rövid összefoglaló a május 24-i MÉK Küldöttgyűlésről

Ismét a Kopaszi-gát Öbölház rendezvényközpontja adott helyt a MÉK tavaszi küldöttgyűlésének, amely rendhagyó módon kezdődött: a Magyar Építész Kamara Elnöksége Dér Andrea irodavezetőnek a kamaráért végzett 25 éves kiemelkedő és áldozatos munkája elismerésért Kamarai Érmet adományozott.

MÉK hírek

MÉK Küldöttgyűlés - 2024.05.24. - Küldöttgyűlési anyagok közzététele

Tisztelt Küldött!

Ezúton meghívom a Magyar Építész Kamara küldöttgyűlésére.

A küldöttgyűlés helyszíne: ÖbölHáz Rendezvényközpont (1117 Budapest, Kopaszi gát 1.)

Időpontja: 2024. május 24. péntek, 9.45
(Regisztráció: 9.00 órától)

Határozatképtelenség esetén a küldöttgyűlés azonos napirenddel 2024. május 24., péntek 10.00 órára kerül összehívásra.

MÉK hírek

Lánszki Regő államtitkár levele az Építészek Háza kapcsán

Tisztelt Elnök urak, az építész szakma érdekképviseleti szerveinek vezetőségei!
Tisztelt építészek, kollégák!
 
Az idei év elején az új Magyar Építészeti Központ és Múzeum, valamint az Ötpacsirta utca 5. szám alatt található volt Almásy kúria jelene és jövője kapcsán elindult egy szakmai gondolkozás és egyeztetés. A megbeszéléseket az újonnan épülő, a hazai építész szakma jövőbeli fizikai erőterét biztosító Múzeum és Központ megfelelő kialakításának igénye, valamint a jelenlegi helyzetben érintett Szövetség, Kamarák és kapcsolódó intézmények Ötpacsirta utcai elhelyezési problémái indították el.
MÉK hírek

Szerzők feltüntetése és nyilvánosságra hozatal

Több területi építész kamarától kaptunk arról visszajelzést, hogy utóbbi időben különböző sajtó kiadványokban, főleg a napi- és időszakos folyóiratokban gyakorivá váltak azok az esetek, amikor a leközölt cikk az építész-tervező szerzői jogait sértő képeket, esetleg ábrákat jelentet meg, anélkül, hogy a szerző neve egyáltalán feltüntetésre kerülne.  Gyakori eset, hogy olyan tervezett beruházásokról közölnek cikkeket, melyek keretében látványterveket, egyéb terveket közölnek a tervező nevének feltüntetése nélkül. Azon építész-tervező, akinek szerzői jogát megsértik, önállóan jogosult fellépni a jogsértés megállapítása, illetőleg esetleges kártérítési igénye érvényesítése végett (sem az országos, sem a területi kamaráknak nincs ilyen felhatalmazása).

MÉK hírek

MÉK Küldöttgyűlés 2024. május 24. – indítványok közzététele

A MÉK Elnökségének döntése alapján 2024. május 24-én, pénteken kerül megrendezésre a MÉK soron következő Küldöttgyűlése a Kopaszi-gát, Öbölház rendezvénytermében.

MÉK hírek

Felhívás főépítészek számára

A 2024. október 1. napjától hatályba lépő 2023. évi C. törvény (Méptv.) 53. § (4) bekezdése szerint a területi kamarák közhiteles és bárki számára elérhető nyilvántartást vezet a területén lakóhellyel rendelkező állami és az önkormányzati főépítészekről. Ugyanezen bekezdés rendelkezik arról is, hogy a „nyilvántartásba vételről – valamint ha az adott főépítész még nem kamarai tag, akkor a kamarai tagságról is – a területi kamara elnöksége a törvényi feltételek igazolása után 30 napon belül határoz.”

MÉK hírek

Félidőben a 42. Construma

2024. április 10-én szerdán nyitotta meg kapuit a 42. Construma építőipari szakkiállítás, ahol az idei évben is önálló standdal vesz részt a Magyar Építész Kamara. Minden nap az A pavilon 111G standhelyen találhatóak meg a MÉK munkatársai a kamarai standon, ahol átvehető a frissen megjelent Építész Évkönyv, és a Construma megtekintéséért járó 1 továbbképzési pont igazolás is.